Decyzja Komisji
z dnia 18 maja 2005 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Węgrzech
(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 1448)
(Jedynie tekst w języku węgierskim jest autentyczny)
(2005/382/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją statystycznego błędu przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (2).
(2) Rząd węgierski skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnego rozbioru dokonanego przed przystąpieniem, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.
(4) Artykuł 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 ustanawia, że Państwa Członkowskie mogą uzyskać zatwierdzenie stosowania innej prezentacji tusz wieprzowych niż standardowa prezentacja określona w tym samym artykule, jeżeli uzasadnia to praktyka handlowa lub wymogi techniczne.
(5) Na Węgrzech tradycja w zakresie prezentacji tusz i wynikająca z niej praktyka handlowa wymagają, by tusze były prezentowane z tłuszczem okołonerkowym i przeponą. Należy wziąć to pod uwagę przy określaniu wagi dla standardowej prezentacji.
(6) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Węgrzech:
a) przyrządy określane jako Fat-O-Meater FOM S70 i Fat-O-Meater FOM S71 oraz związane z nimi metody oceny, których szczegóły podano w części 1 Załącznika;
b) przyrząd określany jako Uni-Fat-O-Meater FOM S89 (UNIFOM) oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 Załącznika;
c) przyrząd określany jako Ultra FOM 200 oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 Załącznika;
d) przyrząd określany jako Fully automatic ultrasonic carcase grading (AUTOFOM) oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 Załącznika.
W odniesieniu do przyrządu Ultra FOM 200, wymienionego w pierwszym akapicie lit. c), ustalono, że po zakończeniu procedury pomiaru powinna istnieć możliwość sprawdzenia na tuszy, czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru SZ1 i SZ2 w miejscu przewidzianym w części 3 pkt 3 Załącznika. Oznaczenie miejsca pomiaru musi nastąpić w chwili dokonywania pomiaru.
Artykuł 2
Nie naruszając przepisów dotyczących standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, tłuszcz okołonerkowy i przepona nie muszą być usunięte z tusz świńskich przed ich zważeniem i klasyfikacją. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie, zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy pomniejsza się o następujące wartości:
a) przepona - 0,35 %;
b) tłuszcz okołonerkowy - 1,68 %.
Artykuł 3
Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Węgier.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).
(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).
ZAŁĄCZNIK
Metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Węgrzech
Część 1
FAT-O-MEATER FOM S70 i FAT-O-MEATER FOM S71
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządów określanych jako Fat-O-Meater FOM S70 i Fat-O-Meater FOM S71.
2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą optyczną sondę typu MQ z Fremstillet AF Radiometer Copenhagen/Slagteriernes Forskningsinstitut Optisk Sonde oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 5 i 105 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą komputera odpowiednio typu S70 i S71.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 54,043661 - 0,170496 × SZ1 - 0,568425 × SZ2 + 0,215384 × H2 + 0,048995 × W
gdzie:
Ŷ | = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach) |
SZ1 | = grubość słoniny w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P1 (8 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym) |
SZ2 | = grubość słoniny w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P2 (6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu) |
H2 | = grubość mięśnia w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P2 (6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu) |
W | = waga tuszy przed schłodzeniem (kg). |
Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.
Część 2
UNI-FAT-O-MEATER FOM S89 (UNIFOM)
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Uni-Fat-O-Meater FOM S89 (UNIFOM).
2. Ten przyrząd jest taki sam jak przyrząd opisany w punkcie 2 części pierwszej. Jednakże Unifom różni się od FOM komputerem i oprogramowaniem komputerowym do interpretacji profilu odbicia z optycznej sondy. Ponadto Unifom nie jest połączony z wagą.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 53,527 - 0,127 × SZ1 - 0,563 ×SZ2 + 0,283 × H2
gdzie:
Ŷ | = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach) |
SZ1 | = grubość słoniny w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P1 (8 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym) |
SZ2 | = grubość słoniny w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P2 (6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu) |
H2 | = grubość mięśnia w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P2 (6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu). |
Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.
Część 3
ULTRA FOM 200
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Ultra FOM 200.
2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 4 Mhz (Krautkrämer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest przekształcany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor (typ Intel 80 C 32). Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultra-FOM.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ= 59,989 - 0,265 × SZ1 - 0,402 × SZ2 + 0,007625 × H2 + 0,08837 × W
gdzie:
Ŷ | = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach) |
SZ1 | = grubość słoniny w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P1 (7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym) |
SZ2 | = grubość słoniny w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P2 (7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu) |
H2 | = grubość mięśnia w milimetrach zmierzona w punkcie pomiaru P2 (7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu) |
W | = waga tuszy przed schłodzeniem (kg). |
Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.
Część 4
METODA „FULLY AUTOMATIC ULTRASONIC CARCASE GRADING” (AUTOFOM)
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako AUTOFOM (Fully automatic ultrasonic carcase grading).
2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.
Dane ultradźwiękowe powinny obejmować pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.
Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 60 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:
ŷ = 52,698684 - 0,033320 x1 - 0,027910 x2 - 0,033369 x3 - 0,042006 x4 - 0,044693 x5 - 0,038184 x6 - 0,021688 x7 - 0,023770 x8 - 0,020832 x9 - 0,018833 x10 - 0,014692 x11 - 0,018321 x12 - 0,025358 x13 - 0,024304 x14 - 0,026339 x15 - 0,020495 x16 - 0,016825 x17 - 0,019075 x18 - 0,021736 x19 - 0,020635 x20 - 0,019779 x21 - 0,027397 x22 - 0,023439 x23 - 0,022317 x24 - 0,024994 x25 - 0,026247 x26 - 0,023531 x27 - 0,019013 x28 - 0,027384 x29 - 0,031072 x30 - 0,028046 x31 - 0,025150 x32 - 0,023167 x33 - 0,024394 x34 - 0,026832 x35 - 0,024874 x36 - 0,018853 x37 - 0,021229 x38 - 0,028275 x39 - 0,027372 x40 - 0,018172 x41 - 0,017360 x42 - 0,019780 x43 - 0,022921 x44 - 0,023974 x45 - 0,024597 x46 - 0,013694 x47 - 0,014177 x48 - 0,016137 x49 - 0,016805 x50 - 0,017700 x51 - 0,022157 x52 - 0,027827 x53 + 0,051671 x54 + 0,049577 x55 + 0,049119 x56 + 0,050793 x57 + 0,050356 x58 + 0,050666 x59 + 0,053370 x60
gdzie:
ŷ = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy
x1, x2 ..x60 są zmiennymi mierzonymi przez AUTOFOM.
4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II wegierskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00