Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 8 str. 3
Wersja aktualna od 2009-12-23
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2003 nr 8 str. 3
Wersja aktualna od 2009-12-23
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 55/2003

z dnia 13 stycznia 2003 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 317, poz. 1)  

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1) ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1832/2002 (2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej zawartej w załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest podjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustala ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Te same zasady odnoszą się do każdej innej nomenklatury w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej bądź wprowadzającej do niej dodatkowy podpodział i ustanowionej na mocy szczegółowych przepisów Wspólnoty z uwagi na stosowanie środków taryfowych lub innych odnoszących się do handlu towarami.

(3) Zgodnie ze wspomnianymi wyżej ogólnymi zasadami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli zawartej w załączniku do niniejszego rozporządzenia winny być klasyfikowane do kodu(-ów) CN podanego(-ych) w kolumnie 2 z przyczyn wymienionych w kolumnie 3.

(4) Na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3) ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady (4), dozwolone jest, by przez okres trzech miesięcy posiadacz powoływał się na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, a niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli zawartej w załączniku zaklasyfikowane są według Nomenklatury Scalonej do kodów CN podanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, można nadal powoływać się na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, przez okres trzech miesięcy.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 stycznia 2003r.


(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 290 z 28.10.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK

Opis towarów zaklasyfikowanych według Nomenklatury Scalonej do kodów CN [1]

Opis towarów

Klasyfikacja

Kod CN

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

1. Danie gotowe składające się z następujących dwóch, zapakowanych oddzielnie składników oferowanych jako zestaw w sprzedaży detalicznej:

a) gotowany ryż (150 g); oraz

b) curry (200 g) składające się z mleka kokosowego (72 %), mięsa kurczaka (20 %), mieszanki przyprawowej (7 %), trawy cytrynowej (0,5 %) i ekstraktu z anchois (0,5 %).

1904 90 10

Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90 i 1904 90 10.

Niniejszy produkt jest oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).

2. Danie gotowe składające się z następujących dwóch, zapakowanych oddzielnie składników oferowanych jako zestaw w sprzedaży detalicznej:

a) gotowany ryż (150 g); oraz

b) curry (200 g) składające się z mleka kokosowego (65 %), mięsa kurczaka (14 %), mieszanki przyprawowej (13,2 %), oberżyny (3 %), bazylii (2,5 %) i ekstraktu z anchois (2,3 %).

1904 90 10

Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90 i 1904 90 10.

Niniejszy produkt jest oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).

3. Danie gotowe składające się z następujących dwóch, zapakowanych oddzielnie składników oferowanych jako zestaw w sprzedaży detalicznej:

a) gotowany ryż (150 g); oraz

b) curry (200 g) składające się z mleka kokosowego (65,4 %), mięsa kurczaka (15,5 %), ziemniaków (10 %), mieszanki przyprawowej (7,1 %), i ekstraktu z anchois (2 %).

1904 90 10

Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90 i 1904 90 10.

Niniejszy produkt jest oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).

4. Danie gotowe składające się z następujących dwóch, zapakowanych oddzielnie składników oferowanych jako zestaw w sprzedaży detalicznej:

a) gotowany ryż (150 g); oraz

b) curry (200 g) składające się z mleka kokosowego (50 %), wołowiny (20 %), ziemniaków (15 %), mieszanki przyprawowej (7 %), mielonych orzechów (3 %), ekstraktu z anchois (3 %) i cebuli (2 %.

1904 90 10

Klasyfikacja została ustalona na mocy postanowień Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) oraz 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90 i 1904 90 10.

Niniejszy produkt jest oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).

5. Produkt w formie proszku o następującym składzie (procentowo wg wagi):

3504 00 90

Klasyfikacja została ustalona na mocy postanowień Reguł Ogólnych 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 3504 i 3504 00 90.

Biorąc pod uwagę skład produktu i fakt, że jest wytwarzany z kości, nie można uznać go za ekstrakt mięsny oznaczony kodem 1603. Ze względu też na zawartość kolagenu i popiołu nie można zakwalifikować go jako żelatynę oznaczoną kodem 3503.

W związku z dużą zawartością białka, produkt nosi cechy izolatu białkowego oznaczonego kodem 3504.

– białko

92

– zawartość kolagenu:

65

– wilgoć

4

– popiół (550 °C)

4

Produkt, rozpuszczalny w wodzie, jest wytwarzany z kości poprzez hydrolizę. Używany jest do wiązania wody w np. produktach mięsnych

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej (Dz.Urz.UE L 317 z 03.12.2009, str. 1; ost. zm.: Dz.Urz.UE L 5 z 08.01.2011, str. 1). Zmiana weszła w życie 23 grudnia 2009 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00