Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2003-06-01
Wersja aktualna od 2003-06-01
obowiązujący
Alerty
PROTOKÓŁ
dostosowujący handlowe aspekty Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Bułgarii, z drugiej strony, w celu uwzględnienia wyniku negocjacji między stronami w sprawie nowych wzajemnych koncesji rolnych
Dziennik Urzędowy nr L 102 24/04/2003 s.65
WSPÓLNOTA EUROPEJSKA, zwana dalej „Wspólnotą”,
z jednej strony, oraz
REPUBLIKA BUŁGARII,
z drugiej strony,
mając na uwadze, co następuje:
(1) Układ Europejski ustanawiający stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Bułgarii, z drugiej strony (zwany dalej „Układem Europejskim”), został podpisany w Brukseli, dnia 8 marca 1993 roku i wszedł w życie z dniem 1 lutego 1995 roku.(1).
(2) Artykuł 21 ustęp 5 Układu Europejskiego przewiduje, że Wspólnota i Bułgaria zbadają w Radzie Stowarzyszenia, produkt po produkcie, w sposób uporządkowany i w oparciu o zasadę wzajemności, możliwość udzielenia sobie nawzajem dodatkowych koncesji rolnych. Na tej podstawie podjęto i zakończono negocjacje między Stronami.
(3) Po raz pierwszy poprawki do systemu preferencji rolnych Układu Europejskiego zostały przewidziane w Protokole dostosowującym handlowe aspekty Układu Europejskiego(2), w celu uwzględnienia ostatniego rozszerzenia Wspólnoty i wyniku Rundy Urugwajskiej GATT.
(4) Kolejne dwie rundy negocjacji dotyczące poprawy handlowych koncesji rolnych zostały zakończone w dniu 18 maja 2000 roku i 18 października 2002 roku.
(5) Z jednej strony, Rada zdecydowała, na mocy rozporządzenia (WE) nr 2290/2000(3), o tymczasowym zastosowaniu, od dnia 1 lipca 2000 roku, koncesji Wspólnoty Europejskiej wynikających z rundy negocjacji 2000 oraz, z drugiej strony Rząd Bułgarii przyjął przepisy prawa w celu zastosowania, z tą samą datą 1 lipca 2000 roku, odpowiednich koncesji bułgarskich (dekret Rady Ministrów nr 127 z 11.7.2000; dekret Rady Ministrów nr 161 z 20.6.2001; Zintegrowana Taryfa Celna Republiki Bułgarii, wprowadzona dekretem Rady Ministrów nr 289 z 20.12.2001(4)).
(6) Wymienione powyżej koncesje zostaną uzupełnione i zastąpione z dniem wejścia w życie niniejszego Protokołu koncesjami w nim przewidzianymi.
UZGODNIŁY, CO NASTĘPUJE:
Artykuł 1
Uzgodnienia dotyczące przywozu do Wspólnoty mające zastosowanie do niektórych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii, określonych w załączniku A(a) i A(b) oraz uzgodnienia dotyczące przywozu do Bułgarii mające zastosowanie do niektórych produktów rolnych pochodzących ze Wspólnoty, określonych w załączniku B(a) i B(b) do niniejszego Protokołu zastępują uzgodnienia przedstawione w załącznikach X i XI, jak określono w artykule 21 ustęp 2 i 3 Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Bułgarii, z drugiej strony.
Artykuł 2
Załączniki do niniejszego Protokołu stanowią jego integralną część. Niniejszy Protokół stanowi integralną część Układu Europejskiego.
Artykuł 3
Niniejszy Protokół zostaje zatwierdzony przez Wspólnotę i Bułgarię, zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami. Umawiające się Strony podejmują środki niezbędne do wykonania niniejszego Protokołu.
Umawiające się Strony zawiadamiają się wzajemnie o zakończeniu odpowiednich procedur zgodnie ustępem pierwszym niniejszego artykułu.
Artykuł 4
Z zastrzeżeniem zakończenia procedur przewidzianych w artykule 3, niniejszy Protokół wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 roku. Jeśli powyższe procedury nie zostaną wykonane na czas, wchodzi on w życie pierwszego dnia pierwszego miesiąca następującego po zawiadomieniu się przez Umawiające się Strony o zakończeniu procedur.
Artykuł 5
Niniejszy Protokół zostaje sporządzony w dwóch egzemplarzach, każdy w językach duńskim, niderlandzkim, angielskim, fińskim, francuskim, niemieckim, greckim, włoskim, portugalskim, hiszpańskim, szwedzkim i bułgarskim, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.
Hecho en Bruselas, el catorce de abril de dos mil tres.
Udfærdiget i Bruxelles den fjortende april to tusind og tre.
Geschehen zu Brüssel am vierzehnten April zweitausendunddrei.
Έγινε σης Βρυξέλλες, στις δέκα τέσσερις Απριλίου δύο χιλιάδες τρία.
Done at Brussels on the fourteenth day of April in the year two thousand and three.
Fait à Bruxelles, le quatorze avril deux mille trois.
Fatto a Bruxelles, addì quattordici aprile duemilatre.
Gedaan te Brussel, de veertiende april tweeduizenddrie.
Feito em Bruxelas, em catorze de Abril de dois mil e três.
Tehty Brysselissä neljäntenätoista päivänä huhtikuuta vuonna kaksituhattakolme.
Som skedde i Bryssel den fjortonde april tjugohundratre.
Изготвено в Брюксел на четиринадести април две хиляди и трета година
Por la Comunidad Europea
For Det Europæiske Fællesskab
Für die Europäische Gemeinschaft
Για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα
For the European Community
Pour la Communauté européenne
Per la Comunità europea
Voor de Europese Gemeenschap
Pela Comunidade Europeia
Euroopan yhteisön puolesta
På Europeiska gemenskapens vägnar
За Република България
ZAŁĄCZNIK A(a)
Opłaty celne na przywóz stosowane we Wspólnocie w odniesieniu do poniżej wymienionych produktów pochodzących z Bułgarii, zostają zniesione - kody CN5
0101 10 90
0101 90 19
0101 90 30
0101 90 90
01046
0106 19 10
0106 39 10
02046
0205
0206 80 91
0206 90 91
0207 27 91
0207 35 91
0207 36 89
0208
0210 92 00
0210 93 00
0210 99 10
0210 99 216
0210 99 296
0210 99 606
0210 99 79
0407 00 116
0407 00 196
0407 00 90
0408 11 806
0408 19 816
0408 19 896
0408 91 806
0408 99 806
0409 00 00
0410 00 00
06
0701 10 00
0701 90 10
0703
0704 20 00
0704 90 90
0705 19 00
0705 21 00
0705 29 00
0706
0708 10 00
0709 10 00
0709 20 00
0709 30 00
0709 40 00
0709 51 00
0709 52 00
0709 59
0709 60 99
0709 90 10
0709 90 20
0709 90 31
0709 90 40
0709 90 50
0709 90 90
0710 30 00
0710 80 10
0710 80 59
0710 80 80
0710 80 85
0711 20 10
0711 30 00
0711 40 00
0711 59 00
0711 90 10
0711 90 50
0711 90 80
0711 90 90
0712 20 00
0712 31 00
0712 32 00
0712 33 00
0712 39 00
0712 90 05
0712 90 30
0712 90 50
0712 90 90
0713
0714 20
0714 90 90
0802
0804 20
0806 20
0807
0808 20 90
0809 40 90
0810 40
0810 50 00
0810 60 00
0810 90 95
0811 20 19
0811 20 39
0811 20 51
0811 20 59
0811 20 90
0811 90 19
0811 90 39
0811 90 50
0811 90 70
0811 90 85
0811 90 95
0812 10 00
0812 90 20
0812 90 40
0812 90 50
0812 90 60
0812 90 99
0813 10 00
0813 20 00
0813 30 00
0813 40 10
0813 40 30
0813 40 95
0813 50 15
0813 50 19
0813 50 39
0813 50 91
0813 50 99
0814 00 00
09
1006 10 10
1007 00 10
10086
1102 90 906
1103 19 906
1103 20 906
1106 10 00
1106 30
11076
1108 20 00
1208 10 00
1209 10 00
1209 21 00
1209 23 80
1209 29 50
1209 29 60
1209 29 80
1209 30 00
1209 91
1209 99 91
1209 99 99
1210
1211 90 30
1212 10 10
1212 10 99
1214 90 10
1302 19 05
1502 00 90
1503 00 19
1503 00 90
1504 10 10
1504 10 99
1504 20 10
1504 30 10
1507
1508 10 90
1508 90
1509
1510
1511 10 90
1511 90
1512 11 99
1512 19 99
1512 21
1512 29
1513
1514
1515
1516 20 95
1516 20 96
1516 20 98
1518 00 31
1518 00 39
1522 00 91
1602 20 11
1602 20 19
1602 31
1602 90 726
1602 90 746
1602 90 766
1602 90 786
2001 90 20
2001 90 50
2001 90 65
2001 90 75
2001 90 85
2001 90 93
2001 90 96
2003 20 00
2003 90 00
2005 70
2005 90 10
2006 00 99
2007 91 90
2007 99 10
2007 99 31
2007 99 39
2007 99 58
2007 99 93
2007 99 98
2008 11 92
2008 11 94
2008 11 96
2008 11 98
2008 19
2008 20 19
2008 20 39
2008 20 51
2008 20 59
2008 20 71
2008 20 79
2008 20 91
2008 20 99
2008 30 11
2008 30 31
2008 30 39
2008 30 51
2008 30 55
2008 30 59
2008 30 71
2008 30 75
2008 30 79
2008 30 90
2008 60
2008 92 12
2008 92 14
2008 92 32
2008 92 34
2008 92 36
2008 92 38
2008 92 51
2008 92 59
2008 92 72
2008 92 74
2008 92 76
2008 92 78
2008 92 92
2008 92 93
2008 92 94
2008 92 96
2008 92 97
2008 92 98
2008 99 11
2008 99 19
|
| |||||||||||||||||
|
|
5 Zgodnie z definicją z rozporządzenia Komisji (WE) nr 1832/2002 z dnia 1 sierpnia 2002 roku zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 290 z 28.10.2002, str. 1)
6 Opłaty celne stosowane w przywozie tych produktów zostają zniesione pod warunkiem, że nie korzystają z refundacji wywozowych.
2008 99 23
2008 99 25
2008 99 26
2008 99 28
2008 99 36
2008 99 37
2008 99 38
2008 99 40
2008 99 43
2008 99 45
2008 99 46
2008 99 47
2008 99 49
2008 99 53
2008 99 55
2008 99 61
2008 99 62
2008 99 68
2008 99 72
2008 99 78
2008 99 99
2009 11 19
2009 12 00
2009 19 19
2009 19 98
2009 21 00
2009 29 19
2009 29 91
2009 29 99
2009 31
2009 39 19
2009 39 31
2009 39 39
2009 39 55
2009 39 59
2009 39 95
2009 39 99
2009 41
2009 49 19
2009 49 30
2009 49 93
2009 49 99
2009 50
2009 71
2009 79 19
2009 79 30
2009 79 93
2009 79 99
2009 80 19
2009 80 36
2009 80 38
2009 80 50
2009 80 63
2009 80 69
2009 80 71
2009 80 73
2009 80 79
2009 80 88
2009 80 89
2009 80 95
2009 80 96
2009 80 97
2009 80 99
2009 90 19
2009 90 29
2009 90 39
2009 90 41
2009 90 49
2009 90 51
2009 90 59
2009 90 73
2009 90 79
2009 90 95
2009 90 96
2009 90 97
2302 50 00
2306 90 19
2308 00 90
2309 90 10
ZAŁĄCZNIK A(b)
Przywóz do Wspólnoty następujących produktów pochodzących z Bułgarii podlega koncesjom określonym poniżej
(MFN = stawka według klauzuli najwyższego uprzywilejowania)
Kod CN#Wyszczególnienie1#Stosowana stawka celna (% MFN)2#Ilość od 1.7.2002 do 30.6.2003 (w tonach)#Roczna ilość od 1.7.2003 do 30.6.2004 (w tonach)#Roczny przyrost od 1.7.2004 (w tonach)#Przepisy szczególne 0102 90 05#Bydło żywe o żywej wadze nie przekraczającej 80 kg#10#178 000 sztuk#178 000 sztuk#0#3 14 0102 90 21 0102 90 29 0102 90 41 0102 90 49#Bydło żywe o żywej wadze przekraczającej 80 kg, ale nie przekraczającej 300 kg#10#153 000 sztuk#153 000 sztuk#0#3 14 ex 0102 90#Jałówki i krowy nie przeznaczone do uboju następujących ras górskich: szarej, brązowej, żółtej, nakrapianej simmental i pinzgau#6% ad valorem#7 000 sztuk#7 000 sztuk#0#4 14 0201 0202#Mięso wołowe świeże, chłodzone lub mrożone#wolne#250#250#0#14 ex 0203#Mięso ze świń domowych, świeże, chłodzone lub mrożone#wolne#2 500#3 000#500#5 13 14 0210 11 0210 12 0210 19#Mięso wieprzowe, solone, w solance, suszone lub wędzone# # # # # 1601 00#Kiełbasa i podobne produkty# # # # # 1602 41 1602 42 1602 49#Przetworzone lub konserwowane mięso wieprzowe, podroby lub krew# # # # # ex 02 07#Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, z wyjątkiem 0207 27 91, 0207 35 91, 0207 36 89#wolne#6 050#6 050#0#14 0403 10 11 0403 10 13 0403 10 19 0403 10 31 0403 10 33 0403 10 39#Jogurt#wolne#250#500#0# 0406#Sery i twarogi#wolne#6 100#6 400#300#13 14 0407 00 30#Jaja drobiu w skorupkach, nie przeznaczone do wylęgu#wolne#150#300#0#13 0701 90 50 0701 90 90#Ziemniaki#wolne#4 100#5 000#0#14 0702 00 00#Pomidory#wolne#6 450#6 550#100#7 8 13 14 0702 00 00#Pomidory#100#-#-#-#8 0707#Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone#wolne#8 375#8 375#850#7 8 14 0707#Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone#100#-#-#-#8 0709 60 10#Papryka słodka#wolne#2 000#2 000#0#14 0709 90 70#Cukinia#wolne#50#100#0#7 8 0709 90 70#Cukinia#100#-#-#-#8 0710 21 00 0710 22 00 0710 29 00 0710 80 51 0710 80 69 0710 80 95#Warzywa mrożone#wolne#4 000#4 000#0#14 0711 51 00 2003 10 20 2003 10 30#Grzyby z rodzaju Agaricus#wolne#2 125#2 500#250#14 0806 10 10#Świeże winogrona#wolne#1 200#1 800#0#7 9 14 0806 10 90# # # # # #14 0806 10 10#Świeże winogrona#100#-#-#-#9 0808 10 10#Jabłka#wolne#1 925#2 325#400#13 14 0808 10 20# # # # # #7 10 13 14 0808 10 50# # # # # # 0808 10 90# # # # # # 0808 10 20 0808 10 50 0808 10 90#Jabłka#100#-#-#-#10 0808 20 10#Gruszki#wolne#3 125#3 125#315#14 0808 20 50# # # # # #7 11 14 0808 20 50#Gruszki#100#-#-#-#11 0809 10 00#Morele#wolne#750#750#0#7 8 14 0809 10 00#Morele#100#-#-#-#8 0809 20 0811 90 75 0811 90 80#Wiśnie i czereśnie#wolne#1 600#2 200#220#7 8 0809 20#Wiśnie i czereśnie#100#-#-#-#8 0809 30#Brzoskwinie#wolne#1 000#1 000#100#7 12 14 0809 30#Brzoskwinie#100#-#-#-#12 0809 40 05#Śliwki#wolne#9 375#9 375#0#7 9 14 0809 40 05#Śliwki#100# #-#-#9 0810 10 00#Truskawki, świeże#wolne#2 090#2 090#200#6 14 0810 20#Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami#wolne#bez ograniczeń#bez ograniczeń# #6 0810 30#Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest#wolne#bez ograniczeń#bez ograniczeń# #6 0811 10#Truskawki, mrożone#wolne#bez ograniczeń#bez ograniczeń# #6 0811 20 31#Maliny, mrożone, nie zawierające dodatku cukru#wolne#bez ograniczeń#bez ograniczeń# #6 0812 90 10#Morele, konserwowane tymczasowo#wolne#1 250#1 250#125#14 1001#Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin)#wolne#126 400#250 000#25 000#13 14 1109 00 00#Gluten pszenny# # # # #13 1002 00 00#Żyto#wolne#2 000#4 000#400#13 1102 10 00#Mąka żytnia# # # # #13 1103 19 10#Kasze i grysiki z żyta# # # # #13 1103 20 10#Granulki z żyta# # # # #13 1003#Jęczmień#wolne#25 000#50 000#5 000#13 1102 90 10#Mąka jęczmienna# # # # #13 1103 19 30#Kasze i grysiki z jęczmienia# # # # #13 1103 20 20#Granulki z jęczmienia# # # # #13 1004 00 00#Owies#wolne#1 250#2 500#250#13 1102 90 30#Mąka owsiana# # # # #13 1103 19 40#Kasze i grysiki z owsa# # # # #13 1103 20 30#Granulki z owsa# # # # #13 1005 10 90 1005 90 00#Kukurydza#wolne#40 000#80 000#8 000#13 1512 11 10 1512 11 91 1512 19 10 1512 19 91#Olej słonecznikowy lub z krokosza balwierskiego i ich frakcje#wolne#1 750#3 000#0#14 1602 32 1602 39#Przetworzone lub konserwowane mięso z drobiu#wolne#1 250#1 500#150#13 14 1603 00 10#Ekstrakty i soki, w opakowaniach o zawartości 1 kg lub mniej#wolne#50#100#10# 2001 10 00#Ogórki, konserwowane#wolne#3 125#3 125#315#14 2001 90 70#Słodka papryka, konserwowana#wolne#250#500#50# 2002#Pomidory przetworzone lub konserwowane#wolne#16 900#17 100#200#13 14 2005 10 00 2005 20 20 2005 20 80 2005 40 00 2005 51 00 2005 59 00 2005 60 00 2005 90 30 2005 90 50 2005 90 60 2005 90 70 2005 90 75 2005 90 80#Pozostałe warzywa przetworzone lub konserwowane#wolne#1 500#3 000#300# 2007 99 33#Dżem z truskawek #wolne#250#250#25#7 14 2008 40 11 2008 40 21 2008 40 29 2008 40 39 2008 40 51 2008 40 59 2008 40 71 2008 40 79 2008 40 91 2008 40 99#Gruszki, przetworzone lub konserwowane#wolne#50#100#10# 2008 50#Morele, przetworzone lub konserwowane#wolne#500#500#50#14 2008 70#Brzoskwinie, przetworzone lub konserwowane#wolne#750#750#75#14 2008 80#Truskawki, przetworzone lub konserwowane#wolne#650#650#65#14 2309 10 51 2309 10 90#Karma dla psów lub kotów#wolne#250#500#0# 2309 90 31 2309 90 41#Produkty używane do karmienia zwierząt#wolne#3 500#3 500#0#14 2401 10 10 2401 10 60 2401 10 70 2401 20 10 2401 20 60 2401 20 70#Tytoń#wolne#7 500#7 500#0#14 1#Nie naruszając zasad interpretacji Nomenklatury Scalonej, sposób sformułowania opisu produktów jest uważany za mający jedynie wartość wskazującą, system preferencyjny jest określony, w ramach kontekstu niniejszego załącznika, przez kody CN. Jeśli wskazany jest kod ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego wyszczególnienia. 2#W przypadkach gdy istnieje minimalne cło MFN, mające zastosowanie cło minimalne jest równe minimalnemu cłu MFN pomnożonemu przez wartość procentową podaną w tej kolumnie. 3#Kontyngent dotyczący tego produktu jest otwarty dla Bułgarii, Republiki Czeskiej, Estonii, Węgier, Łotwy, Litwy, Polski, Rumunii i Republiki Słowackiej. W przypadkach, w których może okazać się, że całkowita wielkość wspólnotowego przywozu żywego bydła może przekroczyć 500 000 sztuk w danym roku gospodarczym, Wspólnota może podjąć środki zarządzania niezbędne do ochrony jej rynków, nie naruszając innych praw przyznanych na mocy Układu. 4#Kontyngent dotyczący tego produktu jest otwarty dla Bułgarii, Republiki Czeskiej, Estonii, Węgier, Łotwy, Litwy, Polski, Rumunii i Republiki Słowackiej. 5#W wyjątkiem kredytu w ramach przetargu oferowanego osobno. 6#Z zastrzeżeniem uzgodnień dotyczących minimalnej ceny importowej znajdujących się w Załączniku do niniejszego załącznika. 7#Obniżka ma zastosowanie jedynie do części ad valorem cła. 8#System cen wejścia: dla przywozu wszystkich produktów (w ramach i poza kontyngentami taryfowymi) objętych kodami CN 0702 (pomidory), 0707 00 05 (ogórki), 0709 90 70 (cukinia), 0809 10 (morele) i 0809 20 (wiśnie i czereśnie), wprowadza się pięć dodatkowych etapów (10%, 12%, 14% 16% i 18%), które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej. ####### 9 | System cen wejścia: dla przywozu wszystkich produktów (w ramach i poza kontyngentami taryfowymi) objętych kodami CN 0806 10 10 (winogrona) i 0809 40 05 (śliwki), wprowadza się trzy dodatkowe etapy (10%, 12% i 14%), które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej. Ponadto, śliwki przeznaczone do przetworzenia w bezpośrednich pojemnikach o masie netto przekraczającej 250 kg (kody CN ex 0809 40 05) będą zwolnione z cła specyficznego w przywozie z Bułgarii do Wspólnoty. Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych - patrz artykuły 291-300 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 71) z późniejszymi zmianami. |
10 | System cen wejścia: dla przywozu wszystkich produktów (w ramach i poza kontyngentami taryfowymi) objętych kodami CN 0808 10 20, 0808 10 50, 0808 10 90 (jabłka), powinny mieć zastosowanie następujące koncesje: |
| - wprowadza się pięć dodatkowych etapów (10%, 12%, 14%, 16% i 18%) na okres od dnia 1 stycznia do dnia 14 lutego, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej, |
| - wprowadza się trzy dodatkowe etapy (14%, 16% i 18%) na okres od dnia 15 lutego do dnia 31 marca, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej, |
| - wprowadza się dwa dodatkowe etapy (16% i 18%) na okres od dnia 1 kwietnia do dnia 15 lipca, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej, |
| - wprowadza się pięć dodatkowych etapów (10%, 12%, 14%, 16% i 18%) na okres od dnia 16 lipca do dnia 31 grudnia, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej. |
11 | System cen wejścia: dla przywozu wszystkich produktów (w ramach i poza kontyngentami taryfowymi) objętych kodami CN 0808 20 50 (gruszki), powinny mieć zastosowanie następujące koncesje: |
| - wprowadza się pięć dodatkowych etapów (10%, 12%, 14%, 16% i 18%) na okres od dnia 1 stycznia do dnia 31 marca, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej, |
| - wprowadza się dwa dodatkowe etapy (16% i 18%) na okres 1-30 kwietnia oraz na okres 1-15 lipca, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej, |
| - wprowadza się pięć dodatkowych etapów (10%, 12%, 14%, 16% i 18%) na okres od dnia 16 lipca do dnia 31 grudnia, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej. |
12 | System cen wejścia: dla przywozu wszystkich produktów (w ramach i poza kontyngentami taryfowymi) objętych kodami CN 0809 30 (brzoskwinie i nektaryny), powinny mieć zastosowanie następujące koncesje: |
| - wprowadza się trzy dodatkowe etapy (10%, 12% i 14%) na okres od dnia 11 czerwca do dnia 31 lipca, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej, |
| - wprowadza się pięć dodatkowych etapów (10%, 12%, 14%, 16% i 18%) na okres od dnia 1 sierpnia do dnia 30 września, które muszą być wdrożone przed zastosowaniem pełnej stawki cła specyficznego określonego w Nomenklaturze Scalonej. |
13 | Koncesję tą stosuje się tylko w odniesieniu do produktów nie korzystających z jakiegokolwiek rodzaju subsydiów wywozowych. |
14 | Ilości towarów podlegające temu istniejącemu kontyngentowi taryfowemu i dopuszczone do swobodnego obrotu od dnia 1 lipca 2002 roku, przed wejściem w życie niniejszego Protokołu, są w całości zaliczane na poczet ilości przewidzianych w czwartej kolumnie. |
Załącznik do załącznika A(b)
Minimalna cena importowa ustalona dla niektórych owoców miękkich przeznaczonych do przetwórstwa
1. Minimalne ceny importowe ustalone są następująco dla poniżej przedstawionych produktów do przetworzenia pochodzących z Bułgarii:
Kod CN | Wyszczególnienie | Minimalna cena importowa (EUR/100 kg netto) |
ex 0804 10 00 | Truskawki, świeże, przeznaczone do przetwarzania | 51,4 |
ex 0810 20 10 | Maliny, świeże, przeznaczone do przetwarzania | 63,1 |
ex 0810 30 10 | Czarne porzeczki, świeże, przeznaczone do przetwarzania | 38,5 |
ex 0810 30 30 | Czerwone porzeczki, świeże, przeznaczone do przetwarzania | 23,3 |
ex 0811 10 90 | Mrożone truskawki, nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: całe owoce | 75,0 |
ex 0811 10 90 | Mrożone truskawki, nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: pozostałe | 57,6 |
ex 0811 20 31 | Mrożone maliny, nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: całe owoce | 99,5 |
ex 0811 20 31 | Mrożone maliny, nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: pozostałe | 79,6 |
2. Minimalne ceny importowe, określone w artykule 1, będą przestrzegane na zasadzie jednostkowych przesyłek. W przypadku zgłoszenia celnego o wartości niższej od minimalnej ceny importowej, zostanie nałożone cło wyrównawcze w wysokości różnicy między minimalną ceną importową a wartością zgłoszenia celnego.
3. Jeżeli ceny importowe danego produktu, objętego niniejszym Załącznikiem, będą wykazywały tendencję sugerującą, że ceny importowe mogłyby spaść poniżej poziomu minimalnych cen importowych w najbliższej przyszłości, Komisja Europejska poinformuje o tym bułgarskie władze, aby umożliwić im poprawę sytuacji.
4. Na wniosek Wspólnoty lub Bułgarii, Komitet Stowarzyszenia analizuje funkcjonowanie systemu lub dokona przeglądu poziomu minimalnych cen importowych. Jeśli jest to właściwe, Komitet Stowarzyszenia podejmuje niezbędne decyzje.
5. W celu zachęcenia i promowania rozwoju handlu, a także dla wspólnego dobra wszystkich zainteresowanych stron, będzie organizowane spotkanie konsultacyjne, trzy miesiące przed rozpoczęciem każdego roku gospodarczego we Wspólnocie Europejskiej. W tym spotkaniu konsultacyjnym uczestniczyć będzie Komisja Europejska i zainteresowane europejskie organizacje producentów wywarzających dane produkty, z jednej strony oraz instytucje władzy, organizacje producentów i eksporterów ze wszystkich stowarzyszonych krajów wywozu, z drugiej strony.
Podczas tego spotkania konsultacyjnego omawiana będzie sytuacja na rynku owoców miękkich, w szczególności przewidywania dotyczące produkcji, zapasów, zmiany cen i potencjalnego rozwoju rynku, a także możliwości dostosowania podaży do popytu.
ZAŁĄCZNIK B(a)
Opłaty celne przywozowe stosowane w Bułgarii w odniesieniu do poniżej wymienionych produktów pochodzących ze Wspólnoty, zostają zniesione - bułgarskie kody taryfowe7
0101 10 90
0101 90 11
0101 90 19
0101 90 30
0101 90 90
0102 90 90
0104 10 108
0104 10 308
0104 10 808
0104 20 108
0104 20 908
0105 19 20
0105 19 90
0106 11 00
0106 12 00
0106 19 10
0106 19 90
0106 20 00
0106 31 00
0106 32 00
0106 39 10
0106 39 90
0106 90 00
0204 10 008
0204 21 008
0204 228
0204 23 008
0204 30 008
0204 41 008
0204 42 108
0204 42 308
|
0204 42 508
0204 42 908
0204 43 108
0204 43 908
0204 508
0205
0206 10 10
0206 10 91
0206 10 99
0206 22 00
0206 29 10
0206 29 99
0206 30 20
0206 30 301
0206 30 801
0206 41 201
0206 41 801
0206 49 201
0206 49 801
0206 80 10
0206 80 91
0206 80 998
0206 90 10
0206 90 91
0206 90 998
0207 27 91
0207 34
0207 35 91
0207 36 81
0207 36 85
0207 36 89
0208
0210 92 00
0210 93 00
0210 99 10
0210 99 218
0210 99 298
0210 99 608
0210 99 71
0210 99 79
0407 00 118
0407 00 198
0407 00 90
0408 11 208
0408 11 808
0408 198
0408 91 208
0408 91 808
0408 99 208
0408 99 808
0409 00 00
0410 00 00
0501 00 00
0502
0503 00 00
0504 00 00
0511 10 00
0511 91
0511 99
0601
0602
0603
0604
0701 10
0703 20 00
0703 90 00
0704 20 00
0704 90 90
0705 19 00
0705 21 00
0705 29 00
0706 90
0708 10 00
0709 10 00
0709 20 00
0709 40 00
0709 51 00
0709 52 00
0709 59
0709 60 91
0709 60 95
0709 60 99
0709 90 10
0709 90 20
0709 90 31
0709 90 40
0709 90 50
0709 90 90
0710 30 00
0710 80 10
0710 80 59
0710 80 80
0710 80 85
0711 20
0711 30 00
0711 59 00
0711 90 10
0711 90 50
0711 90 80
0711 90 90
0712 20 00
0712 90 05
0712 90 11
0712 90 30
0712 90 50
0712 90 90
0713 10
0713 20 00
0713 31 00
0713 32 00
0713 33
0713 39 00
0713 40 00
0713 50 00
0713 90
0714 20
0714 90 90
0801
0802
0803
0804
0805
0806 20
0807
0808 20 90
0810 40
0810 50 00
0810 60 00
0810 90
0811 20 39
0811 20 51
0811 90 31
0811 90 39
0811 90 70
0811 90 85
0811 90 95
0812 10 00
0812 90 20
0812 90 30
0812 90 40
0812 90 50
0812 90 60
0812 90 70
0812 90 99
0813
0814 00 00
0901
0902
0903 00 00
0904
0905 00 00
0908
0909
0910
1005 10 11
1005 10 13
1005 10 15
1005 10 19
1006 10 10
1007 00 10
10088
1102 90 908
1103 19 908
1103 20 908
1106 10 00
1106 30
11078
1108 20 00
1201
1202
1203 00 00
1204
1205
1206
1207
1208
1209
1210
1211
1212 10
1212 30 00
1212 99 80
1213 00 00
1214
1301
1302 11 00
1302 19 05
1302 19 98
1302 32 90
1302 39 00
1401
1402 00 00
1403 00 00
1404
1501 00 11
1502
1503
1507
1508
1509
1510
1511
1512 11 99
1512 19 99
1512 21
1512 29
1513
1514
1515 11 00
1515 19 10
1515 19 90
1515 21 10
1515 21 90
1515 29 10
1515 29 90
1515 30 10
1515 30 90
1515 40 00
1515 50 11
1515 50 19
1515 50 91
1515 50 99
1515 90 21
1515 90 29
1515 90 31
1515 90 39
1515 90 40
1515 90 51
1515 90 59
1515 90 60
1515 90 91
1515 90 99
1516 20 95
1516 20 96
1516 20 98
1518 00 31
1518 00 39
1522 00 91
1522 00 99
1602 31
1602 90 728
1602 90 748
1602 90 768
1602 90 788
1603 00 80
1801 00 00
1802 00 00
2001 90 10
2001 90 20
2001 90 50
2001 90 65
2001 90 75
2001 90 85
2001 90 91
2001 90 93
2001 90 96
2003 20 00
2003 90 00
2005 70
2005 90 10
2006 00 10
2006 00 91
2006 00 99
2007 91 90
2007 99 93
2008 11 92
2008 11 94
2008 11 96
2008 11 98
2008 19
2008 20 19
2008 20 39
2008 20 51
2008 20 59
2008 20 71
2008 20 79
2008 20 91
2008 20 99
2008 30 11
2008 30 31
2008 30 39
2008 30 51
2008 30 55
2008 30 59
2008 30 71
2008 30 75
2008 30 79
2008 30 90
2008 60 11
2008 60 31
2008 60 51
2008 60 59
2008 60 71
2008 60 79
2008 60 91
2008 60 99
2008 92 12
2008 92 14
2008 92 32
2008 92 34
2008 92 36
2008 92 38
2008 92 51
2008 92 59
2008 92 72
2008 92 74
2008 92 76
2008 92 78
2008 92 92
2008 92 93
2008 92 94
2008 92 96
2008 92 97
2008 92 98
2008 99 11
2008 99 19
2008 99 23
2008 99 25
2008 99 26
2008 99 28
2008 99 36
2008 99 37
2008 99 38
2008 99 40
2008 99 41
2008 99 43
2008 99 45
2008 99 46
2008 99 47
2008 99 49
2008 99 51
2008 99 53
2008 99 55
2008 99 61
2008 99 62
2008 99 68
2008 99 72
2008 99 78
2008 99 99
2009 11 19
2009 12 00
2009 19 19
2009 19 98
2009 21 00
2009 29 19
2009 29 91
2009 29 99
2009 31 11
2009 31 19
2009 31 51
2009 31 59
2009 31 91
2009 31 99
2009 39 31
2009 39 19
2009 39 39
2009 39 55
2009 39 59
2009 39 95
2009 39 99
2009 41 10
2009 41 91
2009 41 99
2009 49 19
2009 49 30
2009 49 93
2009 49 99
2009 50
2009 71
2009 79 19
2009 79 30
2009 79 93
2009 79 99
2009 80 19
2009 80 36
2009 80 38
2009 80 50
2009 80 63
2009 80 69
2009 80 71
2009 80 73
2009 80 79
2009 80 88
2009 80 89
2009 80 95
2009 80 96
2009 80 97
2009 80 99
2009 90 19
2009 90 29
2009 90 39
2009 90 41
2009 90 49
2009 90 51
2009 90 59
2009 90 73
2009 90 79
2009 90 95
2009 90 96
2009 90 97
2301
2302 50 00 0
2303 10 19 0
2303 10 90 0
2303 20
2303 30 00 0
2304 00 00 0
2305 00 00 0
2306
2307 00 11 0
2307 00 90 0
2308 00 11 0
2308 00 40
2308 00 90
2309 10 31 0
2309 90 10
ZAŁĄCZNIK B(b)
Przywóz do Bułgarii następujących produktów pochodzących ze Wspólnoty podlega koncesjom określonym poniżej
(MFN = stawka według klauzuli najwyższego uprzywilejowania)
Bułgarska taryfa celna | Wyszczególnienie1 | Stosowana stawka celna2 | Ilość od 1.7.2002 do 30.6.2003 (w tonach) | Roczna ilość od 1.7.2003 od 30.6.2004 (w tonach) | Roczny przyrost od 1.7.2004 (w tonach) | Przepisy szczególne | |
Kolumna I % MFN | Kolumna II % ad valorem | ||||||
| Drób żywy, o masie nie przekraczającj 185 g: |
|
|
|
|
|
|
0105 11 | Ptactwo z gatunku Gallus domesticus |
| wolne | 218 | 400 | 40 | 4 |
0105 99 10 | Kaczki |
|
|
|
|
|
|
0105 99 20 | Gęsi |
|
|
|
|
|
|
0202 20 30 0 | Ćwierci przednie z kością, mrożone | 15 | 8,5 | 8 149 | 8 149 | 0 | 4 |
0202 20 30 0 | Ćwierci tylne z kością, mrożone |
|
|
|
|
|
|
ex 0203 | Mięso ze świń domowych, świeże, chłodzone lub mrożone | - | wolne | 8 000 | 8 500 | 500 | 3 4 |
0210 11 0210 12 0210 19 | Mięso wieprzowe, solone, w solance, suszone lub wędzone |
|
|
|
|
|
|
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty |
|
|
|
|
|
|
1602 41 1602 42 1602 49 | Przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew z wieprzowiny |
|
|
|
|
|
|
0207 | Mięso i podroby jadalne z drobiu |
| wolne | 1 000 | 1 000 | 0 | 4 |
0402 10 0402 21 | Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci |
| 10 | 2 977 | 3 000 | 0 | 4 |
0405 10 0405 90 | Masło i inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka |
| 20 | 87 | 100 | 0 | 4 |
0406 | Sery i twarogi | - | wolne | 2 700 | 3 000 | 300 | 3 4 |
0407 00 30 | Jaja drobiu w skorupkach, nie przeznaczone do wylęgu |
| wolne | 150 | 300 | 0 | 3 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże | - | wolne | 700 | 800 | 100 | 3 4 |
0706 10 00 0 | Marchew i rzepa | - | wolne | 255 | 255 | 25 | 4 |
0707 | Ogórki i korniszony | - | wolne | 1 130 | 1 130 | 115 | 4 |
0709 30 00 0 | Oberżyny (bakłażany) | - | wolne | 75 | 100 | 10 | 4 |
0709 90 39 0709 90 60 | Pozostałe warzywa |
|
|
|
|
|
|
0709 60 10 | Papryka słodka | - | wolne | 145 | 150 | 0 | 4 |
0709 90 70 | Cukinia |
| wolne | 50 | 100 |
|
|
0710 10 00 0710 22 00 0710 29 00 0710 80 51 0710 80 61 0710 80 69 0710 80 95 0710 90 00 | Warzywa, mrożone | - | wolne | 260 | 300 | 30 | 4 |
0710 21 00 0 | Groch (Pisum sativum), mrożony | - | wolne | 115 | 150 | 15 | 4 |
0806 10 | Świeże winogrona | - | wolne | 1 450 | 1 800 | 0 | 4 |
0808 10 | Jabłka | - | wolne | 4 680 | 5 080 | 400 | 3 4 |
0808 20 50 9 | Gruszki, inne niż od dnia 1 kwietnia do dnia 30 czerwca | - | wolne | 350 | 500 | 50 | 4 |
0809 10 00 0 | Morele | - | wolne | 320 | 500 | 0 | 4 |
0809 20 0811 90 75 0811 90 80 | Wiśnie i czereśnie |
| wolne | 100 | 200 | 20 |
|
0809 30 | Brzoskwinie, włącznie z nektarynkami | - | wolne | 2 025 | 2 030 | 0 | 4 |
0811 20 | Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest | - | wolne | 60 | 100 | 0 | 4 |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin) | - | wolne | 27 500 | 55 000 | 5 500 | 3 |
1109 00 00 | Gluten pszenny |
|
|
|
|
|
|
1002 00 00 | Żyto | - | wolne | 500 | 1 000 | 100 | 3 |
1102 10 00 | Mąka żytnia |
|
|
|
|
|
|
1103 19 10 | Kasza i grysiki z żyta |
|
|
|
|
|
|
1103 20 10 | Granulki z żyta |
|
|
|
|
|
|
1003 | Jęczmień | - | wolne | 7 550 | 15 000 | 1 500 | 3 4 |
1102 90 10 | Mąka jęczmienna |
|
|
|
|
|
|
1103 19 30 | Kasze i grysiki z jęczmienia |
|
|
|
|
|
|
1103 20 20 | Granulki z jęczmienia |
|
|
|
|
|
|
1004 | Owies | - | wolne | 700 | 1 200 | 120 | 3 4 |
1102 90 30 | Mąka owsiana |
|
|
|
|
|
|
1103 19 40 | Kasze i grysiki z owsa |
|
|
|
|
|
|
1103 20 30 | Granulki z owsa |
|
|
|
|
|
|
1005 10 90 1005 90 | Kukurydza |
| wolne | 14 000 | 28 000 | 2 800 | 3 |
1006 30 | Ryż, całkowicie lub częściowo bielony | 15 | 12,75 | 2 880 | 2 880 | 0 | 4 |
1103 19 50 1103 20 50 | Mączka i granulki z ryżu |
| 25 | 13 671 | 13 671 | 0 | 4 |
1108 13 00 | Skrobia ziemniaczana: | - | wolne | 263 | 263 | 26 | 4 |
1108 14 00 | Skrobia z manioku (cassava) |
|
|
|
|
|
|
1108 19 | Pozostałe skrobie |
|
|
|
|
|
|
1512 11 10 1512 11 91 1512 19 10 1512 19 91 | Olej słonecznikowy lub z krokosza balwierskiego i ich frakcje |
| wolne | 1 500 | 3 000 | 0 |
|
ex 1515 90 15 | Olej oiticica, wosk mirtowy i japoński; ich frakcje | - | wolne | Bez ograniczeń | Bez ograniczeń |
|
|
1517 10 | Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej | 30 | 10,5 | 1 316 | 1 316 | 0 | 4 |
1602 10 00 0 | Przetwory homogenizowane i konserwowane mięso | - | wolne | 75 | 100 | 10 | 4 |
1602 20 | Przetwory homogenizowane z wątroby dowolnych zwierząt |
|
|
|
|
|
|
1602 32 1602 39 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew z wołowiny |
| wolne | 1 250 | 1 500 | 0 | 3 4 |
1602 50 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew z wołowiny | - | wolne | 100 | 100 | 10 | 4 |
1603 00 10 | Ekstrakty i soki, w opakowaniach o zawartości 1 kg lub mniej | - | wolne | 50 | 100 | 10 |
|
1701 99 00 0 | Cukier, inny niż cukier surowy i nie zawierajacy dodatku środków aromatyzujących ani barwiących | 15 | 34 | 21 888 | 21 888 | 0 | 4 |
1703 | Melasy | - | wolne | 10 000 | 20 000 | 2 000 | 3 |
2002 | Pomidory przetworzone lub konserwowane | - | wolne | 2 400 | 2 600 | 200 | 3 4 |
2004 10 10 2004 10 99 | Ziemniaki przetworzone lub konserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone | - | wolne | 535 | 535 | 55 | 4 |
2005 10 00 2005 20 20 2005 20 80 2005 40 00 2005 51 00 2005 59 00 2005 60 00 2005 90 30 2005 90 50 2005 90 60 2005 90 70 2005 90 75 2005 90 80 | Pozostałe warzywa przetworzone lub konserwowane | - | wolne | 200 | 400 | 40 |
|
2007 10 | Przetwory homogenizowane | - | wolne | 155 | 155 | 15 | 4 |
2008 40 11 2008 40 21 2008 40 29 2008 40 39 2008 40 51 2008 40 59 2008 40 71 2008 40 79 2008 40 91 2008 40 99 | Gruszki, przetworzone lub konserwowane | - | wolne | 50 | 100 | 10 |
|
2009 11 11 2009 11 91 2009 11 99 | Sok pomarańczowy, mrożony | - | wolne | 520 | 520 | 0 | 4 |
2009 19 11 2009 19 91 | Pozostały sok pomarańczowy |
|
|
|
|
|
|
2009 29 11 | Sok z winogron, włączając moszcz winogronowy | - | wolne | 462 | 462 | 50 | 4 |
2009 39 11 2009 39 51 2009 39 91 | Sok grejpfrutowy |
|
|
|
|
|
|
2009 49 11 2009 49 91 | Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu |
|
|
|
|
|
|
2009 90 11 2009 90 21 2009 90 31 2009 90 71 2009 90 92 2009 90 94 2009 90 98 | Sok ananasowy |
|
|
|
|
|
|
2009 60 | Mieszanka soków | 15 | 34 | 385 | 385 | 0 | 4 |
2303 10 11 0 | Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy, o zawartości białka w masie przekraczającej 40% | - | wolne | 443 | 443 | 0 | 4 |
2309 10 11 2309 10 51 2309 10 90 | Karma dla psów lub kotów | - | wolne | 750 | 1 500 | 150 |
|
2309 90 excl. 2309 90 10 | Produkty używane do karmienia zwierząt, inne niż karma dla psów lub kotów przygotowane do sprzedaży detalicznej | 15 | 8,5 | 12 752 | 12 752 | 0 | 4 |
2401 10 2401 20 | Tytoń | - | wolne | 6 000 | 6 000 | 0 | 4 |
1 Nie naruszając reguł interpretacji bułgarskiej taryfy celnej (BCT), sposób sformułowania opisu produktów jest uważany za mający jedynie wartość wskazującą, system preferencyjny jest określony, w ramach kontekstu niniejszego załącznika, przez kody BCT. Jeśli wskazany jest kod ex BCT, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu BCT i odpowiedniego wyszczególnienia. | |||||||
2 W przypadku gdy stawki celne występują w obu kolumnach (I i II), stosowana stawka celna jest niższa od dwóch stawek cła ad valorem. | |||||||
3 Koncesję tą stosuje się tylko w odniesieniu do produktów nie korzystających z jakiegokolwiek rodzaju subsydiów wywozowych i, w przypadku produktów zbożowych (rozdziały CN 10 i 11), gdy towarzyszy im pozwolenie na wywóz ze wskazaniem tej treści. | |||||||
4 Ilości towarów podlegające tym istniejącym kontyngentom taryfowym i dopuszczone do swobodnego obrotu od dnia 1 lipca 2002 roku, przed wejściem w życie niniejszego Protokołu, są w całości zaliczane na poczet ilości przewidzianych w piątej kolumnie. |
(1) Dz.U. L 358, z 31.12.1994, str. 3.
(2) Dz.U. L 112, z 29.4.1999, str. 1.
(3) Dz.U. L 262, z 17.10.2000, str. 1.
(4) Państwowy Dziennik Urzędowy (SG) nr 57/2000, nr 59/2001 i nr 1/2002 odpowiednio.