Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2005-01-27 do 2007-05-01
Wersja archiwalna od 2005-01-27 do 2007-05-01
archiwalny
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 stycznia 2005 r.
ustanawiająca specjalne warunki przywozu produktów rybołówstwa pochodzących z Salwadoru
(notyfikowana jako dokument nr K(2004) 4613)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2005/74/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa (1), w szczególności jej art. 11 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W Salwadorze została przeprowadzona inspekcja w imieniu Komisji w celu sprawdzenia warunków, w jakich produkty rybołówstwa są produkowane, przechowywane i wysyłane do Wspólnoty.
(2) Wymogi ustawodawstwa Salwadoru w zakresie kontroli zdrowotnej oraz monitorowania produktów rybołówstwa można uznać za równoważne z wymogami ustanowionymi w dyrektywie 91/493/EWG.
(3) W szczególności „Dirección General de Sanidad Vegetal y Animal del Ministerio de Agricultura y Gananderia (DGSVA)” jest w stanie skutecznie sprawdzać przestrzeganie obowiązującego ustawodawstwa.
(4) DGSVA udzieliła oficjalnego zapewnienia w kwestii zgodności z normami kontroli zdrowotnej oraz monitorowania produktów rybołówstwa określonymi w rozdziale V Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG oraz w odniesieniu do spełnienia wymogów higieny równoważnych wymogom ustanowionym przez tę dyrektywę.
(5) Właściwe jest ustanowienie szczegółowych przepisów dotyczących produktów rybołówstwa przywożonych do Wspólnoty z Salwadoru zgodnie z dyrektywą 91/493/EWG.
(6) Konieczne jest również sporządzenie wykazu przedsiębiorstw, które otrzymały zezwolenie, statków przetwórni lub chłodni składowych oraz wykazu statków zamrażalni wyposażonych zgodnie z wymogami dyrektywy Rady 92/48/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającą minimalne zasady higieny mające zastosowanie do produktów rybołówstwa otrzymanych na pokładzie niektórych statków zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. a) i) dyrektywy 91/493/EWG (2). Wykaz ten należy sporządzić na podstawie komunikatu przekazanego Komisji przez DGSVA.
(7) Właściwe jest, aby niniejszą decyzję stosować 45 dni po jej publikacji w przewidzianym koniecznym okresie przejściowym.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
„Dirección General de Sanidad Vegetal y Animal del Ministerio de Agricultura y Gananderia (DGSVA)” jest właściwym organem w Salwadorze do sprawdzania i poświadczania zgodności produktów rybołówstwa z wymogami dyrektywy 91/493/EWG.
Artykuł 2
Produkty rybołówstwa przywożone do Wspólnoty z Salwadoru spełniają wymogi określone w art. 3, 4 oraz 5.
Artykuł 3
1. Każdej przesyłce towarzyszy numerowany oryginał świadectwa zdrowia, należycie wypełniony, podpisany, opatrzony datą i składający się z jednego arkusza zgodnie ze wzorem znajdującym się w załączniku I.
2. Świadectwo sporządza się w co najmniej jednym języku urzędowym Państwa Członkowskiego, w którym przeprowadzane są kontrole.
3. Świadectwo zawiera nazwisko, stanowisko i podpis przedstawiciela DGSVA oraz jego urzędową pieczęć odciśniętą w kolorze różniącym się od pozostałych adnotacji.
Artykuł 4
Produkty pochodzą z zatwierdzonych przedsiębiorstw, statków przetwórni lub chłodni składowych, lub z zarejestrowanych statków zamrażalni wymienionych w załączniku II.
Artykuł 5
Z wyjątkiem mrożonych produktów rybołówstwa luzem i przeznaczonych do produkcji żywności konserwowanej, wszystkie opakowania opatrzone są napisem „EL SALVADOR” oraz numerem zatwierdzenia/rejestracji przedsiębiorstwa, statku przetwórni, chłodni składowej lub statku zamrażalni pochodzenia, naniesionym w sposób nieusuwalny.
Artykuł 6
Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 17 marca 2005 r.
Artykuł 7
Niniejsza decyzja jest skierowana do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 stycznia 2005 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 187 z 7.7.1992, str. 41.
ZAŁĄCZNIK 1
ZAŁĄCZNIK II
WYKAZ PRZEDSIĘBIORSTW ORAZ STATKÓW
Nr zatwierdzenia | Nazwa | Miasto | Data | Kategoria |
47 | Productos Pesqueros Veralmar | Departamento de La Union |
| PP |
49 | Productos Pesqueros Calvo Conservas El Salvador | Departamento de La Union |
| PP |
1A | Cámara N° 1 de almacena-miento - Calvo Conservas | Departamento de La Union |
| PP |
1B | Cámara N° 2 de almacena-miento - Calvo Conservas | Departamento de La Union |
| PP |
1 | Montelucia (Calvo Pesca |
|
| ZV |
2 | Monterocio (Calvo Pesca |
|
| ZV |
Opis kategorii: PP Przedsiębiorstwo przetwórcze ZV Statek zamrażalnia |