ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1402/2003
z dnia 1 sierpnia 2003 r.
określające zestawienia tabel oraz ustanawiające definicje dotyczące podstawowych badań statystycznych obszarów uprawy winorośli
Dziennik Urzędowy nr L 199 07/08/2003 s.4
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 357/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie badań statystycznych dotyczących obszarów uprawy winorośli(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2329/98(2), w szczególności jego art. 4 ust. 2,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2585/2001(4), w szczególności jego art. 73,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 991/79 z dnia 17 maja 1979 r. określające zestawienia tabel oraz ustanawiające definicje dotyczące podstawowych badań statystycznych obszarów uprawy winorośli i uchylające rozporządzenie nr 143 i nr 26/64/EWG(5) zostało w znacznym stopniu zmienione(6). W celu zapewnienia jasności i racjonalności wspomniane rozporządzenie powinno zostać skodyfikowane.
(2) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 357/79, Państwa Członkowskie mają przedłożyć wyniki podstawowych badań statystycznych w formie zestawień tabel, które mają być przyjęte zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 8 wspomnianego rozporządzenia.
(3) W celu zapewnienia porównywalności danych przedstawianych w tych tabelach, niezbędne jest podanie niektórych definicji odnoszących się do podstawowych badań.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyki Rolnictwa i Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Forma zestawień tabel dla podstawowych badań statystycznych obszarów uprawy winorośli określona jest w załączniku I.
Artykuł 2
1. Definicje dotyczące podstawowych badań podane są w załączniku II.
2. Z uwagi na to, że podstawowe badania statystyczne obejmują sytuację z końca roku winiarskiego, obszar uprawy winorośli obsadzony, poddany ponownemu obsadzaniu lub przeszczepianiu podczas roku winiarskiego poprzedzającego badania, uznaje się za obszar mający mniej niż jeden rok.
Artykuł 3
Rozporządzenie (EWG) nr 991/79 traci moc.
Odniesienia do uchylonego rozporządzenia traktowane są jak odniesienia do niniejszego rozporządzenia i są odczytywane zgodnie z tabelą korelacji określoną w załączniku IV.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 1 sierpnia 2003 r.
W imieniu Komisji
Pedro SOLBES MIRA
Członek Komisji
1) Dz.U. L 54 z 5.3.1979, str. 124.
2) Dz.U. L 291 z 30.10.1998, str. 2.
3) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1.
4) Dz.U. L 345 z 29.12.2001, str. 10.
5) Dz.U. L 129 z 28.5.1979, str. 1.
6) Patrz załącznik III.
ZAŁĄCZNIK I
TABELA 1
GOSPODARSTWA ROLNE, UPRAWIANY OBSZAR UPRAWY WINOROŚLI ORAZ POWIERZCHNIA UŻYTKÓW ROLNYCH (UR) W PODZIALE WEDŁUG RODZAJU PRODUKCJI ORAZ WEDŁUG KLASY WIELKOŚCI
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Wszystkie | Obszary uprawy odmian winorośli | ||||||||
Łącznie | Do produkcji gatunkowych win(1) | |||||||||
Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar uprawy winorośli | Gospodar-stwa rolne | UR
| Obszar przeznaczony do produkcji wina | Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar przeznaczony do produkcji win gatunkowych | ||
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | ||
< 0,10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0,10 do < 0,20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0,20 do < 0,30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0,30 do < 0,50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0,50 do < 1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
1 do < 2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
2 do < 3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
3 do < 5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
5 do < 10 (b) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
10 do < 20 (a) (b) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
20 do < 30 (a) (b) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
do ≥ 30 (a) (b) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
(a) Dla jednostek geograficznych, stosowanie pojedynczej klasy „≥ 10 ha” jest dobrowolne dla Francji i Włoch. (b) Dla jednostek geograficznych, stosowanie pojedynczej klasy „≥ 5 ha” jest dobrowolne dla Republiki Federalnej Niemiec, Luksemburga i Grecji. (1) gatunkowe wina produkowane w określonych regionach |
| |||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha)
| Obszary uprawy odmian winorośli | Obszar przeznaczony pod uprawę odmian winogron do produkcji win deserowych |
| |||||||
Do produkcji innych win |
| |||||||||
Łącznie | Z tego na spirytusy (a) |
| ||||||||
Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar uprawy innych winorośli | Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar przeznaczony do produkcji spirytusu | Gospodar-stwa | UR | Obszar uprawy winogron do produkcji win deserowych |
| |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) |
| |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| |
(a) Wyłącznie dla obszaru, gdzie obowiązkowa jest destylacja z wina niektórych spirytusów ze znakiem „appellallion d'origine”. |
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Zasadzone podkładki do zaszczepienia | Obszar przeznaczony do produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego winorośli | |||||||
Szkółki | Szczepy winorośli | ||||||||
Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar zasadzony | Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar przeznaczony na szkółki | Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar szczepów winorośli | |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Obszar uprawy odmian winogron do suszenia(1) | ||
Gospodarstwa rolne | UR (ha) | Obszar uprawy winogron do suszenia (ha) | |
28 | 29 | 30 | |
(1) Kolumna nieobowiązkowe dla wszystkich krajów z wyjątkiem Grecji. |
TABELA 2
GOSPODARSTWA ROLNE, UPRAWIANY OBSZAR UPRAWY WINOROŚLI(1) ORAZ POWIERZCHNIA UŻYTKÓW ROLNYCH (UR) W PODZIALE WEDŁUG KLASY WIELKOŚCI ORAZ WEDŁUG UDZIAŁU PROCENTOWEGO UR UPRAWY WINOROŚLI
2.1. Wszystkie gospodarstwa rolne.
2.2. Gospodarstwa rolne, których całkowity obszar przeznaczony jest na produkcję gatunkowych win produkowanych w określonych regionach.
2.3. Gospodarstwa rolne, których całkowity obszar przeznaczony jest na produkcję innych win.
2.4. Gospodarstwa rolne, których całkowity obszar przeznaczony jest pod uprawę odmian winogron do produkcji win deserowych.
2.5. Gospodarstwa rolne, których całkowity obszar przeznaczony jest pod uprawę odmian winogron do suszenia(2).
2.6. Inne gospodarstwa rolne posiadające obszary uprawy winorośli(3).
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli(1) (ha) | Wszystkie | Obszary uprawy winorośli wyrażone jako procent AA | |||||||
> 0 do < 10 | 10 do < 25 | ||||||||
Gospodar-stwa rolne | UR | Obszary uprawy winorośli | Gospodar-stwa rolne | UR | Obszar uprawy winorośli | Gospodar-stwa rolne | UR | Obszary uprawy winorośli | |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
(1) Patrz tabela 1. |
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Obszary uprawy winorośli wyrażone jako procent AA | |||||
25 do < 50 | 50 do < 75 | |||||
Gospodarstwa rolne | UR
|
Obszar uprawy winorośli
| Gospodarstwa rolne | UR
|
Obszar uprawy winorośli
| |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Obszary uprawy winorośli jako procent AA | |||||
75 do < 90 | ≥ 90 | |||||
Gospodarstwa rolne | UR | Obszar uprawy winorośli | Gospodarstwa rolne | UR | Obszar uprawy winorośli | |
| (ha) | (ha) |
| (ha) | (ha) | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
TABELA 3
GOSPODARSTWA ROLNLE I OBSZAR UPRAWY ODMIAN WINOROŚLI DO PRODUKCJI WIN W PODZIALE WEDŁUG KLASY WIELKOŚCI ORAZ UDZIAŁU PROCENTOWEGO OBSZARU UPRAWY ODMIAN WINOROŚLI DO PRODUKCJI GATUNKOWYCH WIN PRODUKOWANYCH W OKREŚLONYCH REGIONACH
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli(1) (ha) | Wszystkie | Obszary produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach jako procent łącznego obszaru uprawy winorośli do produkcji wina | ||||||
0 | > 0 do < 10 | |||||||
Gospodar-stwa rolne | Obszary uprawy winorośli do produkcji wina | Gospodar-stwa rolne | Obszary uprawy winorośli do produkcji wina | Gospodar-stwa rolne (ha) | Obszary uprawy winorośli do produkcji wina | |||
Łącznie | Wina gatunkowe |
| Łącznie | Wina gatunkowe | ||||
(ha) | (ha) | (ha) | (ha) | (ha) | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
(1) Patrz tabela 1. |
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Obszar przeznaczony do produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach jako udział procentowy całkowitego obszaru uprawy winorośli do produkcji wina | |||||
10 do < 25 | 25 do < 50 | |||||
Gospodar-stwa rolne | Obszary uprawy winorośli do produkcji win | Gospodar-stwa rolne | Obszary uprawy winorośli do produkcji win | |||
Łącznie (ha) | Wina gatunkowe (ha) | Łącznie (ha) | Wina gatunkowe (ha) | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
Klasa wielkości obszaru uprawy winorośli (ha) | Obszary przeznaczony do produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach jako udział procentowy całkowitego obszaru uprawy winorośli do produkcji win | |||||
50 do < 75 | 75 do < 90 | |||||
Gospodar-stwa rolne | Obszar uprawy winorośli do produkcji wina | Gospodar-stwa rolne | Obszary uprawy winorośli do produkcji wina | |||
Łącznie (ha) | Wina gatunkowe (ha) | Łącznie (ha) | Wina gatunkowe (ha) | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
Klasa wielkości obszarów uprawy winorośli (ha) | Obszar przeznaczony do produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach jako udział procentowy całkowitego obszaru uprawy winorośli do produkcji win | ||||
90 do < 100 | 100 | ||||
Gospodarstwa rolne | Obszary uprawy winorośli do produkcji wina | Gospodarstwa rolne | Obszar uprawy winorośli do produkcji win (ha) | ||
Łącznie (ha) | Wina gatunkowe (ha) | ||||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
TABELA 4
OBSZARY UPRAWY ODMIAN WINOROŚLI DO PRODUKCJI WIN W PODZIALE WEDŁUG ODMIANY I WIEKU WINOROŚLI, W HEKTARACH
Kolor odmiany owoców
| Wszystkie | Klasa wieku(1) |
| |||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| ||
< 3 | 3-9 | 10-19 | 20 + | 20-29 | 30 + | 3-5 | 6-9 |
| ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| |
Poszczególne odmiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czarna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Suma częściowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Biała i inne kolory |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
....................................... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Suma częściowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Łącznie poszczególne odmiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inne odmiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czarna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Biała i inne kolory |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Łącznie inne odmiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wszystkie odmiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czarna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Biała i inne kolory |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Łącznie wszystkie odmiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(1) - Klasy wieku 1, 2 i 3 są obowiązkowe we wszystkich zainteresowanych Państwach Członkowskich. - Klasa wieku 4 jest obowiązkowa w przypadku, gdy nie przewiduje się klas 5 i 6. - Klasy wieku 5 i 6 są obowiązkowe dla Francji i Włoch, ale nieobowiązkowe dla pozostałych zainteresowanych Państw Członkowskich. - Klasy wieku 7 i 8 dotyczą Włoch i są nieobowiązkowe. |
TABELA 5
OBSZAR UPRAWY ODMIAN WINOROŚLI DO PRODUKCJI WIN W PODZIALE WEDŁUG RODZAJU PRODUKCJI I KLASY PLONU, W HEKTARACH
Jednostka geograficzna | Wszystkie | Do produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach |
| |||||||||||
Łącznie | Klasa plonu(1) |
| ||||||||||||
I | II | III | IV | V |
| |||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| |||||||
|
| |||||||||||||
Jednostka geograficzna | Do produkcji innych win |
| ||||||||||||
Łącznie | Klasa plonu(1) |
| ||||||||||||
I | II | III | IV | V |
| |||||||||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| ||||||||
(1) Klasa plonu (liczby i wartości graniczne) zostanie określona w terminie późniejszym. | ||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(1) Obszar produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego nie jest uwzględniony w tabeli 2.1-2.6.
(2) Informacja nieobowiązkowa dla wszystkich Państw Członkowskich z wyjątkiem Grecji.
(3) „Inne” oznacza gospodarstwa niezaliczane do gospodarstw 2.2, 2.3, 2.4 i 2.5.
ZAŁĄCZNIK II
Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:
a) „gospodarstwo rolne”:
jednostka techniczno-ekonomiczna podlegająca jednemu zarządowi i wytwarzająca produkty rolne;
b) „powierzchnia użytków rolnych (UR)”:
całkowity obszar gruntów ornych, trwałych użytków zielonych i łąk, obszaru upraw wieloletnich oraz ogrodów przydomowych;
c) „uprawiany obszar uprawy winorośli”:
całkowita powierzchnia obszaru uprawy winorośli, produkującego lub jeszcze nie produkującego, przeznaczonego do produkcji winogron i/lub wegetatywnego materiału do rozmnażania wegetatywnego winorośli, który był wykorzystywany do regularnych upraw w celu uzyskania z niego produktu przeznaczonego na sprzedaż;
d) „obszar uprawy odmian winogron do produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach”:
obszar uprawy odmian winogron do produkcji wina odpowiednich do produkcji gatunkowych win produkowanych w określonych regionach zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 oraz przepisami ustanowionymi w celu wykonania tego rozporządzenia, jak również z przepisami krajowymi przyjętymi na podstawie tego rozporządzenia.
e) „obszar uprawy odmian winogron do produkcji innych win”:
obszar uprawy odmian winogron hodowanych do produkcji win innych niż gatunkowe wina produkowane w określonych regionach;
f) „rok winiarski”:
rok winiarski zaczyna się dnia 1 sierpnia i kończy dnia 31 lipca;
g) „materiał do wegetatywnego rozmnażania winorośli; szkółki, szczepy winne do podkładek”:
określone w dyrektywie Rady 68/193/EWG z dnia 9 kwietnia 1968 r. w sprawie obrotu materiałem do wegetatywnego rozmnażania winorośli(1);
h) „odmiany winogron do produkcji wina, odmiany winogron do produkcji win deserowych”:
określone w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999.
(1) Dz.U. L 93 z 17.4.1968, str. 15.
ZAŁĄCZNIK III
Uchylone rozporządzenie z jego zmianami
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 991/79 (Dz.U. L 129 z 28.5.1979, str. 1)
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2802/85 (Dz.U. L 265 z 8.10.1985, str. 15)
ZAŁĄCZNIK IV
TABELA KORELACJI
Rozporządzenie (EWG) nr 991/79 | Niniejsze rozporządzenie |
artykuły 1 i 2 | artykuły 1 i 2 |
artykuł 3 | - |
- | artykuł 3 |
- | artykuł 4 |
załącznik I | załącznik I |
załącznik II | załącznik II |
- | załącznik III |
- | załącznik IV |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00