Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 65 str. 18
Wersja aktualna od 2003-03-08
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 65 str. 18
Wersja aktualna od 2003-03-08
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 431/2003

z dnia 7 marca 2003 r.

ustalające refundacje wywozowe na syropy oraz niektóre inne produkty cukrownicze wywożone bez dalszego przetwarzania

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 680/2002 (2), w szczególności jego art. 27 ust. 5 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Na mocy art. 27 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, różnice między światowymi notowaniami rynkowymi lub cenami produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. d) odnośnego rozporządzenia i cenami we Wspólnocie mogą być pokryte refundacjami wywozowymi.

(2) Na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2135/95 z dnia 7 września 1995 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania przyznawania refundacji wywozowych w sektorze cukru (3), refundacja wywozowa za 100 kilogramów produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 równa jest podstawowej ilości pomnożonej przez zawartość sacharozy plus, gdzie sytuacja tego wymaga, innych cukrów przeliczonych na ekwiwalent sacharozy. Zawartość sacharozy w przedmiotowym produkcie ustalana jest zgodnie z art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2135/95.

(3) Na mocy art. 30 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, podstawowa wielkość refundacji za sorbozę wywożoną bez dalszego przetwarzania równa jest podstawowej ilości refundacji minus jedna setna obowiązującej refundacji produkcyjnej, ustalonej zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1265/2001 z dnia 27 czerwca 2001 r., ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1260/2001 w odniesieniu do przyznawania refundacji produkcyjnych do niektórych produktów cukrowych stosowanych w przemyśle chemicznym (4), za produkty wymienione w Załączniku do tego rozporządzenia.

(4) Na mocy art. 30 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, podstawowa kwota refundacji na inne produkty wymienione w art. 1 ust. 1 lit. d) tego rozporządzenia, wywożone bez dalszego przetwarzania musi być równa jednej setnej ilości otrzymanej przy uwzględnieniu z jednej strony różnicy między ceną interwencyjną cukru białego dla niedeficytowych regionów Wspólnoty za miesiąc, w którym ustalana jest podstawowa kwota i notowaniami cen za cukier biały na rynku światowym, a z drugiej potrzeby zachowania równowagi w wykorzystywaniu podstawowych produktów Wspólnoty przy produkcji towarów w celu wywozu do państw trzecich a wykorzystaniem produktów pochodzących z państw trzecich, sprowadzanych na mocy porozumień o uszlachetnianiu czynnym.

(5) Na mocy art. 30 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, zastosowanie podstawowej wielkości może być ograniczone do określonych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. d) tego rozporządzenia.

(6) Na mocy art. 27 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 refundacje mogą być przyznawane na wywóz bez dalszego przetwarzania za produkty wymienione w art. 1 ust. 1 lit. f)-h) tego rozporządzenia. Refundację ustala się na 100 kilogramów suchej masy, uwzględniając w szczególności refundacje za produkty objęte kodem CN 1702 30 91 i za produkty wymienione w art. 1 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 oraz aspekty gospodarcze planowanego wywozu. W przypadku produktów wymienionych w art. 1. ust. 1 lit. f) i g) tego rozporządzenia, refundacje przyznawane są tylko za produkty spełniające warunki art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2135/95, a w przypadku produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. h), refundacja przyznawana jest tylko za produkty spełniające warunki wymienione w art. 6 rozporządzenia (WE) nr 2135/95.

(7) Powyższe refundacje ustalane są co miesiąc. Mogą być zmieniane w okresie interwencyjnym.

(8) Na mocy art. 27 ust. 5 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, sytuacja na rynku światowym lub też szczególne wymagania niektórych rynków mogą spowodować, iż konieczne stanie się różnicowanie refundacji za produkty wymienione w art. 1 tego rozporządzenia, zależnie od ich miejsca przeznaczenia.

(9) Znaczny i szybki wzrost przywozów preferencyjnych cukru z krajów położonych w zachodnich Bałkanach trwający od początku 2001 r. oraz wywozu cukru ze Wspólnoty do tych krajów wydaje się mieć bardzo sztuczny charakter.

(10) Aby zapobiec nadużyciom spowodowanym przez ponowny przywóz do Unii Europejskiej produktów cukrowniczych w zamian za refundację wywozową, nie należy ustalać refundacji dla państw położonych w zachodnich Bałkanach za produkty wymienione w niniejszym rozporządzeniu.

(11) W świetle powyższego refundacje na przedmiotowe produkty winny być ustalane po właściwych stopach.

(12) Komitet Zarządzający ds. Cukru nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Refundacje wywozowe na produkty wymienione w art. 1 ust. 1 lit d)-h) rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, wywożone bez dalszego przetwarzania, ustala się jak wymieniono w Załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 marca 2003 r.

W imieniu Komisji

Franz FISCHLER

Członek Komisji



(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1.

(2) Dz.U. L 104 z 20.4.2002, str. 26.

(3) Dz.U. L 214 z 8.9.1995, str. 16.

(4) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 63.


ZAŁĄCZNIK

REFUNDACJE WYWOZOWE NA SYROPY I NIEKTÓRE INNE PRODUKTY CUKIERNICZE WYWOŻONE BEZ DALSZEGO PRZETWARZANIA

Kod produktu

Miejsce przeznaczenia

Jednostka miary

Kwota refundacji

170 240 10 9100

SOO

EUR/100 kg suchej masy

43,75 (1)

1702 60 10 9000

SOO

EUR/100 kg suchej masy

43,75 (1)

1702 60 80 9100

SOO

EUR/100 kg suchej masy

83,13 (2)

1702 60 95 9000

SOO

EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto

0,4375 (3)

1702 90 30 9000

SOO

EUR/100 kg suchej masy

43,75 (1)

1702 90 60 9000

SOO

EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto

0,4375 (3)

1702 90 71 9000

SOO

EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto

0,4375 (3)

1702 90 99 9900

SOO

EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto

0,4375 (3) (4)

2106 90 30 9000

SOO

EUR/100 kg suchej masy

43,75 (1)

2106 90 59 9000

SOO

EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto

0,4375 (3)

NB Kody produktów i kody miejsc przeznaczenia serii „A” wymienione są w rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 (Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1).

Liczbowe kody miejsc przeznaczenia wymienione są w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2020/2001 (Dz.U. L 273 z 16.10.2001, str. 6).

Pozostałe miejsca przeznaczenia określane są w sposób następujący:

SOO: wszystkie miejsca przeznaczenia (państwa trzecie, inne terytoria, zaopatrywanie w żywność oraz miejsca przeznaczenia traktowane jako wywóz ze Wspólnoty) z wyjątkiem Albanii, Chorwacji, Bośni i Hercegowiny, Serbii i Czarnogóry (w tym Kosowa w znaczeniu wynikającym z rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ 1244 z dnia 10 czerwca 1999 r.) oraz Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, z wyjątkiem cukru dodanego do produktów określonych w art. 1 ust. 2 lit. b) rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 (Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29).

(1) Stosuje się tylko do produktów określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2135/95.

(2) Stosuje się tylko do produktów określonych w art. 6 rozporządzenia (WE) nr 2135/95.

(3) Podstawowa ilość nie ma zastosowania do syropów, których czystość wynosi mniej niż 85% (rozporządzenie (WE) nr 2135/95). Zawartość sacharozy ustala się zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 2135/95.

(4) Podstawowa ilość nie stosuje się do produktu określonego w pkt. 2 Załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3513/92 (Dz.U. 355 z 5.12.1992, str. 12).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00