Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-04-12
Wersja aktualna od 2005-04-12
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 kwietnia 2005 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Estonii
(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 1099)
(Jedynie tekst w języku estońskim jest autentyczny)
(2005/308/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej; zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny; tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (2).
(2) Rząd Estonii skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie dwóch metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnego rozbioru dokonanego przed przystąpieniem, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.
(4) Praktyka handlowa w Estonii może wymagać, żeby głowa, przednie nogi i ogon były usunięte z tuszy wieprzowej; należy wziąć to pod uwagę w dostosowaniu wagi do standardowej prezentacji.
(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń; z tego względu niniejsze zatwierdzenie może zostać cofnięte.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Estonii:
a) przyrząd określany jako „Intrascope (Optical Probe)” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 Załącznika;
b) przyrząd określany jako „Ultra-FOM 300” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 Załącznika.
W odniesieniu do przyrządu „Ultra-FOM 300”, wymienionego w pierwszym akapicie lit. b), ustalono, że po zakończeniu procedury pomiaru powinna istnieć możliwość sprawdzenia na tuszy, czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru X2 i X4 w miejscu przewidzianym w części 2 pkt 3 Załącznika. Oznaczenie miejsca pomiaru musi nastąpić w chwili dokonywania pomiaru.
Artykuł 2
W drodze odstępstwa od standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, tusze wieprzowe w Estonii mogą być prezentowane bez głowy, przednich nóg i ogona przed zważeniem i sklasyfikowaniem. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie, zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy mnoży się przez 1,07.
Artykuł 3
Nie zezwala się na modyfikacje przyrządu lub metody oceny.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Estońskiej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).
(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).
ZAŁĄCZNIK
METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W ESTONII
Część 1
INTRASCOPE (OPTICAL PROBE)
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „Intrascope (Optical Probe)”.
2. Przyrząd ten jest wyposażony w sześciokątną sondę o maksymalnej szerokości 12 milimetrów (19 milimetrów ma ostrze na czubku sondy), zawierającą okienko wziernikowe i źródło światła, cylinder przesuwny wyskalowany w milimetrach, oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 3 i 45 milimetrów.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ý = 69,09083-0,74785X
gdzie:
ý = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,
X = grubość słoniny (łącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy za ostatnim żebrem od dołu.
Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 60 a 120 kilogramów.
Część 2
ULTRA-FOM 300
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „Ultra-FOM 300”.
2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 3,5 Mhz (Krautkrämer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest digitalizowany, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor.
Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu „Ultra-FOM”.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ý = 64,19701 -0,39379X2+ 0,08082X3-0,33910X4
gdzie:
ý = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,
X2= grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy za ostatnim żebrem od dołu,
X3 = grubość mięśnia w milimetrach, mierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X2,
X4 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu.
Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 60 a 120 kilogramów.