Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-02-19
Wersja aktualna od 2005-02-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 286/2005
z dnia 18 lutego 2005 r.
w sprawie wydawania pozwoleń na przywóz cukru trzcinowego w ramach niektórych kontyngentów taryfowych i porozumień preferencyjnych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru (1),
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1095/96 z dnia 18 czerwca 1996 r. w sprawie wprowadzania koncesji określonych na liście koncesyjnej CXL sporządzonej w wyniku zakończenia negocjacji GATT XXIV.6 (2),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1159/2003 z dnia 30 czerwca 2003 r. ustanawiające szczegółowe zasady przywozu cukru trzcinowego w latach gospodarczych 2003/2004, 2004/2005, 2005/2006 zgodnie z niektórymi kontyngentmi taryfowymi i umowami preferencyjnymi oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 1464/95 i (WE) nr 779/96 (3), w szczególności jego art. 5 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 9 rozporządzenia (WE) nr 1159/2003 przewiduje szczegółowe zasady dotyczące ustalenia zobowiązań dostawy, po zerowej stawce celnej, produktów oznaczonych kodem CN 1701, wyrażonych jako ekwiwalent cukru białego i pochodzących z krajów, które podpisały Protokół AKP i Umowę z Indiami.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 221/2005 z dnia 10 lutego 2005 r. ustalające zobowiązanie do dostawy cukru trzcinowego przewidziane do przywozu na mocy Protokołu AKP i Umowy z Indiami na okres dostaw 2004/2005 (4) określiło zobowiązanie dostaw dla Konga, Indii i Mozambiku na poziomie przewyższającym łączną ilość, na którą dotychczas złożono wnioski o pozwolenie na przywóz na okres dostawy 2004/2005.
(3) W wyżej wymienionych okolicznościach i w trosce o przejrzystość należy zaznaczyć, że limity, o których mowa, nie zostały wykorzystane,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zgodnie z art. 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1159/2003 pozwolenia na przywóz zostają wydane w odniesieniu do wniosków złożonych od dnia 7 lutego do dnia 11 lutego 2005 r., w limitach ilości wskazanych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 lutego 2005 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 lutego 2005 r.
W imieniu Komisji |
J. M. SILVA RODRÍGUEZ |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
|
(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 39/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 16).
(2) Dz.U. L 146 z 20.6.1996, str. 1.
(3) Dz.U. L 162 z 1.7.2003, str. 25. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1409/2004 (Dz.U. L 256 z 3.8.2004, str. 11).
ZAŁĄCZNIK
Cukier preferencyjny z AKP-INDII
Tytuł II rozporządzenia (WE) nr 1159/2003
Rok gospodarczy 2004/2005
Kraj | Ilość, która musi być dostarczona w okresie od 7.-11.2.2005 w procentach ilości wnioskowanej | Limit |
Barbados | 100 |
|
Belize | 0 | Wykorzystany |
Kongo | 100 |
|
Fidżi | 100 |
|
Gujana | 100 |
|
Indie | 100 |
|
Wybrzeże Kości Słoniowej | 100 |
|
Jamajka | 100 |
|
Kenia | 100 |
|
Madagaskar | 100 |
|
Malawi | 100 |
|
wyspa Mauritius | 100 |
|
Mozambik | 100 |
|
Saint Christopher i Nevis | 100 |
|
Suazi | 100 |
|
Tanzania | 100 |
|
Trynidad i Tobago | 100 |
|
Zambia | 100 |
|
Zimbabwe | 0 | Wykorzystany |
Specjalny cukier preferencyjny
Tytuł III rozporządzenia (WE) nr 1159/2003
Rok gospodarczy 2004/2005
Kraj | Ilość, która musi być dostarczona w okresie od 7.-11.2.2005 w procentach ilości wnioskowanej | Limit |
Indie | 100 |
|
AKP | 100 |
|
Cukier wymieniony wkoncesji CXL
Tytuł IV rozporządzenia (WE) nr 1159/2003
Rok gospodarczy 2004/2005
Kraj | Ilość, która musi być dostarczona w okresie od 7.-11.2.2005 w procentach ilości wnioskowanej | Limit |
Brazylia | 0 | Wykorzystany |
Kuba | 100 |
|
Inne państwa trzecie | 0 | Wykorzystany |