Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 333 str. 34
Wersja archiwalna od 2003-12-20 do 2010-12-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 333 str. 34
Wersja archiwalna od 2003-12-20 do 2010-12-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie utraciło moc na podstawie komunikatu Komisji oficjalnie uznającego za przestarzałe niektóre akty prawa unijnego w zakresie rolnictwa (Dz.Urz.UE C 336 z 11.12.2010, str. 1). 

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2246/2003

z dnia 19 grudnia 2003 r.

w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2003 r., Nr 333, poz. 34)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny (1), a w szczególności w jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Środki interwencyjne mogą być przedsięwzięte w odniesieniu do wieprzowiny, jeśli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty średnia cena za tusze wieprzowe jest mniejsza niż 103 % podstawowej ceny i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.

(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu i mając na względzie sezonowe i cykliczne tendencje sytuacja ta może się utrzymać.

(3) Środki interwencyjne muszą zostać podjęte. Mogą one zostać ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90 z 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (2).

(4) Zgodnie z art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (3) Komisja może zadecydować o skróceniu lub wydłużeniu okresu składowania. Należy ustalić zarówno wysokości pomocy w specjalnych okresach składowania jak i kwoty, które powinny być dodane lub odliczone w przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję.

(5) W celu ułatwienia pracy administracyjnej i kontrolnej w odniesieniu do zawierania umów należy ustalić minimalne ilości.

(6) [1] Należy ustalić zabezpieczenie na poziomie, który zapewni składującym wypełnienie zobowiązań wynikających z umowy.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Od dnia 22 grudnia 2003 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Lista produktów objętych pomocą oraz przedmiotowe ilości podane są w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

2. Jeżeli Komisja przedłuży lub skróci okres składowania, wysokość pomocy zostanie dostosowana. Dodatki lub potrącenia za miesiąc i za dzień zostały ustalone w kolumnie 6 i 7 Załącznika.

Artykuł 2

Minimalne ilości dla każdej umowy i produktu wynoszą:

a) 10 ton dla produktów z kością;

b) 15 ton dla innych produktów.

Artykuł 3

20 % wysokości pomocy określonej w Załączniku stanowi zabezpieczenie.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2003 r.


(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000 (Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5).

(2) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 851/2003 (Dz.U. L 123 z 17.5.2003, str. 7).

(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK

LISTA PRODUKTÓW OBJĘTYCH POMOCĄ [2]

(EUR/t)

Kod CN

Produkty objęte pomocą

Wysokość pomocy dla okresu składowania

Dopłata lub potrącenie

3 m-ce

4 m-ce

5 m-cy

Za m-c

Za dzień

1

2

3

4

5

6

7

ex 0203

Mięso ze świń świeże, schłodzone lub zamrożone

ex 0203 11 10

Półtusze wieprzowe bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego (1)

278

315

352

37

1,24

ex 0203 12 11

Szynki

337

379

421

42

1,41

ex 0203 12 19

Łopatki

337

379

421

42

1,41

ex 0203 19 11

Przodki

337

379

421

42

1,41

ex 0203 19 13

Schab z karkówką lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez biodrówki (2) (3)

337

379

421

42

1,41

ex 0203 19 15

Boczki całe lub w prostokątnych częściach

164

197

230

33

1,09

ex 0203 19 55

Boczki całe lub w prostokątnych częściach, bez skóry i żeber

164

197

230

33

1,09

ex 0203 19 55

Nogi, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez biodrówki, bez kości (2) (3)

337

379

421

42

1,41

ex 0203 19 55

Kawałki odpowiadające: środkom: z lub bez skóry lub tkanki tłuszczowej bez kości (4)

255

290

325

35

1,17

(1) Pomoc może być przyznana na półtusze przedstawione jako półtusze Wiltshire, tj. bez głowy, podgardla, nóg, ogona, sadła, nerek, polędwiczki, łopatki, mostka, kręgosłupa, kości miednicowej i przepony.

(2) Schab i karkówka mogą być ze skórą lub bez skóry, ale warstwa tłuszczu nie może przekroczyć 25 mm.

(3) Ilość zakontraktowana może obejmować jakiekolwiek połączenie tych produktów.

(4) Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20.

[1] Motyw 6 w brzmieniu ustalonym przez pkt 1 sprostowania do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2246/2003 z dnia 19 grudnia 2003 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (Dz.Urz.UE L 333 z 20.12.2003, str. 34; Polskie wydanie specjalne, rozdział 3, tom 41, s. 423). Zmiana weszła w życie 20 grudnia 2003 r.

[2] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez pkt 2–8 sprostowania do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2246/2003 z dnia 19 grudnia 2003 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (Dz.Urz.UE L 333 z 20.12.2003, str. 34; Polskie wydanie specjalne, rozdział 3, tom 41, s. 423). Zmiana weszła w życie 20 grudnia 2003 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00