ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 78/2005
z dnia 19 stycznia 2005 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w zakresie metali ciężkich (Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności oraz z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 (2) ustala maksymalne dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Regulacje te, zmienione szczególnie rozporządzeniem Komisji (WE) nr 221/2002 (3), obejmują maksymalne dopuszczalne poziomy dla metali ciężkich: ołowiu, kadmu i rtęci.
(2) Dla ochrony zdrowia publicznego jest rzeczą zasadniczą, by zawartość zanieczyszczeń utrzymywać na poziomie, który nie powodowałby problemów zdrowotnych. Maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości ołowiu, kadmu i rtęci muszą być bezpieczne i tak niskie, jak to jest rozsądnie osiągalne (ALARA), poprzez stosowanie dobrej praktyki produkcyjnej oraz rolniczej/w zakresie rybołówstwa. Na podstawie nowych danych dotyczących występowania maksymalnych dopuszczalnych poziomów w niektórych gatunkach wodnych należy zrewidować postanowienia załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 dla wspomnianych zanieczyszczeń środków spożywczych. Zrewidowane przepisy zapewniają wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów.
(3) Należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 466/2001.
(4) Regulacje przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 stycznia 2005 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 684/2004 (Dz.U. L 106 z 15.4.2004, str. 6).
(3) Dz.U. L 37 z 7.2.2002, str. 4.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku I sekcja 3 do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:
1. w zakresie dotyczącym ołowiu (Pb), pkt 3.1.4, 3.1.4.1 i 3.1.5 otrzymują brzmienie:
Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom | Kryteria dla pobierania próbek | Kryteria sprawności metod analitycznych |
„3.1.4. Mięso ryb(1)(2), z wyłączeniem gatunków wymienionych w pkt 3.2.5.1 i 3.1.4.1. | 0,20 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
3.1.4.1. Mięso następujących ryb (1) (2): | 0,40 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
3.1.5. Skorupiaki, z wyłączeniem brązowego mięsa krabów oraz mięsa z głowy i tułowia homara lub podobnych rozmiarów skorupiaków (Nephropidae i Palinuridae) | 0,50 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
(1) W przypadku, gdy ryba jest przeznaczona do spożycia w całości, najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do całości ryby. (2) Ryba, zdefiniowana w kategorii a) wykazu z art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 (Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22).” |
2. W odniesieniu do kadmu (Cd), dodaje się nowy pkt 3.2.5.2, natomiast pkt 3.2.5. i 3.2.5.1 otrzymują brzmienie:
Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom | Kryteria dla pobierania próbek | Kryteria sprawności metod analitycznych |
„3.1.4. Mięso ryb(1)(2), z wyłączeniem gatunków wymienionych w pkt 3.2.5.1 i 3.2.5.2. | 0,05 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
3.2.5.1. Mięso następujących ryb (1) (2): | 0,10 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
3.5.2. Mięso miecznika (Xiphias gladius) | 0,30 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
(1) W przypadku, gdy ryba jest przeznaczona do spożycia w całości, najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do całości ryby. (2) Ryba, zdefiniowana w kategorii a) wykazu z art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 (Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22).” |
3. W odniesieniu do rtęci (Hg) pkt 3.3.1. i 3.3.1.1 otrzymują brzmienie:
Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom | Kryteria dla pobierania próbek | Kryteria sprawności metod analitycznych |
„3.3.1. Produkty rybne oraz mięso ryb (1) (3), z wyłączeniem gatunków wymienionych w pkt 3.3.1.1 | 0,50 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
3.3.1.1. Mięso następujących ryb (1) (2): | 1,0 | Dyrektywa 2001/22/WE | Dyrektywa 2001/22/WE |
(1) W przypadku, gdy ryba jest przeznaczona do spożycia w całości, najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do całości ryby. (2) Ryba, zdefiniowana w kategorii a) wykazu z art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 (Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22). (3) Ryby oraz produkty rybołówstwa zdefiniowane w kategoriach a), c) i f) wykazu z art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 (Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22).” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00