Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 147 str. 12
Wersja aktualna od 2003-07-04
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 147 str. 12
Wersja aktualna od 2003-07-04
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1021/2003

z dnia 13 czerwca 2003 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 23176/2002(2), w szczególności jego art. 9 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, o których mowa w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określiło ogólne zasady wykładni Nomenklatury Scalonej. Zasady te stosuje się również do każdej nomenklatury, która jest w całości albo w części oparta na Nomenklaturze Scalonej lub dodaje do niej dalsze działy i która została ustalona w drodze przepisów szczególnych prawa wspólnotowego, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków związanych z wymianą towarową.

(3) Zgodnie ze wspomnianymi zasadami ogólnymi, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia należy klasyfikować przy pomocy kodów CN, wskazanych w kolumnie 2, na mocy uzasadnienia przedstawionego w kolumnie 3.

(4) Wskazane jest, by osoba, której organy celne Państw Członkowskich udzieliły niezgodnej z przepisami niniejszego rozporządzenia wiążącej informacji taryfowej dotyczącej klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej mogła nadal powoływać się na tę informację, zgodnie z przepisami zawartymi w art.12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/2000(4), przez okres trzech miesięcy.

(5) Środki przewidziane niniejszym rozporządzeniem są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są klasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej przy pomocy odpowiednich kodów CN, wskazanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, można się powoływać przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 czerwca 2003 r.

W imieniu Komisji

Frederik BOLKESTEIN

Członek Komisji



(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 331 z 7.12.2002, str. 3.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie

Klasyfikacja

kod CN

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

Produkt w kształcie krążka (o średnicy około 4,5 cm i około 1 cm grubości) z dmuchanego ryżu, przy czym jedna powierzchnia pokryta jest cienką warstwą ciemno-brązowego lukru, o grubości nie przekraczającej 0,5 mm i o zawartości kakao poniżej 0,4%. Produkt zawiera również cukier, tłuszcz roślinny, mleko odtłuszczone i półtłuste w proszku, serwatkę w proszku, chleb świętojański w proszku, lecytynę sojową, środek barwiący i środek aromatyzujący. Przeznaczony do sprzedaży detalicznej.

1904 10 30

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych zasad 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej, notą 1 do działu 18, notą 3 do działu 19 oraz treścią kodów CN 1904, 1904 10 i 1904 10 30.

Zawartość kakao w produkcie, z zastosowaniem noty 3 do działu 19 wynosi poniżej 6% w całkowicie odtłuszczonej masie (patrz nota wyjaśniająca do Zharmonizowanego Systemu do działu 19).

Produkt nie może być uznany, w rozumieniu noty 3 do działu 19, za produkt przetworzony, pokryty czekoladą z pozycji 1806 (patrz także nota wyjaśniająca do Zharmonizowanego Systemu do działu 18, z wyłączeniem lit. d)).

Jeżeli produkt jest uzyskiwany przez prażenie lub pęcznienie zbóż, przy czym nie jest objęty żadną inną pozycją nomenklatury, spełnia warunki pozycji 1904 (patrz nota wyjaśniająca Zharmonizowanego Systemu do pozycji 1904, część (A)).

* Fotografia ma wyłącznie charakter orientacyjny.

infoRgrafika



* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00