Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 88 str. 10
Wersja aktualna od 2005-03-18
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 88 str. 10
Wersja aktualna od 2005-03-18
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 18 marca 2005 r.

zmieniająca decyzję 97/80/WE ustanawiającą przepisy w celu wykonania dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 754)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2005/288/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 96/16/WE z dnia 19 marca 1996 r. w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych (1), w szczególności jej art. 5 ust. 2 oraz art. 6 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 5 ust. 2 dyrektywy 96/16/WE stanowi, że raz w roku Państwa Członkowskie przekazują Komisji informacje na temat metodologii zgodne ze standardowym kwestionariuszem sporządzonym przez Komisję.

(2) Rozporządzenie (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (2) ustanawia ramy prawne dla wspólnotowych danych statystycznych określonych według jednostek terytorialnych, należy zatem w odniesieniu do transmisji danych dotyczących ilości mleka krowiego produkowanej przez gospodarstwa rolne używać nowej nomenklatury (NUTS) na podstawie regionalnej.

(3) Zważywszy na rosnące znaczenie gospodarcze obecności białek w mleku, posiadanie informacji statystycznych na temat poziomu zawartości białka w podstawowych przetworach mlecznych staje się koniecznością.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić i uzupełnić decyzję Komisji 97/80/WE z dnia 18 grudnia 1996 r. ustanawiającą przepisy w celu wykonania dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych (3).

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyk Rolniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W decyzji 97/80/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) do załącznika II dodaje się tabele H i I zawarte w załączniku I do niniejszej decyzji.

2) załącznik III zastępuje się załącznikiem II do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 marca 2005 r.

W imieniu Komisji

Joaquín ALMUNIA

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 78 z 28.3.1996, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/107/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 7 z 13.1.2004, str. 40).

(2) Dz.U. L 154 z 21.6.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 24 z 25.1.1997, str. 26. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 98/582/WE (Dz.U. L 281 z 17.10.1998, str. 36).

ZAŁĄCZNIK I

Do załącznika II do decyzji 97/80/WE dodaje się następujące tabele H i I:

„TABELA H

Działalność mleczarni

Zawartość białka w podstawowych przetworach mlecznych

Kraj: ...

Rok: ...

Kod

Produkty

Ilość (1) (1 000 t)

Zawartość białka (t)

1

2

1

Przetwory świeże

11

Mleko spożywcze

112

Mleko pełne

113

Mleko półttuste

114

Mleko odtłuszczone

12

Maślanka

13

Śmietanka

2

Produkty przetworzone

21

Mleko zagęszczone

221

Mleko śmietankowe w proszku

222

Mleko pełne w proszku

223

Częściowo odtłuszczone mleko w proszku

224

Mleko odtłuszczone w proszku

225

Maślanka w proszku

23

Masło i inne przetwory mleczne zawierające tłuszcz mlekowy

2411

Sery z mleka krowiego

25

Ser topiony

26

Kazeiny i kazeiniany

27

Serwatka

(1) Kolumna 1: ilości wyprodukowane w tysiącach ton w rozpatrywanym okresie (rok). Definicja: patrz załącznik II do decyzji 97/80/WE, tabela B, kolumna 1.

TABELA I

Dane regionalne dotyczące produkcji mleka krowiego

Kraj: ...

Rok: ...

Region

Kod NUTS 2

Roczna produkcja mleka krowiego (1 000 t) (*)

Łącznie kraj:

(*) Dotyczy całkowitej ilości mleka krowiego, z wyłączeniem mleka bezpośrednio odsysanego, ale łącznie z mlekiem uzyskanym przez dojenie (w tym siara), wykorzystywanego jako pasze zwierzęce (np. w wiadrach lub w inny sposób).”

ZAŁĄCZNIK II

Załącznik III do decyzji 97/80/WE zastępuje się następującym załącznikiem:

Treść załącznika w formie PDF do pobrania tutaj

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00