Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 90 str. 34
Wersja aktualna od 2013-06-04
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 90 str. 34
Wersja aktualna od 2013-06-04
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 627/2003

z dnia 4 kwietnia 2003 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2013 r., Nr 130, poz. 1)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2176/2002 (2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 konieczne jest przyjęcie środków w zakresie klasyfikacji towarów, o których mowa w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

(2) rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustanowiło ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Zasady te mają także zastosowanie do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub części opartej na Nomenklaturze Scalonej lub wprowadzającej dodatkowe jej podkategorie a ustanowionej szczególnymi przepisami Wspólnoty, mając na uwadze zastosowanie taryf celnych oraz innych środków związanych z obrotem towarami;

(3) zgodnie ze wspomnianymi zasadami ogólnymi, towary opisane w kolumnie 1 tabeli w załączniku do niniejszego rozporządzenia, powinny być klasyfikowane według kodów Nomenklatury Scalonej wymienionych w kolumnie 2, w oparciu o uzasadnienie przedstawione w kolumnie 3;

(4) wskazane jest, aby osoba, której organy celne Państw Członkowskich udzieliły niezgodnej z przepisami niniejszego rozporządzenia wiążącej informacji taryfowej, mogła nadal powoływać się na tą informację, zgodnie z przepisami określonymi w art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3), zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/2000 (4), przez okres trzech miesięcy;

(5) środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego.

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli przedstawionej w załączniku są sklasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej i opatrzone kodami tej Nomenklatury podanymi w kolumnie 2 tabeli.

Artykuł 2

Na wiążąca informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może nadal powoływać się, na mocy art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, przez okres trzech miesięcy.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Urzędowym Dzienniku Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 kwietnia 2003 r.



(1) Dz.U. nr L 256 z 07.09.1987, str. 1.

(2) Dz.U. nr L 331 z 07.12.2002, str. 3.

(3) Dz.U. nr L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. nr L 311 z 12.12.2000 str. 17.


loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK

Klasyfikacja towarów [1]

Opis towaru

Kod klasyfikacji w Nomenklaturze Scalonej (CN)

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

1. Preparat (humus) składający się z puree ciecierzycy (81 % wagi), wody, oliwy, sezamu, przypraw, kwasku cytrynowego oraz konserwantów. Preparat ten jest pakowany w opakowania do sprzedaży detalicznej (np. 250 g)

2005 99 80

Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej, Uwaga 3 do Rozdziału 20 oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 2005, 2005 99 oraz 2005 99 80.

Preparat nie może być uznany za sos lub mieszaną przyprawę nagłówka 2103 (patrz: uwaga wyjaśniająca systemu zharmonizowanego do nagłówka 2103). Przygotowany w sposób wykraczający poza postanowienia Rozdziału 7, preparat jest sklasyfikowany pod nagłówkiem 2005.

2. Suszone daktyle nadziewane pastą migdałową. Nadzienie składa się z pasty przygotowanej z migdałów, sacharozy, glukozy oraz aromatu waniliowego z zwartością cukru w ilości 63 % wagi.

Produkt jest pakowany w opakowania 250 g w celu sprzedaży detalicznej.

2008 99 67

Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 2008, 2008 99, 2008 99 67.

Produkt nie jest ani słodkim przysmakiem ani typem słodyczy. Nie można też uznać go za cukierek (patrz: uwaga wyjaśniająca systemu zharmonizowanego do nagłówka 1704, pierwszy paragraf).

Przyjmuje się, że jest to preparat owocowy z nagłówka 2008.

3. Preparat kleisty z zawartością cukru 69 o następującym składzie (udział procentowy w wadze):

- syrop glukozowy – 32.2

- mleko skondensowane – 26.6

- cukier – 18.0

- woda – 12.4

- śmietana – 4.2

- cukier brunatny – 3.2

- mleko – 1.1

- masło – 1.1

oraz małe ilości soli, środków zagęszczających, konserwantów, środków przeciw pienieniu i zapachowych.

Produkt stosowany w produkcji lodów, dający efekt lodów mieszanych/marmurkowych o smaku karmelowym. Pakowany w opakowania o wadze 20 kg.

2106 90 98

Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 2106, 2106 90, 2106 90 98

Biorąc pod uwagę skład produktu, a w szczególności wysoką zawartość cukru oraz niską zawartość składników mlecznych, nie można uznać tego produktu za preparat spożywczy oparty na towarach ujętych w nagłówkach 0401 do 0404. W konsekwencji nie może zostać sklasyfikowany pod nagłówkiem 1901 (patrz również: uwagi wyjaśniające systemu zharmonizowanego do Rozdziału 19, postanowienia ogólne, wyłączenie d)).

Ponieważ produktu nie dodaje się do żywności podczas gotowania lub serwowania, nie można go zatem uznać za sos lub mieszaną przyprawę wymienione w nagłówku 2103. Nie jest on również w znaczeniu nagłówka 2103 uznany za preparat zapachowy dodawany do niektórych potraw (patrz: uwaga wyjaśniająca do systemu zharmonizowanego do nagłówka 2103, część (A)).

4. Sztywny pojemnik plastikowy stosowany w transporcie oraz posługiwaniu się waflami półprzewodnikowymi. Wewnętrzne strony mają wyżłobienia tworzące rowki; obudowa jest z jednej strony otwarta

(patrz zdjęcie) (*)

3923 10 00

Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 3923 i 3923 10 00.

Te plastikowe pojemniki są wykorzystywane do przenoszenia oraz pakowania towarów i nie mogą być uznane za części lub akcesoria przeznaczone głównie lub wyłącznie do użytku z określonym typem urządzenia, instrumentu lub aparatu z Rozdziału 90 (patrz Uwaga 2(b) do Rozdziału 90).

(*) zdjęcie ma charakter wyłącznie informacyjny

infoRgrafika

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury scalonej (Dz.Urz.UE L 130 z 15.05.2013, str. 1). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2013 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00