Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-11-26
Wersja aktualna od 2006-11-26
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 379/2004
z dnia 24 lutego 2004 r.
otwierające i ustalające zarządzanie autonomicznymi wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rybołówstwa na okres od 2004 do 2006 r.
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2006 r., Nr 324, poz. 1)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, a w szczególności jego art. 26,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dostawy wspólnotowe niektórych produktów rybołówstwa zależą obecnie od przywozu z państw trzecich. W interesie Wspólnoty jest częściowe lub całkowite zawieszenie opłat celnych na produkty, o których mowa, w ramach wspólnotowych kontyngentów taryfowych o odpowiedniej wielkości. Aby nie powodować zagrożenia perspektyw rozwoju tego produktu we Wspólnocie i aby zapewnić odpowiednie dostawy w celu zaspokojenia potrzeb użytkowników przemysłowych, kontyngenty takie powinny zostać otwarte z zastosowaniem zmiennych opłat celnych zgodnie z wrażliwością różnych produktów na rynku wspólnotowym.
(2) Wszyscy importerzy wspólnotowi powinni mieć zapewniony równy i niezakłócony dostęp do wspomnianych kontyngentów, a stawki ustanowione dla tych kontyngentów powinny być stosowane w sposób nieprzerwany wobec całego przywozu do wszystkich Państw Członkowskich produktów, których to dotyczy, do wyczerpania kontyngentów.
(3) W celu zapewnienia skuteczności wspólnego zarządzania tymi kontyngentami, Państwa Członkowskie powinny zostać upoważnione do odejmowania z kwoty kontyngentu niezbędnych ilości odpowiadających ich aktualnemu przywozowi. Jako, że ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między Państwami Członkowskimi a Komisją, musi ona przede wszystkim być w stanie monitorować tempo, w jakim kontyngenty są wyczerpywane i informować o tym Państwa Członkowskie.
(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(1) skodyfikowało zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi, które mają być wykorzystywane zgodnie z porządkiem chronologicznym dat przyjęcia zgłoszenia o dopuszczeniu do swobodnego obrotu. Kontyngenty taryfowe otwarte na mocy niniejszego rozporządzenia powinny być zarządzane przez władze Wspólnoty i Państwa Członkowskie zgodnie z tym systemem,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Cła przywozowe na produkty wymienione w załączniku zawiesza się w ramach kontyngentów taryfowych według wskazanej stawki celnej na okresy i w kwotach wskazanych w treści tego załącznika.
2. Przywóz produktów wymienionych w załączniku będzie objęty kontyngentami określonymi w ust. 1, tylko jeśli zadeklarowana wartość celna jest co najmniej równa cenom referencyjnym ustalonym lub jakie mają zostać ustalone na podstawie art. 29 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(2).
Artykuł 2
Kontyngentami taryfowymi określonymi w art. 1 zarządza Komisja zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.
Artykuł 3
Państwa Członkowskie i Komisja współpracują ściśle w celu zapewnienia przestrzegania niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2004 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lutego 2004 r.
(1) Dz.U. WE nr L 253, z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. WE nr L 343, z 31.12.2003, str. 1).
(2) Dz.U. WE nr L 17, z 21.1.2000, str. 22.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
KONTYNGENTY TARYFOWE [1]
Nr porządkowy | Kod CN | Kod TARIC | Opis | Roczna wielkość kontyngentu (w tonach) | Cło w ramach kontyngentu (%) | Okres kontyngentu |
09.2758 | ex 0302 70 00 | 20 | Wątróbki dorsza (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i wątróbki ryb z gatunku Boreogadus saida, świeże lub chłodzone, do przetwarzania(a) (b) | 300 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2765 | ex 0305 62 00 ex 0305 69 10 | 20 25 29 10 | Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, solone lub w solance, lecz niesuszone ani niewędzone, do przetwarzania(a) (b) | 10 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2785 | ex 0307 49 59 ex 0307 99 11 | 10 10 | Głowonogi (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Ommastrephes sagittatus -, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) i Illex spp., mrożone, ze skórą i płetwami, do przetwarzania(a) (b) | 40 000 | 3,5 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2786 | ex 0307 49 59 ex 0307 99 11 | 20 20 | Głowonogi (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Ommastrephes sagittatus -, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) i Illex spp., mrożone całe, macki i płetwy, do przetwarzania(a) (b) | 1500 | 3 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2788 | ex 0302 40 00 ex 0303 50 00 ex 0304 10 97 ex 0304 90 22 | 10 10 20 10 | Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), o wadze powyżej 140 g na sztukę lub płaty śledziowe o wadze powyżej 80 g na sztukę, z wyłączeniem wątróbek i ikry, do przetwarzania(a) (b) | 20 000 | 0 | 1.10.2004-31.12.2004 1.10.2005-31.12.2005 1.10.2006-31.12.2006 |
09.2790 | ex 1604 14 16 | 20 30 95 | Filety znane jako „loins” z tuńczyka i bonito, do przetwarzania(a) (b) | 5 500 | 6 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2792 | ex 1604 12 99 | 10 | Śledzie, przyprawiane i/lub konserwowane octem winnym, w solance, konserwowane w beczkach o wadze netto po odsączeniu co najmniej 70 kg, do przetwarzania(a) (b) | 6 000 | 6 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2794 | ex 1605 20 99 | 45 | Krewetki z gatunku Pandalus borealis; gotowane i obrane, do przetwarzania(a) (b) | 10 000 | 6 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2759 | ex 0302 50 10 ex 0302 50 90 ex 0303 60 11 ex 0303 60 19 ex 0303 60 90 | 20 10 10 10 10 | Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), z wyłączeniem wątróbek i ikry, świeże, chłodzone lub mrożone, do przetwarzania ab | 70 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2760 | ex 0303 7811 ex 0303 78 12 ex 0303 78 13 ex 0303 78 19 ex 0303 78 90 | 10 10 10 11 81 10 | Morszczuk (Merluccius spp. z wyłączeniem Merluccius merluccius, Urophycis spp.), mrożony, do przetwarzania (a) (b) | 20 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2761 | ex 0304 20 91 ex 0304 20 94 ex 0304 20 97 | 10 41 81 60 86 | Buławik (Macruronus spp.), mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania (a) (b) | 20 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2762 | ex 0306 11 10 ex 0306 11 90 | 10 10 | Langusta skalna (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), mrożone, do przetwarzania (a)(b) | 1 500 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2766 | ex 0304 20 94 ex 0304 90 97 | 70 88 | Błękitek (Micromesistius australis), mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania (a)(b) | 2 000 | 6 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2768 | ex 0303 79 55 | 31 | Mintaj (Theragra chalcogramma), mrożone, do przetwarzania (a)(b) | 10 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2770 | ex 0305 63 00 | 10 | Sardele (Engraulis anchoita), solone lub w solance, lecz nie wędzone lub suszone, do przetwarzania (a) (b) | 8 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
09.2772 | ex 0304 90 05 | 10 | Surimi, mrożone, do przetwarzania (a) (b) | 30 000 | 0 | 1.1.2004-31.12.2006 |
(a) Kontrola jest przeprowadzana zgodnie ze stosownymi przepisami wspólnotowymi. (b) Kontyngent jest dostępny dla produktów przeznaczonych do każdej obróbki, chyba że są one przeznaczone wyłącznie do jednej lub więcej z następujących czynności: - czyszczenie, patroszenie, ogonowanie, odgławianie, - porcjowanie (z wyłączeniem kostkowania, filetowania, dzielenia na płaty, cięcia zamrożonych bloków lub rozszczepiania zamrożonych przekładanych bloków filetowych), - pobieranie próbek, sortowanie, - etykietowanie, - pakowanie, - chłodzenie, - zamrażanie, - głębokie zamrażanie, - rozmrażanie, rozdzielanie. Kontyngent nie jest dostępny dla produktów przeznaczonych dodatkowo, do obróbki (lub do czynności) kwalifikujących do kontyngentu, jeśli taka obróbka (lub czynności) jest (są) przeprowadzana (-e) na poziomie sprzedaży detalicznej lub cateringu. Obniżenie opłat celnych stosuje się wyłącznie w odniesieniu do ryb przeznaczonych do spożycia przez ludzi. |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1723/2006 z dnia 20 listopada 2006 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 379/2004 w zakresie zwiększenia kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rybołówstwa na rok 2006 r. (Dz.Urz.UE L 324 z 23.11.2006, str. 1). Zmiana weszła w życie 26 listopada 2006 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2006 r.