ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 205/2005
z dnia 4 lutego 2005 r.
uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych” (Valdemone -[PDO], Queso Ibores - [PDO], Pera de Jumilla - [PDO], Aceite de Terra Alta lub Oli de Terra Alta -[PDO], Sierra de Cádiz - [PDO], Reąueijao Serra da Estrela - [PDO], Zafferano dell'Aquila - [PDO], Zafferano di San Gimignano - [PDO], Mantecadas de Astorga - [PGI] i Pan de Cea - [PGI])
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 6 ust. 3 i 4 tiret pierwsze,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 wniosek Włoch o rejestrację trzech nazw: „Valdemone”, „Zafferano dell'Aquila” i „Zafferano di San Gimignano”; wniosek Hiszpanii o rejestrację sześciu nazw: „Queso Ibores”, „Pera de Jumilla”, „Aceite de Terra Alta” lub „Oli de Terra Alta”, „Sierra de Cádiz”, „Mantecadas de Astorga” i „Pan de Cea” oraz wniosek Portugalii o rejestrację nazwy „Reąueijao Serra da Estrela” zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (2).
(2) Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia sprzeciwu w rozumieniu art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, nazwy te należy zatem wpisać do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych”,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 (3) uzupełnia się o nazwy zamieszczone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 lutego 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1215/2004 (Dz.U. L 232 z 1.7.2004, str. 1).
(2) Dz.U. C 58 z 6.3.2004, str. 10 (Valdemone).
Dz.U. C 58 z 6.3.2004, str. 14 (Queso Ibores).
Dz.U. C 58 z 6.3.2004, str. 17 (Pera de Jumilla).
Dz.U. C 61 z 10.3.2004, str. 22 (Aceite de Terra Alta lub Oli de Terra Alta).
Dz.U. C 88 z 8.4.2004, str. 6 (Sierra de Cádiz).
Dz.U. C 88 z 8.4.2004, str. 10 (Requeijăo Serra da Estrela).
Dz.U. C 93 z 17.4.2004, str. 23 (Zafferano dell'Aquila).
Dz.U. C 93 z 17.4.2004, str. 27 (Zafferano di San Gimignano).
Dz.U. C 98 z 23.4.2004, str. 24 (Mantecadas de Astorga).
Dz.U. C 98 z 23.4.2004, str. 29 (Pan de Cea).
(3) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1898/2004 (Dz.U. L 328 z 30.10.2004, str. 66).
ZAŁĄCZNIK
PRODUKTY WYMIENIONE W ZAŁĄCZNIKU I TRAKTATU, PRZEZNACZONE DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)
WŁOCHY
Valdemone (PDO)
HISZPANIA
Aceite de Terra Alta lub Oli de Terra Alta (PDO)
Sierra de Cádiz (PDO)
Sery
HISZPANIA
Queso Ibores (PDO)
Owoce
HISZPANIA
Pera de Jumilla (PDO)
Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne przetwory mleczne z wyjątkiem masła itp.)
PORTUGALIA
Reąueijao Serra da Estrela (PDO)
Inne produkty wymienione w załączniku I - przyprawy
WŁOCHY
Zafferano dell'Aquila (PDO)
Zafferano di San Gimignano (PDO)
ŚRODKI SPOŻYWCZE, O KTÓRYCH MOWA W ZAŁĄCZNIKU I DO ROZPORZĄDZENIA (EWG) NR 2081/92
Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
HISZPANIA
Pan de Cea (PGI)
Mantecadas de Astorga (PGI)
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00