ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1775/2004
z dnia 14 października 2004 r.
ustalające wysokość opłat produkcyjnych dla sektora cukru na rok gospodarczy 2003/2004
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 321, poz. 1)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), w szczególności jego art. 15 ust. 8 tiret pierwsze,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 8 rozporządzenia Komisji (WE) nr 314/2002 z dnia 20 lutego 2002 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru(2) przewiduje, że do dnia 15 października, w odniesieniu do poprzedniego roku gospodarczego, dla cukru, izoglukozy i syropu inulinowego ustala się kwoty podstawowej opłaty produkcyjnej i opłaty B, jak również, jeśli zachodzi potrzeba, współczynnik określony w art. 16 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001.
(2) W odniesieniu do roku gospodarczego 2003/2004 całkowita przewidywalna strata, odnotowana zgodnie z art. 15 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, prowadzi, zgodnie z ust. 3 i 4 wymienionego artykułu, do ustalenia kwot opłaty podstawowej w wysokości 2 % oraz opłaty B w wysokości 27,050%.
(3) Strata całkowita odnotowana na podstawie posiadanych danych oraz zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 jest w pełni pokrywana wpływami z opłaty podstawowej i opłaty B. Dlatego w odniesieniu do roku gospodarczego 2003/2004 nie należy ustalać współczynnika, o którym mowa w art. 16 ust. 2 wymienionego rozporządzenia.
(4) Komitet Zarządzający ds. Cukru nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] W odniesieniu do roku gospodarczego 2003/2004 kwoty opłat produkcyjnych w sektorze cukru ustala się następująco:
a) 12,638 EUR za tonę cukru białego jako podstawowa opłata produkcyjna dla cukru A i cukru B;
b) 171,679 EUR za tonę cukru białego jako opłata B dla cukru B;
c) 5,330 EUR za tonę masy suchej jako podstawowa opłata produkcyjna dla izoglukozy A i izoglukozy B;
d) 73,310 EUR za tonę masy suchej jako opłata B dla izoglukozy B;
e) 12,638 EUR za tonę suchej masy ekwiwalentu cukru/ izoglukozy jako podstawowa opłata produkcyjna dla syropu inulinowego A i syropu inulinowego B;
f) 171,679 EUR za tonę suchej masy ekwiwalentu cukru/ izoglukozy jako opłata B dla syropu inulinowego B.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 października 2004 r.
(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 39/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 16).
(2) Dz.U. L 50 z 21.2.2002, str. 40. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 38/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 13).
[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1193/2009 z dnia 3 listopada 2009 r. dokonującego sprostowania rozporządzeń (WE) nr 1762/2003, (WE) nr 1775/2004, (WE) nr 1686/2005 i (WE) nr 164/2007 oraz ustalające wysokość opłat produkcyjnych dla sektora cukru na lata gospodarcze 2002/2003, 2003/2004, 2004/2005 i 2005/2006 (Dz.Urz.UE L 321 z 08.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 9 grudnia 2009 r. i ma zastosowanie od 15 października 2004 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00