Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 154 str. 91
Wersja aktualna od 2004-05-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 154 str. 91
Wersja aktualna od 2004-05-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 29 kwietnia 2004 r.

przyjmująca środek przejściowy dla niektórych zakładów z sektora mięsa na Malcie

(notyfikowana jako dokument numer C(2004) 1707)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2004/439/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Traktat o Przystąpieniu Cypru, Estonii, Litwy, Łotwy, Malty, Polski, Republiki Czeskiej, Słowacji, Słowenii i Węgier, w szczególności jego art. 2 ust. 3,

uwzględniając Akt Przystąpienia Cypru, Estonii, Litwy, Łotwy, Malty, Polski, Republiki Czeskiej, Słowacji, Słowenii i Węgier, w szczególności jego art. 42,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Na Malcie siedem zakładów mięsnych o wysokiej wydajności ma trudności ze spełnieniem do dnia 1 maja 2004 r. wymagań strukturalnych ustanowionych w załączniku I do dyrektywy Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa(1), w załącznikach A i B do dyrektywy Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów mięsnych oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego(2) oraz w Załączniku do dyrektywy Rady 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych(3).

(2) W związku z tym w przypadku wymienionych siedmiu zakładów konieczny jest czas na zakończenie przez nie procesu modernizacji w celu pełnego dostosowania do odpowiednich wymagań strukturalnych ustanowionych w dyrektywach 64/433/EWG, 77/99/EWG i 94/65/WE.

(3) Wymienione siedem zakładów, będących obecnie w zaawansowanej fazie modernizacji, przedstawiło wiarygodne gwarancje co do posiadania koniecznych środków finansowych na uzupełnienie pozostałych braków w odpowiednim czasie i otrzymało pozytywną opinię Departamentu Żywności i Weterynarii w Maltańskim Ministerstwie Rolnictwa i Środowiska w odniesieniu do zakończenia omawianego procesu modernizacji.

(4) W odniesieniu do Malty dostępne są szczegółowe informacje dotyczące każdego zakładu.

(5) Dlatego uzasadnione jest przyznanie, na wniosek Malty, okresu przejściowego tym siedmiu zakładom w celu ułatwienia przejścia od systemu istniejącego na Malcie do systemu wynikającego ze stosowania wspólnotowego prawodawstwa weterynaryjnego.

(6) Z uwagi na wyjątkowy charakter tego przejściowego odstępstwa, nieprzewidzianego w toku negocjacji w sprawie rozszerzenia, po przyjęciu niniejszej decyzji nie będą rozpatrywane żadne dalsze wnioski ze strony Malty w zakresie środków przejściowych dotyczących wymagań strukturalnych w odniesieniu do zakładów wytwarzających produkty zwierzęce.

(7) Ze względu na zaawansowaną fazę modernizacji oraz wyjątkowy charakter środka przejściowego, okres przejściowy należy ograniczyć do 31 grudnia 2004 r. i nie należy go przedłużać poza ten termin.

(8) Wskazane jest podporządkowanie zakładów znajdujących się w okresie przekształceń, objętych niniejszą decyzją, takim samym zasadom, jakie mają zastosowanie w przypadku produktów pochodzących z zakładów, którym został przyznany okres przejściowy w odniesieniu do wymagań strukturalnych, zgodnie z procedurą przewidzianą w odpowiednich załącznikach do Aktu Przystąpienia.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinia Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Wymagań strukturalnych ustanowionych w załączniku I do dyrektywy 64/433/EWG, w załącznikach A i B do dyrektywy 77/99/EWG oraz w załączniku I do dyrektywy 94/65/WE nie stosuje się do zakładów na Malcie wymienionych w Załączniku do niniejszej decyzji, z zastrzeżeniem warunków ustanowionych w ust. 2, do dnia ustalonego dla danego zakładu.

2. Do produktów pochodzących z zakładów określonych w ust. 1 stosuje się następujące zasady:

- tak długo, jak zakłady wymienione w Załączniku do niniejszej decyzji korzystają z przepisów ust. 1, produkty pochodzące z tych zakładów wprowadza się jedynie na rynek wewnętrzny lub wykorzystuje do dalszego przetworzenia w tym samym zakładzie, niezależnie od dnia wprowadzenia na rynek. Zasadę tę stosuje się również do produktów pochodzących ze zintegrowanych zakładów mięsnych, w których część zakładu podlega przepisom ust. 1.

- produkty oznaczone są specjalnym znakiem jakości zdrowotnej.

Artykuł 2

Niniejszą decyzję stosuje się z zastrzeżeniem i z dniem wejścia w życie Traktatu o Przystąpieniu Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2004 r.

W imieniu Komisji

David Byrne

Członek Komisji





(1) Dz.U. L 121 z 29.7.1964, str. 2012/64; dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem dotyczącym warunków Przystąpienia (Dz.U. L 236 z 23.9.2004, str. 381).

(2) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85; dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem dotyczącym warunków Przystąpienia (Dz.U. L 236 z 23.9.2004, str. 381).

(3) Dz.U. L 368 z 31.12.1994, str. 10; dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 2).

ZAŁĄCZNIK

Zakłady mięsne znajdujące się w okresie przekształceń

Lp.

Weterynaryjny numer identyfi-kacyjny

Nazwa i adres zakładu

Sektor: mięso

Data dostosowania

Działalność zakładów

Mięso świeże, ubój, rozbiór

Produkty mięsne

Mięso mielone, wyroby mięsne

1.

MP003

Chef Choice, Triq il-Latmija, Zabbar

x

x

x

31.12.2004

2.

MP004

Prime Ltd, Mgieret Road, Marsa

x

x

x

31.12.2004

3.

MP005

Dewfresh Products, Pastoral House, Prince Albert Street,

Albertown, Marsa

x

x

x

31.12.2004

4.

MP006

Jolly Ltd, A52, Industrial Estate,

Marsa

x

x

x

31.12.2004

5

MP007

E & M Meats Cospicua Road,

Zejtun

x

x

x

31.12.2004

6.

MP008

Mosta Bacon, 115, Hope Street, Mosta

x

x

x

31.12.2004

7.

MP010

Tenderfresh, A25A,

G. Garibaldi Street, Marsa

x

x

x

31.12.2004


* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00