Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 1 str. 8
Wersja oczekująca od 2006-05-22 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 1 str. 8
Wersja oczekująca od 2006-05-22 do dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 27 grudnia 2004 r.

zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej

(notyfikowana jako dokument nr K(2004) 5266)

(Jedynie tekst w języku czeskim jest autentyczny)

(2005/1/WE)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2006 r., Nr 148, poz. 50)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej; zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją statystycznego błędu przy dokonywaniu oceny; tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (2).

(2) Rząd Republiki Czeskiej skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnego rozbioru dokonanego przed przystąpieniem, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.

(4) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń; z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać cofnięte.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

[1] Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej:

- metoda klasyfikacji znana jako „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)» i związane z nią metody oceny, których szczegóły podano w części 1 Załącznika [2],

- przyrząd określany jako „Fat-O-Meater (FOM)** oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 Załącznika,

- przyrząd określany jako „Hennessy Grading Probe (HGP 4)” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 Załącznika,

- przyrząd określany jako „Ultra FOM 300” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 Załącznika'

przyrząd określany jako „Ultra-sound IS-D-05” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 Załącznika,

przyrząd określany jako „Needle IS-D-15” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 Załącznika.

Metoda klasyfikacji „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)” może być stosowana tylko w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń zgodnie z roczną średnią.

W odniesieniu do przyrządu „Ultra FOM 300” ustalono, że po zakończeniu procedury pomiaru powinno być możliwe sprawdzenie na tuszy czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru P2 w miejscu przewidzianym w części 4, pkt 3 Załącznika. Oznaczenie miejsca pomiaru musi zostać dokonane w chwili dokonywania pomiaru.

Artykuł 2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Czeskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 grudnia 2004 r.

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK

Metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej

CZĘŚĆ 1

Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)”.

2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ý = 49,62542 - 0,63371 S (ZP) + 0,23525 M (ZP)

gdzie:

ý = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,

S (ZP) = grubość słoniny (włącznie ze skórą) zmierzona suwakiem logarytmicznym w miejscu, gdzie mięsień lędźwiowy jest najbardziej wypukły,

M (ZP) = grubość mięśnia zmierzona suwakiem logarytmicznym w najkrótszej odległości między czaszkowym końcem mięśnia lędźwiowego i grzbietową krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ 2

Fat-O-Meater (FOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „Fat-O-Meater (FOM)”.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę Siemens typu SFH 950/960 oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ý = 59,86131 - 0,72930 S (FOM) + 0,12853 M (FOM)

gdzie:

ý = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,

S (FOM) = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6,5 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

M (FOM) = grubość mięśnia w milimetrach zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S (FOM).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ 3

Hennessy Grading Probe (HGP 4)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „Hennessy Grading Probe (HGP 4)».

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 mm (6,3 mm ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (LED Siemens typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR, oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 mm. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ý = 61,34154 - 0,81609 S (HGP) + 0,12901 M (HGP)

gdzie:

ý = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,

S (HGP) = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7,5 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

M (HGP) = grubość mięśnia w milimetrach zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S (HGP).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ 4

ULTRA-FOM 300

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „Ultra-FOM 300”.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 3,5 Mhz. Sygnał ultradźwiękowy jest digitalizowany, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu „Ultra-FOM”.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ý = 64,64865 - 0,76656 S (UFOM) + 0,06425 M (UFOM)

gdzie:

ý = przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,

S (UFOM) = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu (pomiar znany jako „P2”),

M (UFOM) = grubość mięśnia w milimetrach zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co S (UFOM).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ 5

ULTRA -SOUND IS-D-05

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako „Ultra-sound IS-D-05”.

2. Przyrząd IS-D-05 służy do mierzenia chudego mięsa i grubości słoniny na podstawie analizy odpowiedzi szeregu impulsów ultradźwiękowych, które są kolejno przekazywane w określonym miejscu tuszy. Sonda ultradźwiękowa skanuje tuszę za pomocą zestawu 3 x 100 impulsów ultradźwiękowych o częstotliwości 4 MHz w chwili skanowania.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

infoRgrafika

CZĘŚĆ 6

NEEDLE IS-D-15

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako „Needle IS-D-15”.

2. Przyrząd IS-D-15 jest wyposażony w ostrą sondę igłową wprowadzaną do określonego miejsca tuszy; głębokość wprowadzenia sondy wynosi około 140 mm. Za igłą znajduje się specjalnie skonstruowany zestaw optyczny, który poprzez kanał optyczny oświetla otaczającą tkankę lub obszar i skanuje ilość odbitej energii świetlnej o określonej długości fali. Terminal jest ponadto wyposażony w precyzyjne bezstykowe urządzenie pomiarowe, które określa aktualną głębokość wprowadzenia sondy z dokładnością do 46 mikrometrów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

infoRgrafika

[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 decyzji Komisji z dnia 22 maja 2006 r. zmieniającej decyzję 2005/1/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej (Dz.Urz.UE L 148 z 02.06.2006, str. 50). Zmiana weszła w życie 22 maja 2006 r.

[2] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 decyzji Komisji z dnia 22 maja 2006 r. zmieniającej decyzję 2005/1/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej (Dz.Urz.UE L 148 z 02.06.2006, str. 50). Zmiana weszła w życie 22 maja 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00