Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 284 str. 4
Wersja aktualna od 2004-09-02 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 284 str. 4
Wersja aktualna od 2004-09-02 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 2 września 2004 r.

dotycząca listy przedsiębiorstw w Nowej Kaledonii, które mogą uzyskać zezwolenie Państw Członkowskich na import świeżego mięsa na teren Wspólnoty (notyfikowana jako dokument nr K(2004) 3296) (Tekst mający znaczenie dla EOG) (2004/628/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przy przywozie z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa (1), w szczególności jej art. 4 ust. 1 oraz art. 18 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 72/462/EWG stanowi, że zezwala się na eksport świeżego mięsa na teren Wspólnoty jedynie tym przedsiębiorstwom z krajów trzecich, które spełnią ogólne i szczegółowe warunki określone w tej dyrektywie.

(2) Sytuacja w zakresie zdrowia zwierząt w Nowej Kaledonii jest porównywalna z sytuacją w Państwach Członkowskich, szczególnie w odniesieniu do przenoszenia chorób poprzez mięso. Zadowalająco wygląda kwestia kontroli procesu produkcji świeżego mięsa.

(3) Dla celów art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, Nowa Kaledonia przekazała szczegółowe informacje dotyczące przedsiębiorstw, które powinny uzyskać zezwolenie na eksport świeżego mięsa na teren Wspólnoty.

(4) Zakłady proponowane przez Nową Kaledonię spełniają wszelkie wymogi określone w dyrektywie 72/462/EWG pozwalające na ich określenie jako ubojni, chłodni oraz jako zatwierdzone zakłady rozbioru, które mogą otrzymać pozwolenie na przywóz na teren Wspólnoty zgodnie z art. 18 tejże dyrektywy.

(5) Standardy higieniczne mające zastosowanie w tych przedsiębiorstwach są zadowalające. Z tego względu przedsiębiorstwa te mogą zostać dołączone do listy przedsiębiorstw, mogących uzyskać zezwolenie na import świeżego mięsa na teren Wspólnoty. Zostanie ona przygotowana zgodnie z zapisami dyrektywy 72/462/EWG.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Niniejszym zatwierdza się przedsiębiorstwa w Nowej Kaledonii wymienione w Załączniku, jako przedsiębiorstwa, które mogą uzyskać zezwolenie Państw Członkowskich na przywóz świeżego mięsa na teren Wspólnoty, zgodnie z warunkami określonymi w dyrektywie 72/462/EWG, w tym z punktami a) i b) art. 18 ust. 1 tejże.

Artykuł 2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 6 września 2004 r.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 września 2004 r.

W imieniu Komisji

David BYRNE

Członek Komisji



(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 807/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 36).

ZAŁĄCZNIK

Lista przedsiębiorstw, o których mowa w art. 1

Kraj: NOWA KALEDONIA

Numer zatwierdzenia

Przedsiębiorstwo

Miasto /Region

Kategoria (*)

SR

SH

CP

CS

B

S/G

P

SP

EA-3-1

OCEF – Barandeu

Bourail Prowincja Sud

X

X

X

X

EA-18-1

OCEF

Nouméa Prowincja Sud

X

X

(*) SH: Ubojnia

CP: Zakład rozbioru

CS: Chłodnia

B: Mięso wołowe

S/G: Baranina/Mięso koźle

P: Mięso wieprzowe

SP: Mięso zwierząt jednokopytnych

SR: Uwagi specjalne


* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00