Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 224 str. 16
Wersja aktualna od 2004-07-15
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 224 str. 16
Wersja aktualna od 2004-07-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 1165/2004

z dnia 24 czerwca 2004 r.

uzupełniające załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Anchois de Collioure, Melon du Quercy i Salame d'oca di Mortara)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 6 ust. 3 i 4;

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 Francja przekazała Komisji dwa wnioski o wpis oznaczeń geograficznych: „Anchois de Collioure” i „Melon de Quercy”, natomiast Włochy przekazały jeden wniosek o wpis „Salame d'oca di Mortara”.

(2) Zgodnie z art. 6 ust. 1 niniejszego rozporządzenia stwierdzono, że złożone wnioski są zgodne z rozporządzeniem, mianowicie zawierają wszystkie elementy przewidziane w jego art. 4.

(3) W następstwie opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(2) oznaczeń figurujących w Załączniku do niniejszego rozporządzenia, Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia wyrażającego sprzeciw w rozumieniu art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

(4) W związku z powyższym oznaczenia te zasługują na wpis do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” oraz powinny być chronione na poziomie wspólnotowym jako oznaczenia geograficzne.

(5) Załącznik do niniejszego rozporządzenia uzupełnia Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96(3),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 uzupełnia się o oznaczenia znajdujące się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia i oznaczenia te wpisuje się do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” jako chronione oznaczenia geograficzne (COG), co przewiduje art. 6 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po dniu jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 czerwca 2004 r.

W imieniu Komisji

Franz FISCHLER

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

(2) Dz.U. C 206 z 2.9.2003, str. 5 (Anchois de Collioure). Dz.U. C 212 z 6.9.2003, str. 5 (Melon du Quercy). Dz.U. C 206 z 2.9.2003, str. 8 (Salame d'oca di Mortara).

(3) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 738/2004 (Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE PRZEZNACZONE DLA LUDZI ZAWARTE W ZAŁĄCZNIKU DO TRAKTATU

Ryby, małże, świeże skorupiaki i produkty podstawowe

FRANCJA

Anchois de Collioure (COG)

Owoce, warzywa i zboża nieprzetworzone lub przetworzone

FRANCJA

Melon du Quercy (COG)

Produkty mięsne (poddane obróbce cieplnej, solone, wędzone i inne)

WŁOCHY

Salame d'oca di Mortara (COG)

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00