Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 78 str. 1
Wersja aktualna od 2007-05-12
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 78 str. 1
Wersja aktualna od 2007-05-12
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 527/2003

z dnia 17 marca 2003 r.

zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych win przywożonych z Argentyny, które mogły być poddane procesom enologicznym nie przewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2007 r., Nr 123, poz. 1)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina (1), w szczególności jego art. 45 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 45 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 przewiduje możliwość przyjęcia odstępstw w odniesieniu do przywożonych produktów, które zostały poddane praktykom enologicznym nie dozwolonym na mocy reguł wspólnotowych.

(2) Wina produkowane na terytorium Argentyny mogą być poddane zakwaszaniu kwasem jabłkowym, praktyce enologicznej nie dozwolonej na mocy reguł wspólnotowych.

(3) Obecnie prowadzone są negocjacje między Wspólnotą, reprezentowaną przez Komisję, a Argentyną dotyczące porozumienia w sprawie handlu winem. Negocjacje dotyczą w szczególności odpowiednich procesów enologicznych obydwu Stron oraz ochrony oznaczeń geograficznych.

(4) W celu zapewnienia szybkiego postępu w negocjacjach, na okres przejściowy do dnia wejścia w życie Umowy będącej wynikiem powyższych negocjacji, ale najpóźniej do dnia 30 września 2003 r., należy zezwolić na stosowanie odstępstw umożliwiających dodawanie kwasu jabłkowego do win produkowanych na terytorium Argentyny i przywożonych do Wspólnoty.

(5) Ponieważ wino argentyńskie zawierające kwas jabłkowy jest już obecne na terytorium wspólnotowym, zakres stosowania odstępstwa powinien zostać rozszerzony w stosunku do tych win,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Na zasadzie odstępstwa od przepisów art. 45 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, produkty objęte kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 i 2204 30 10 otrzymane z winogron zebranych oraz poddanych winifikacji na terytorium Argentyny, do których kwas jabłkowy mógł być dodany podczas czynności wytwórczych zgodnie z argentyńskimi przepisami krajowymi, mogą być oferowane lub dostarczane do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie.

Jednakże takie zezwolenie obowiązuje tylko do dnia wejścia w życie umowy będącej wynikiem prowadzonych z Argentyną negocjacji odnoszących się do umowy w sprawie handlu winem, dotyczących w szczególności praktyk enologicznych i ochrony oznaczeń geograficznych, oraz najpóźniej do dnia 31 grudnia 2008 r. [1]

Takie zezwolenie obejmuje również wina argentyńskie określone w niniejszym ustępie przywożone do Wspólnoty od dnia 1 stycznia 2001 r.

2. Państwa Członkowskie nie mogą zakazywać oferowania lub dostarczania do bezpośredniego spożycia przez ludzi wina otrzymanego z winogron zebranych i poddanych winifikacji na terytorium Argentyny, zgodnie z przepisami obowiązującymi w tym kraju, na podstawie których możliwe było dodanie do wina kwasu jabłkowego.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 marca 2003 r.


(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2585/2001 (Dz.U. L 345 z 29.12.2001, str. 10).

[1] Art. 1 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 519/2007 z dnia 7 maja 2007 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 527/2003 zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych win przywożonych z Argentyny, które mogły być poddane procesom enologicznym nieprzewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999 (Dz.Urz.UE L 123 z 12.05.2007, str. 1). Zmiana weszła w życie 12 maja 2007 r. i ma zastosowanie od 1 stycznia 2007 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00