ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1466/2003
z dnia 19 sierpnia 2003 r.
ustanawiające normę handlową dla karczochów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 963/98
(DUUEL. z 2004 r., Nr 163, poz. 50;ostatnia zmiana: DUUEL. z 2007 r., Nr 274, poz. 7)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2 i art. 3 ust. 3 lit. c),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Karczochy znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 963/98 z dnia 7 maja 1998 r. ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów i karczochów(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 46/2003(4), powinno zostać zmienione w odniesieniu do definicji karczochów rodzajów „Poivrade” i „Bouquet”.
(2) Do celów jasności, normy stosowane dla karczochów powinny zostać ustanowione w odrębnym rozporządzeniu, a rozporządzenie (WE) nr 963/98 powinno zostać odpowiednio zmienione. W tym celu oraz do celów zapewnienia przejrzystości na światowym rynku, powinno się wziąć pod uwagę normy dla karczochów zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/NZ).
(3) Stosowanie tych nowych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, podniesienia jakości produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym pomóc w poprawie rentowności.
(4) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki, jak transport na duże odległości, składowanie ponad określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo psujące się. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących od wysyłki. Ponieważ produkty klasy „Ekstra” muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.
(5) Niektóre odmiany karczocha zwyczajnego produkowanego we Włoszech w regionach Sycylia, Apulia, Sardynia, Kampania, Lacjum i Toskania tradycyjnie sprzedawane są w regionie produkcji w pęczkach otoczonych liśćmi o długości łodyg powyżej 10 cm. Na wniosek Włoch, na taką praktykę obrotu zezwala się na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 448/97 z dnia 7 marca 1997 r. wprowadzającego odstępstwa w stosunku do niektórych regionów Włoch, od norm handlowych dla karczochów(5). W celu wyjaśnienia oraz uproszczenia reguł wspólnotowych, to odstępstwo powinno zostać włączone do niniejszego rozporządzenia, a rozporządzenie nr 448/97 powinno zostać uchylone.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Normą handlową dla karczochów objętych kodem CN 0709 90 80 [1] jest norma określona w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Normę tę stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.
Jednakże, na etapach następujących po wysyłce, produkty mogą wykazywać, w związku z przepisami normy:
a) niewielki ubytek świeżości i jędrności,
b) w przypadku produktów innych niż klasa „Ekstra”, nieznaczne pogorszenie spowodowane ich rozwojem i ich skłonnością do psucia się.
Artykuł 2
1. W drodze odstępstwa od Załącznika, karczochy produkowane we Włoszech w regionach Sycylia, Apulia, Sardynia, Kampania, Lacjum i Toskania mogą być sprzedawane detalicznie na obszarach tych regionów w pęczkach otoczonych liśćmi o długości łodyg powyżej 10 cm.
2. Dla celów stosowania ust. 1, każda dostawa musi zawierać ponadto inne wymagane informacje, następujące wskazanie na dokumencie albo adnotację określoną w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2200/96:
„Destinato alla vendita al dettaglio unicamente in ... (region produkcji)”
Artykuł 3
W rozporządzeniu (WE) nr 963/98 wprowadza się następujące zmiany:
1. W tytule skreśla się wyrazy „i karczochów”.
2. W art. 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Normy handlowe dla kalafiorów objętych kodem CN 0704 10 są normami ustanowionymi w Załączniku.”
3. Skreśla się załącznik II.
4. W załączniku I wyrazy „załącznik I” zastępuje się wyrazem „Załącznik”.
Artykuł 4
Rozporządzenie (WE) nr 448/97 traci moc.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 sierpnia 2003 r.
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64.
(3) Dz.U. L 135 z 8.5.1998, str. 18.
(4) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 61.
(5) Dz.U. L 68 z 8.3.1997, str. 17.
ZAŁĄCZNIK
NORMA DLA KARCZOCHÓW
I. DEFINICJA PRODUKTU
Niniejszą normę stosuje się do karczochów odmian (uprawnych) wyhodowanych z Cynara scolymus L., dostarczanych w stanie świeżym konsumentowi, z wyłączeniem karczochów przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.
Nazwy „Poivrade” oraz „Bouquet” dotyczą młodych karczochów o stożkowym kształcie, rodzaju fioletowego.
II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI
Celem normy jest określenie wymagań jakości dla karczochów po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy i dopuszczalnej tolerancji, karczochy muszą być:
- całe,
- w dobrym stanie, z wyłączeniem produktów zaczynających gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadają się do spożycia,
- czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych ciał obcych,
- świeże w wyglądzie, w szczególności nie wykazywać oznak więdnięcia,
- praktycznie wolne od szkodników,
- praktycznie wolne od szkód wyrządzonych przez szkodniki,
- wolne od nienormalnej wilgoci zewnętrznej,
- wolne od obcego zapachu lub smaku.
Łodygi muszą być odcięte czysto oraz nie mogą być dłuższe niż 10 cm. Tego ostatniego przepisu nie stosuje się do karczochów pakowanych w pęczki, to jest: ułożonych w kilka główek, związanych wokół łodyg, ani do karczochów odmiany „Spinoso”.
Stadium rozwoju oraz stan karczochów muszą być takie, aby umożliwiały, by karczochy:
- wytrzymały transport i przeładunek, i
- zostały dostarczone do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.
B. Klasyfikacja
Karczochy klasyfikuje się według trzech klas określonych poniżej:
(i) Klasa „Ekstra”
Karczochy zaliczone do tej klasy muszą być najwyższej jakości. Muszą być charakterystyczne dla odmiany lub rodzaju handlowego. Środkowe liście przykwiatowe muszą być dobrze zamknięte, odpowiednio dla odmiany.
Muszą być wolne od uszkodzeń, z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchniowych skaz skórki liści przykwiatowych pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.
Kanały w łodydze nie mogą wykazywać początkowego stadium zdrewnienia.
(ii) Klasa I
Karczochy w tej klasie muszą być dobrej jakości. Muszą być charakterystyczne dla odmiany lub rodzaju handlowego. Środkowe liście przykwiatowe muszą być dobrze zamknięte, odpowiednio dla odmiany.
Dopuszcza się jednak następujące nieznaczne wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, ich jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu:
- niewielka wada kształtu,
- niewielkie pogorszenie pod wpływem mrozu (pęknięcia),
- bardzo nieznaczne ślady obicia.
Kanały w łodydze nie mogą wykazywać początkowego stadium zdrewnienia.
(iii) Klasa II
Klasa ta obejmuje karczochy niekwalifikujące się do zaliczenia do klas wyższych, ale spełniające minimalne wymagania wyszczególnione powyżej. Mogą być lekko rozchylone.
Następujące wady są dopuszczone, pod warunkiem, że karczochy posiadają swoje podstawowe cechy charakterystyczne dla jakości, utrzymania jakości i prezentacji:
- wady kształtu,
- pogorszenie pod wpływem mrozu („ściśnięte” karczochy),
- nieznaczne stłuczenia,
- niewielkie plamy na zewnętrznych liściach przykwiatowych,
- początkowe stadium zdrewnienia kanałów w łodydze.
III. PRZEPISY DOTYCZĄCE KLASYFIKACJI WEDŁUG WIELKOŚCI LUB WAGI
Wielkość ustala się na podstawie maksymalnej średnicy przekroju poprzecznego karczocha.
Średnica minimalna wynosi 6 cm.
Wielkości wymiarów przedstawionych poniżej są obowiązkowe dla klasy „Ekstra” oraz klasy I, oraz fakultatywne dla klasy II:
- średnica 13 cm lub więcej,
- średnica powyżej 11 cm, ale z wyłączeniem średnicy 13 cm,
- średnica powyżej 9 cm, ale z wyłączeniem średnicy 11 cm,
- średnica powyżej 7,5 cm, ale z wyłączeniem średnicy 9 cm,
- średnica powyżej 6 cm, ale z wyłączeniem średnicy 7,5 cm.
Ponadto, dla rodzajów karczochów „Poivrade” oraz „Bouquet”, dopuszcza się średnicę od powyżej 3,5 cm, ale z wyłączeniem 6 cm.
IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI
Tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości dopuszczalne są w każdym opakowaniu dla produktów niespełniających wymogów klasy wskazanej.
A. Tolerancje dotyczące jakości
(i) Klasa „Ekstra”
5% liczby sztuk karczochów niespełniających wymogów dla tej klasy, lecz spełniających wymogi klasy I lub, wyjątkowo, mieszczące się w przedziale tolerancji dla wymienionej klasy.
(ii) Klasa I
10% liczby sztuk karczochów niespełniających wymagań danej klasy, ale spełniających wymagania określone dla klasy II lub w wyjątkowych sytuacjach, mieszczące się w przedziale tolerancji dla tej klasy.
(iii) Klasa II
10% liczby sztuk karczochów niespełniających ani wymagań klasy, ani minimalnych wymagań z wyjątkiem produktów dotkniętych gniciem lub innego rodzaju psuciem w rezultacie czego produkt nie nadaje się do spożycia.
B. Tolerancja wielkości lub wagi
Dla klas (jeżeli podlegają kryterium wielkości): 10% liczby sztuk niespełniających wymogów w odniesieniu do wielkości oraz wielkości wskazanej, ale odpowiadające najbardziej zbliżonej wielkości powyżej lub poniżej wielkości określonej, o średnicy co najmniej 5 cm dla karczochów sklasyfikowanych w wielkości najmniejszej (od 6 do 7,5 cm).
Nie przewiduje się tolerancji wielkości dla rodzajów „Poivrade” lub „Bouquet”.
V. PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU
A. Jednorodność
Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i obejmować jedynie karczochy tego samego pochodzenia, odmiany lub rodzaju handlowego, jakości i wielkości (jeżeli podlegają temu ostatniemu kryterium).
Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.
Nie naruszając przepisów poprzedzających w tym zakresie, produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych na sprzedaż o wadze netto 3 kg lub mniej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw, zgodnie z warunkami przewidzianymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(1).
B. Opakowanie
Karczochy muszą być pakowane w taki sposób, aby chronić produkt w należyty sposób.
Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, która pozwala na uniknięcie spowodowania jakiegokolwiek uszkodzenia zewnętrznego lub wewnętrznego produktu. Dopuszcza się stosowanie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek ze specyfikacją handlową pod warunkiem, że nadruki lub etykiety zostały wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju.
Opakowania nie mogą zawierać żadnych ciał obcych.
Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.
VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA
Każde opakowanie musi nosić następujące oznaczenia literowe zgrupowane na tej samej stronie opakowania, wykonane w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:
A. Identyfikacja
Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającego
Wzmiankę tę można zastąpić:
- dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia „Podmiot pakujący i/ lub wysyłający” (lub odpowiednich skrótów);
- dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia „Pakowane dla:” lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.
B. Rodzaj produktu rolnego
- „Karczochy”, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz,
- Nazwa odmiany dla klasy „Ekstra”,
- „Poivrade” lub „Bouquet”, gdzie stosowne,
- „Spinoso”, gdzie stosowne.
C. Pochodzenie produktu
Kraj pochodzenia oraz, fakultatywnie, krajową, regionalną lub lokalną nazwę miejsca.
D. Charakterystyka jakości handlowej
- Klasa,
- Liczba główek,
- Wielkość (jeżeli produkt posortowano według wielkości) wyrażona jako minimalna i maksymalna średnica główek.
E. Oznakowanie kontroli urzędowej (fakultatywnie)
(1) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.
[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1212/2007 z dnia 17 października 2007 r. zmieniającego kilka rozporządzeń w odniesieniu do kodów nomenklatury scalonej dla niektórych produktów kwiatowych, owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych (Dz.Urz.UE L 274 z 18.10.2007, str. 7). Zmiana weszła w życie 18 października 2007 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2007 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00