ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 37/2005
z dnia 12 stycznia 2005 r.
w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Komisji 92/1/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (2) przewiduje wymogi niezbędne w celu zapewnienia, że w pełni utrzymywane są temperatury wymagane przez dyrektywę 89/108/EWG.
(2) Kiedy przyjęto dyrektywę Komisji 92/1/EWG, nie ustanowiono jeszcze europejskich norm dla przyrządów służących do monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spożywczych.
(3) W 1999 r. i 2001 r. Europejski Komitet Normalizacyjny ustanowił normy dotyczące przyrządów rejestrujących temperaturę powietrza i termometrów. Zastosowanie tych jednolitych norm zapewni zgodność urządzeń służących do monitorowania temperatur środków spożywczych ze zharmonizowanym zestawem wymogów technicznych.
(4) W celu ułatwienia stopniowego stosowania tych środków przez podmioty gospodarcze w okresie przejściowym należy zezwolić na korzystanie z przyrządów pomiarowych zainstalowanych zgodnie z obowiązującym ustawodawstwem przed przyjęciem niniejszego rozporządzenia.
(5) Dyrektywa Komisji 92/1/EWG przewiduje odstępstwo w przypadku transportu głęboko mrożonych środków spożywczych drogą kolejową. Po okresie przejściowym należy cofnąć zezwolenie na to odstępstwo, gdyż nie jest ono już dłużej uzasadnione.
(6) Nałożenie wymogów dotyczących rejestrowania temperatury na małe przyrządy używane w handlu detalicznym byłoby zbyteczne, w związku z tym należy utrzymać istniejące odstępstwa dla lad wystawowych sprzedaży detalicznej i małych komór chłodniczych przeznaczonych do składowania zapasów w placówkach sprzedaży detalicznej.
(7) Wskazane jest zapewnienie bezpośredniego stosowania nowych norm dla przyrządów pomiarowych i przepisów technicznych już zawartych w dyrektywie 92/1/EWG. W celu zapewnienia przejrzystości i jednolitości stosowania prawodawstwa wspólnotowego należy uchylić dyrektywę 92/1/EWG i zastąpić ją niniejszym rozporządzeniem.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Przedmiot i zakres
Niniejsze rozporządzenie dotyczy monitorowania temperatur w środkach transportu, podczas magazynowania i składowania głęboko mrożonych środków spożywczych.
Artykuł 2
Monitorowanie i rejestrowanie temperatur
1. Środki transportu, a także środki służące do magazynowania i składowania głęboko mrożonych środków spożywczych muszą być wyposażone w odpowiednie urządzenia rejestrujące, służące do monitorowania w częstych i regularnych odstępach czasu temperatury powietrza, jakiej poddawane są głęboko mrożone środki spożywcze.
2. Od dnia 1 stycznia 2006 r. wszystkie przyrządy pomiarowe używane w celu monitorowania temperatur przewidziane w ust. 1 muszą być zgodne z normami EN 12830, EN 13485 i EN 13486. Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego zobowiązane są przechowywać wszelkie stosowne dokumenty umożliwiające weryfikację zgodności przyrządów, o których mowa powyżej, z odpowiednią normą EN.
Niemniej jednak zezwala się na używanie przyrządów pomiarowych zainstalowanych do dnia 31 grudnia 2005 r. zgodnie z ustawodawstwem obowiązującym przed przyjęciem niniejszego rozporządzenia najpóźniej do dnia 31 grudnia 2009 r.
3. Pomiary temperatury muszą być oznaczone datą i przechowywane przez podmiot działający na rynku spożywczym przez przynajmniej jeden rok lub dłużej stosownie do charakteru żywności i dopuszczalnego okresu magazynowania głęboko mrożonych środków spożywczych.
Artykuł 3
Odstępstwa od art. 2
1. W drodze odstępstwa od art. 2 temperatura powietrza podczas składowania w ladach wystawowych sprzedaży detalicznej i w trakcie sprzedaży miejscowej jest mierzona przez przynajmniej jeden łatwo widoczny termometr.
W przypadku otwartych lad wystawowych sprzedaży detalicznej:
a) maksymalna linia załadunku lady musi być wyraźnie oznaczona;
b) termometr musi być umieszczony na poziomie tej linii.
2. Właściwe władze mogą zezwolić na odstępstwa od wymogów określonych w art. 2 w przypadku urządzeń chłodniczych o pojemności mniejszej niż 10 metrów sześciennych przeznaczonych do składowania zapasów w placówkach sprzedaży detalicznej, zezwalając na dokonywanie pomiaru temperatury powietrza przez łatwo widoczny termometr.
Artykuł 4
Uchylenie
Uchyla się dyrektywę Komisji 9 2/1/EWG.
Artykuł 5
Wejście w życie i zakres stosowania
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Jednakże w przypadku transportu kolejowego niniejsze rozporządzenie obowiązuje od dnia 1 stycznia 2006 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 stycznia 2005 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 34. Dyrektywa ostatnio zmieniona roporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 34 z 11.2.1992, str. 30.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00