Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 64 str. 7
Wersja aktualna od 2006-11-26
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 64 str. 7
Wersja aktualna od 2006-11-26
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 379/2004

z dnia 24 lutego 2004 r.

otwierające i ustalające zarządzanie autonomicznymi wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rybołówstwa na okres od 2004 do 2006 r.

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2006 r., Nr 324, poz. 1)  

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, a w szczególności jego art. 26,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dostawy wspólnotowe niektórych produktów rybołówstwa zależą obecnie od przywozu z państw trzecich. W interesie Wspólnoty jest częściowe lub całkowite zawieszenie opłat celnych na produkty, o których mowa, w ramach wspólnotowych kontyngentów taryfowych o odpowiedniej wielkości. Aby nie powodować zagrożenia perspektyw rozwoju tego produktu we Wspólnocie i aby zapewnić odpowiednie dostawy w celu zaspokojenia potrzeb użytkowników przemysłowych, kontyngenty takie powinny zostać otwarte z zastosowaniem zmiennych opłat celnych zgodnie z wrażliwością różnych produktów na rynku wspólnotowym.

(2) Wszyscy importerzy wspólnotowi powinni mieć zapewniony równy i niezakłócony dostęp do wspomnianych kontyngentów, a stawki ustanowione dla tych kontyngentów powinny być stosowane w sposób nieprzerwany wobec całego przywozu do wszystkich Państw Członkowskich produktów, których to dotyczy, do wyczerpania kontyngentów.

(3) W celu zapewnienia skuteczności wspólnego zarządzania tymi kontyngentami, Państwa Członkowskie powinny zostać upoważnione do odejmowania z kwoty kontyngentu niezbędnych ilości odpowiadających ich aktualnemu przywozowi. Jako, że ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między Państwami Członkowskimi a Komisją, musi ona przede wszystkim być w stanie monitorować tempo, w jakim kontyngenty są wyczerpywane i informować o tym Państwa Członkowskie.

(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(1) skodyfikowało zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi, które mają być wykorzystywane zgodnie z porządkiem chronologicznym dat przyjęcia zgłoszenia o dopuszczeniu do swobodnego obrotu. Kontyngenty taryfowe otwarte na mocy niniejszego rozporządzenia powinny być zarządzane przez władze Wspólnoty i Państwa Członkowskie zgodnie z tym systemem,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Cła przywozowe na produkty wymienione w załączniku zawiesza się w ramach kontyngentów taryfowych według wskazanej stawki celnej na okresy i w kwotach wskazanych w treści tego załącznika.

2. Przywóz produktów wymienionych w załączniku będzie objęty kontyngentami określonymi w ust. 1, tylko jeśli zadeklarowana wartość celna jest co najmniej równa cenom referencyjnym ustalonym lub jakie mają zostać ustalone na podstawie art. 29 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(2).

Artykuł 2

Kontyngentami taryfowymi określonymi w art. 1 zarządza Komisja zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł 3

Państwa Członkowskie i Komisja współpracują ściśle w celu zapewnienia przestrzegania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lutego 2004 r.


(1) Dz.U. WE nr L 253, z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. WE nr L 343, z 31.12.2003, str. 1).

(2) Dz.U. WE nr L 17, z 21.1.2000, str. 22.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK

KONTYNGENTY TARYFOWE [1]

Nr porządkowy

Kod CN

Kod TARIC

Opis

Roczna wielkość kontyngentu (w tonach)

Cło w ramach kontyngentu (%)

Okres kontyngentu

09.2758

ex 0302 70 00

20

Wątróbki dorsza (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i wątróbki ryb z gatunku Boreogadus saida, świeże lub chłodzone, do przetwarzania(a) (b)

300

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2765

ex 0305 62 00

ex 0305 69 10

20

25

29

10

Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, solone lub w solance, lecz niesuszone ani niewędzone, do przetwarzania(a) (b)

10 000

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2785

ex 0307 49 59 ex 0307 99 11

10

10

Głowonogi (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Ommastrephes sagittatus -, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) i Illex spp., mrożone, ze skórą i płetwami, do przetwarzania(a) (b)

40 000

3,5

1.1.2004-31.12.2006

09.2786

ex 0307 49 59 ex 0307 99 11

20

20

Głowonogi (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Ommastrephes sagittatus -, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) i Illex spp., mrożone całe, macki i płetwy, do przetwarzania(a) (b)

1500

3

1.1.2004-31.12.2006

09.2788

ex 0302 40 00 ex 0303 50 00 ex 0304 10 97

ex 0304 90 22

10

10

20

10

Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),

o wadze powyżej 140 g na sztukę lub płaty śledziowe o wadze powyżej 80 g na sztukę, z wyłączeniem wątróbek i ikry, do przetwarzania(a) (b)

20 000

0

1.10.2004-31.12.2004

1.10.2005-31.12.2005

1.10.2006-31.12.2006

09.2790

ex 1604 14 16

20

30

95

Filety znane jako „loins” z tuńczyka i bonito, do przetwarzania(a) (b)

5 500

6

1.1.2004-31.12.2006

09.2792

ex 1604 12 99

10

Śledzie, przyprawiane i/lub konserwowane octem winnym, w solance, konserwowane w beczkach o wadze netto po odsączeniu co najmniej 70 kg, do przetwarzania(a) (b)

6 000

6

1.1.2004-31.12.2006

09.2794

ex 1605 20 99

45

Krewetki z gatunku Pandalus borealis; gotowane i obrane, do przetwarzania(a) (b)

10 000

6

1.1.2004-31.12.2006

09.2759

ex 0302 50 10

ex 0302 50 90

ex 0303 60 11

ex 0303 60 19

ex 0303 60 90

20

10

10

10

10

Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), z wyłączeniem wątróbek i ikry, świeże, chłodzone lub mrożone, do przetwarzania ab

70 000

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2760

ex 0303 7811

ex 0303 78 12

ex 0303 78 13

ex 0303 78 19

ex 0303 78 90

10

10

10

11

81

10

Morszczuk (Merluccius spp. z wyłączeniem Merluccius merluccius, Urophycis spp.), mrożony, do przetwarzania (a) (b)

20 000

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2761

ex 0304 20 91

ex 0304 20 94

ex 0304 20 97

10

41

81

60

86

Buławik (Macruronus spp.), mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania (a) (b)

20 000

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2762

ex 0306 11 10

ex 0306 11 90

10

10

Langusta skalna (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), mrożone, do przetwarzania (a)(b)

1 500

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2766

ex 0304 20 94

ex 0304 90 97

70

88

Błękitek (Micromesistius australis), mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania (a)(b)

2 000

6

1.1.2004-31.12.2006

09.2768

ex 0303 79 55

31

Mintaj (Theragra chalcogramma), mrożone, do przetwarzania (a)(b)

10 000

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2770

ex 0305 63 00

10

Sardele (Engraulis anchoita), solone lub w solance, lecz nie wędzone lub suszone, do przetwarzania (a) (b)

8 000

0

1.1.2004-31.12.2006

09.2772

ex 0304 90 05

10

Surimi, mrożone, do przetwarzania (a) (b)

30 000

0

1.1.2004-31.12.2006

(a) Kontrola jest przeprowadzana zgodnie ze stosownymi przepisami wspólnotowymi.

(b) Kontyngent jest dostępny dla produktów przeznaczonych do każdej obróbki, chyba że są one przeznaczone wyłącznie do jednej lub więcej z następujących czynności:

- czyszczenie, patroszenie, ogonowanie, odgławianie,

- porcjowanie (z wyłączeniem kostkowania, filetowania, dzielenia na płaty, cięcia zamrożonych bloków lub rozszczepiania zamrożonych przekładanych bloków filetowych),

- pobieranie próbek, sortowanie,

- etykietowanie,

- pakowanie,

- chłodzenie,

- zamrażanie,

- głębokie zamrażanie,

- rozmrażanie, rozdzielanie.

Kontyngent nie jest dostępny dla produktów przeznaczonych dodatkowo, do obróbki (lub do czynności) kwalifikujących do kontyngentu, jeśli taka obróbka (lub czynności) jest (są) przeprowadzana (-e) na poziomie sprzedaży detalicznej lub cateringu. Obniżenie opłat celnych stosuje się wyłącznie w odniesieniu do ryb przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1723/2006 z dnia 20 listopada 2006 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 379/2004 w zakresie zwiększenia kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rybołówstwa na rok 2006 r. (Dz.Urz.UE L 324 z 23.11.2006, str. 1). Zmiana weszła w życie 26 listopada 2006 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2006 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00