Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-08-25 do 2013-09-16
Wersja archiwalna od 2007-08-25 do 2013-09-16
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2273/2002
z dnia 19 grudnia 2002 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1254/1999 w odniesieniu do badań cen niektórych sztuk bydła na reprezentatywnych rynkach wspólnotowych
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2007 r., Nr 217, poz. 11) Pokaż wszystkie zmiany
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2345/2001 (2), w szczególności jego art. 41,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2705/98 z dnia 14 grudnia 1998 r. w sprawie określania cen dorosłego bydła na reprezentatywnych rynkach wspólnotowych oraz badań cen innego bydła we Wspólnocie (3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1156/2000 (4), określa przepisy dotyczące rejestrowania cen na reprezentatywnym rynku lub rynkach każdego Państwa Członkowskiego dla różnych kategorii bydła w celu ustalania zmian cen na rynku. W świetle ostatniego rozwoju sytuacji rynkowej, w szczególności faktu, że mniej żywego dorosłego bydła sprzedaje się w Państwach Członkowskich i dlatego te Państwa Członkowskie już nie posiadają reprezentatywnych rynków dla tych zwierząt, uważa się, że nie jest już konieczne informowanie Komisji o cenach dorosłego bydła do celów monitorowania rozwoju rynku wołowiny. Niemniej jednak Państwa Członkowskie mogą informować o takich cenach zarejestrowanych na swoich reprezentatywnych rynkach.
(2) W celu monitorowania wspólnotowego rynku dla innych kategorii bydła niż dorosłe bydło powinien być wprowadzony przepis o badaniu cen samców cieląt w wieku między ósmym dniem a czterema tygodniami dla samców bydła opasowego i dla cieląt rzeźnych. Powinny być określone szczegółowe zasady dotyczące przekazywanych informacji do celów badań cen dla każdej z tych kategorii bydła.
(3) Cena zarejestrowana na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty może być brana jako średnia cena danego bydła na reprezentatywnym rynku lub rynkach każdego Państwa Członkowskiego. Ta średnia powinna być ważona zgodnie ze współczynnikami wyrażającymi względny rozmiar pogłowia bydła każdego Państwa Członkowskie dla każdej kategorii sprzedawanej w okresie referencyjnym.
(4) Reprezentatywny rynek lub rynki w stosunku do każdego Państwa Członkowskiego powinny być wybierane na podstawie doświadczenia z właściwych lat. W przypadku gdy istnieje więcej niż jeden reprezentatywny rynek w Państwie Członkowskim, należy uwzględnić średnią arytmetyczną notowań zarejestrowanych na tych rynkach.
(5) Z uwagi na przepisy weterynaryjne lub o ochronie zdrowia Państwa Członkowskie mogą uznać za konieczne zastosowanie środków, które wpływają na notowania. W takich okolicznościach nie zawsze jest właściwe przy rejestrowaniu cen rynkowych uwzględnianie notowań, które nie odzwierciedlają normalnych tendencji rynkowych. A zatem powinny być ustanowione pewne kryteria umożliwiające Komisji uwzględnienie takiej sytuacji.
(6) Powinien zostać wprowadzony przepis o informowaniu Komisji o cenach tygodniowych za pomocą elektronicznych środków przekazu uzgodnionych z Komisją.
(7) Rozporządzenie (WE) nr 2705/98 powinno stracić moc.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Średnia wspólnotowa cena, za sztukę bydła, samców cieląt w wieku między ósmym dniem a czterema tygodniami jest średnią cen tego bydła, ważoną współczynnikami ustanowionymi w załączniku I część A, zarejestrowanymi na głównych rynkach Państwa Członkowskiego reprezentatywnych dla tego typu produkcji. Współczynniki są ustalone z wykorzystaniem ilości krów mlecznych zarejestrowanych we Wspólnocie.
2. Ceny bydła określonego w ust. 1, zarejestrowanego na reprezentatywnym rynku lub rynkach każdego zainteresowanego Państwa Członkowskiego są średnią, ważoną współczynnikami odzwierciedlającymi względną proporcję każdej rasy lub klasy jakości, cen zarejestrowanych z wyłączeniem podatku VAT dla tych zwierząt podczas okresu siedmiodniowego w tym Państwie Członkowskim na tym samym etapie sprzedaży hurtowej. Współczynniki ważące są ustalone w załączniku I części B– H.
3. Zainteresowane Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję najpóźniej do południa we czwartek każdego tygodnia o notowaniach, dla bydła określonego w ust. 1, zarejestrowanych na ich odpowiednich rynkach podczas siedmiodniowego okresu poprzedzającego dzień, w którym przekazywana jest ta informacja.
Artykuł 2
1. Średnia wspólnotowa cena za kilogram żywej wagi samców bydła opasowego w wieku średnio między 6 a 12 miesiącem życia i ważących 300 kilogramów lub mniej jest średnią cen bydła wymienionego powyżej, ważoną współczynnikami ustalonymi w załączniku II część A, zarejestrowanymi na głównych rynkach Państw Członkowskich reprezentatywnych dla tego typu produkcji. Współczynniki są ustalone z wykorzystaniem liczby krów mamek zarejestrowanych we Wspólnocie.
2. Ceny bydła określonego w ust. 1 zarejestrowanego na reprezentatywnym rynku lub rynkach każdego zainteresowanego Państwa Członkowskiego są średnią ważoną współczynnikami odzwierciedlającymi względną proporcję każdej rasy lub klasy jakości, cen zarejestrowanych z wyłączeniem podatku VAT dla tych zwierząt podczas okresu siedmiodniowego w tym Państwie Członkowskim na tym samym etapie sprzedaży hurtowej. Współczynniki ważące są ustalone w załączniku II części B–F.
3. Zainteresowane Państwa Członkowskie powiadamiają Komisję najpóźniej do południa w czwartek każdego tygodnia o notowaniach dla bydła określonego w ust. 1 zarejestrowanych na ich odpowiednich rynkach podczas siedmiodniowego okresu poprzedzającego dzień, w którym przekazywana jest ta informacja.
Artykuł 3
1. Średnia wspólnotowa cena za 100 kilogramów wagi tuszy rzeźnych cieląt uzyskanych głównie z wykorzystaniem mleka lub przetworów mlecznych i poddanych ubojowi w wieku około sześciu miesięcy jest średnią cen bydła wymienionych powyżej, ważonych współczynnikami ustalonymi w załączniku III część A, zarejestrowanymi na głównych rynkach Państw Członkowskich reprezentatywnych dla tego typu produkcji. Współczynniki są ustalone z wykorzystaniem produkcji netto (rzeźnej) cieląt we Wspólnocie.
2. Ceny bydła określone w ust. 1, zarejestrowane w centrum lub centrach notowań zainteresowanych Państw Członkowskich są średnią, gdzie sytuacja tego wymaga, ważoną współczynnikami odzwierciedlającymi względną proporcję każdej rasy lub klasy jakości, zarejestrowanych cen bez podatku VAT dla tych zwierząt podczas okresu siedmiodniowego na etapie wprowadzania do rzeźni. Współczynniki ważenia są ustalone w załączniku III części B– E.
3. Zainteresowane Państwa Członkowskie informują Komisję najpóźniej do południa w czwartek każdego tygodnia o notowaniach dla tusz bydła określonego w ust. 1 zarejestrowanych w ich odpowiednich ośrodkach notowań cen podczas siedmiodniowego okresu poprzedzającego dzień, w którym przekazywana jest ta informacja.
Artykuł 4
W przypadku gdy Państwo Członkowskie ze względów weterynaryjnych lub ochrony zdrowia podejmuje środki, które wpływają na zwykły przebieg notowań zarejestrowanych na ich rynkach, Komisja może upoważnić to Państwo albo do pominięcia notowań zarejestrowanych na danym rynku lub rynkach, albo do zastosowania ostatnich notowań zarejestrowanych na danym rynku lub rynkach, zanim te środki zostały wprowadzone w życie.
Artykuł 5
Najpóźniej do dnia 30 czerwca 2003 r. Państwa Członkowskie zastosują elektroniczne środki przesyłania informacji, uzgodnione z Komisją, do celów określonych w art. 1 ust. 3, art. 2 ust. 3 oraz art. 3 ust. 3
Artykuł 6
W przypadku gdy Państwa Członkowskie posiadają reprezentatywne rynki dla dorosłego bydła na swoim terytorium, mogą informować o cenie dorosłego bydła w następujący sposób:
– cena dorosłego bydła na reprezentatywnym rynku lub rynkach jest średnią ważoną współczynnikami odzwierciedlającymi względną wielkość każdej kategorii i jakości, cen zarejestrowanych dla kategorii i jakości dorosłego bydła i mięsa z niego, podczas siedmiodniowego okresu poprzedzającego dzień, w którym przekazywana jest ta informacja w tym Państwie Członkowskim na tym samym etapie sprzedaży hurtowej,
– w Państwach Członkowskich z kilkoma reprezentatywnymi rynkami ceną każdej kategorii jest średnia arytmetyczna notowań zarejestrowanych na każdym z tych rynków. Jeżeli rynki są otwarte więcej niż jeden raz podczas siedmiodniowego okresu określonego w tiret pierwszym, ceną każdej kategorii jest średnia arytmetyczna notowań zarejestrowanych każdego dnia rynkowego na tym samym rynku fizycznym. Jeżeli w trakcie danego tygodnia cena nie jest zarejestrowana na określonym rynku dla określonej kategorii, ceną dla tej kategorii w Państwie Członkowskim jest średnia arytmetyczna innych rynków.
Artykuł 7
Rozporządzenie (WE) nr 2705/98 traci moc z dniem 1 stycznia 2003 r.
Artykuł 8
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się do cen zarejestrowanych od tygodnia rozpoczynającego się dnia 1 stycznia 2003 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2002 r.
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 21.
(2) Dz.U. L 315 z 1.12.2001, str. 29.
(3) Dz.U. L 340 z 16.12.1998, str. 3.
(4) Dz.U. L 130 z 31.5.2000, str. 23.
Alerty
ZAŁĄCZNIK I
Badanie cen samców bydła w wieku między ósmym dniem a czwartym tygodniem [1]
A. WSPÓŁCZYNNIKI WAŻENIA
Niemcy: | 26,5 |
Hiszpania: | 6,8 |
Francja: | 24,4 |
Irlandia: | 7,3 |
Włochy: | 12,5 |
Niderlandy: | 9,1 |
Zjednoczone Królestwo: | 13,4 |
B. NIEMCY
1. Reprezentatywne rynki
Przy braku rynków publicznych ceny są rejestrowane przez urzędowe departamenty izb rolniczych oraz spółdzielnie i związki rolników.
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
– Schwarzbunte Bullenkälber | 35,4 |
– Rotbunte Bullenkälber | 5,4 |
– Kreuzungskälber zur Mast (Bullenkä lber) | 3,4 |
– Fleckvieh | 44,8 |
– Braunvieh | 11,0 |
C. HISZPANIA
1. Reprezentatywne rynki
Torrelavega (Kantabria), Santiago de Compostela (Galicja), Pola de Siero (Asturia), León (Castilla y León)
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Descalostrados |
|
– Tipo frisón, calidad buena | 50 |
– Tipo cruzado, calidad buena | 50 |
D. FRANCJA
1. Reprezentatywne rynki
Rethel, Dijon, Rabastens, Lezay, Bourg-en-Bresse, Agen, Le Cateau, Sancoins, Château-Gonthier, Saint-Étienne
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
– Veaux mâles croisés de bonne conformation, destinés à l'élevage, type lé ger | 30 |
– Veaux mâles de races laitières d'assez bonne conformation destiné s a l'engraissement | 70 |
E. IRLANDIA
1. Reprezentatywne rynki
Minimum 2 rynki
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
– Samce mlecznych cieląt hodowlanych | 50 |
– Samce mięsnych cieląt hodowlanych | 50 |
F. WŁOCHY
1. Reprezentatywne rynki
a) Modena, Vicenza
b) Ceny zarejestrowane na rynkach przywozu
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
– Samce cieląt mlecznych (vitelli), każde pochodzenie | 55 |
– Samce cieląt bydła, każde pochodzenie | 45 |
G. NIDERLANDY
1. Reprezentatywne rynki
Leeuwarden, Purmerend, Utrecht
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Nuchtere stierkalveren voor de |
|
– Zwartbont | 60 |
– Roodbont | 25 |
– Vleesras | 15 |
H. ZJEDNOCZONE KRÓLESTWO
1. Reprezentatywne rynki
Około 35 rynków (Anglia i Walia)
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Cielęta hodowlane |
|
– z byków ras mlecznych | 56 |
– z byków ras mięsnych | 44 |
ZAŁĄCZNIK II
Badanie cen lekkiego bydła opasowe w wieku 6 do 12 miesięcy o żywej wadze 300 kg lub mniejszej
A. WSPÓŁCZYNNIKI WAŻENIA
Hiszpania: | 19,4 |
Francja: | 43,8 |
Irlandia: | 11,9 |
Włochy: | 6,6 |
Zjednoczone Królestwo: | 18,3 |
B. HISZPANIA
1. Reprezentatywne rynki
Salamanca (Castilla y León)
Talavera (Castilla-La Mancha)
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Pasteros: |
|
– Tipo cruzado | 65 |
– Tipo país | 35 |
C. FRANCJA
1. Reprezentatywne rynki
Limoges, Clermont-Ferrand, Dijon
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Race charolaise de conformation U | 35 |
Race charolaise de conformation R | 35 |
Race limousine de conformation U | 30 |
D. IRLANDIA
1. Reprezentatywne rynki
Minimum 2 rynki
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Odstawione woły i woły roczniaki: |
|
– typu mlecznego | 50 |
– typu mięsnego | 50 |
E. WŁOCHY
1. Reprezentatywne rynki
a) Modena, Parma, Montichiari
b) Ceny zarejestrowane na rynkach przywozu
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Młode cielęta ras mlecznych (vitelli) | 50 |
Młode cielęta ras mięsnych (vitelli) | 50 |
F. ZJEDNOCZONE KRÓLESTWO
1. Reprezentatywne rynki
Około 35 rynków (Anglia i Walia)
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
|
|
– woły roczniaki ras mlecznych | 10 |
– woły roczniaki ras mięsnych | 90 |
ZAŁĄCZNIK III
Badania cen cieląt na cielęcinę poddanych ubojowi w wieku około sześciu miesięcy
A. WSPÓŁCZYNNIKI WAŻENIA
Belgia | 6,2 |
Francja: | 41,9 |
Włochy: | 24,0 |
Niderlandy: | 27,9 |
B. BELGIA
1. Ośrodki notowań cen (ubojnie)
Prowincje Antwerpia i Limburg
2. Kategorie jakości
Veaux blancs, moyenne des types commerciaux „extra”, „blanc bleu”, „pie rouge” et „pie noire”.
C. FRANCJA
1. Ośrodki notowań cen (ubojnie)
Commissions paritaires des régions Sud-Ouest, Centre, Centre-Est/Est, Nord/Nord-Ouest, Ouest
2. Kategorie jakości
Veaux blancs, wszystkie klasy budowy E, U, R oraz O
D. WŁOCHY
1. Ośrodki notowań cen (ubojnie)
Modena
2. Kategorie jakości
Carne bianca
E. NIDERLANDY
1. Ośrodki notowań cen (ubojnie)
Apeldoorn, Nieuwerkerk a/d Ijssel, Den Bosch, Aalten, Leeuwarden
2. Kategorie jakości i współczynniki
Kategorie jakości | Współczynniki ważenia |
Vleeskalveren: |
|
– typ zwartbont: | 65 |
– typ roodbont: | 35 |
Wszystkie klasy budowy |
|
[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 978/2007 z dnia 21 sierpnia 2007 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 2273/2002 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1254/1999 w odniesieniu do badań cen niektórych sztuk bydła na reprezentatywnych rynkach wspólnotowych (Dz.Urz.UE L 217 z 22.08.2007, str. 11). Zmiana weszła w życie 25 sierpnia 2007 r.