Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 29 str. 5
Wersja aktualna od 2003-02-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 29 str. 5
Wersja aktualna od 2003-02-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 218/2003

z dnia 4 lutego 2003 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z 23 lipca 1987 roku w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz Wspólnej Taryfy Celnej (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2176/2002 (2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) w celu zapewnienia ujednoliconego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (WE) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, o których mowa w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

(2) rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określiło ogólne zasady wykładni Nomenklatury Scalonej. Zasady te stosuje się także do każdej nomenklatury, która jest w całości albo w części oparta na Nomenklaturze Scalonej lub dodaje do niej dalsze działy i która została ustalona w drodze przepisów szczególnych prawa wspólnotowego, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków związanych z wymianą towarową;

(3) zgodnie ze wspomnianymi zasadami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia, należy klasyfikować przy pomocy kodów CN, wskazanych w kolumnie 2, na mocy uzasadnienia przedstawionego w kolumnie 3;

(4) wskazane jest, aby osoba, której organy celne Państw Członkowskich udzieliły niezgodnej z przepisami niniejszego rozporządzenia wiążącej informacji taryfowej dotyczącej klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, mogła nadal powoływać się na tę informację, zgodnie z przepisami zawartymi w art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z 12 października 1992 roku ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 Parlamentu Europejskiego oraz Komisji (4), przez okres trzech miesięcy;

(5) środki przewidziane niniejszym rozporządzeniem są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są klasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej przy pomocy odpowiednich kodów CN, wskazanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, można nadal powoływać się, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92, przez okres trzech miesięcy.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 lutego 2003 r.

W imieniu Komisji

Pascal LAMY

Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.

(2) Dz.U. nr L 331 z 7.12.2002, str. 3.

(3) Dz.U. nr L 302 z 19.10.1992, str.1.

(4) Dz.U. nr L 311 z 12.12.2000, str. 17.

ZAŁĄCZNIK

Opis towarów

Klasyfikacja

Kod CN

Uzasadnienie

1

2

3

Zamrożone, półprzezroczyste warstwy ciasta (np. 20 x 20 cm) z mąki pszenicznej, wody, oleju roślinnego i soli, poddane obróbce termicznej w temperaturze 90o przez 15 sekund. Produkt zawiera 52,5% skrobi/ glukozy w łącznej wadze i nie mniej niż 4% cukru w łącznej wadze.

Warstwy wykorzystuje się bezpośrednio po rozmrożeniu do przygotowywania sajgonek, które są następnie gotowane przed spożyciem.

1905 90 90

Klasyfikacja opiera się na postanowieniach określonych przez Ogólne Zasady 1 i 6 dla celów interpretacji Scalonej Nomenklatury oraz treści kodów CN 1905,1905 90 oraz 1905 90 90.

Obróbka termiczna powoduje ścięcie skrobi. Dlatego też, produkt jest uważany za częściowo gotowany i został wyłączony z treści kodu 1901 (patrz: Zharmonizowany System Not Wyjaśniających w sprawie treści kodu 1901, Część II, wyłączając lit. e)).



* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00