Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji do dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji do dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 13 grudnia 2002 r.
w sprawie wykazu zakładów na Wyspach Falklandzkich zatwierdzonych do przywozu świeżego mięsa do Wspólnoty
(notyfikowana jako dokument nr C(2002) 4988)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2002/987/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/WE z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów sanitarnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, świeżego mięsa lub produktów mięsnych z państw trzecich (1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem Rady (WE) nr 1452/2001 (2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zakłady w państwach trzecich mogą być tylko dopuszczone do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty, jeśli spełniają ogólne i szczególne warunki ustanowione w dyrektywie 72/462/EWG.
(2) W następstwie misji Wspólnoty, wydaje się, że sytuacja zdrowia zwierząt na Wyspach Falklandzkich jest porównywalna z tą w Państwach Członkowskich, w szczególności w odniesieniu do przenoszenia chorób poprzez mięso, i że działania kontrolne nad produkcją świeżego mięsa są zadowalające.
(3) Do celów art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, Wyspy Falklandzkie przekazały szczegóły dotyczące zakładu, który powinien zostać dopuszczony do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty.
(4) Inspekcje wspólnotowe wykazały, że warunki higieny w tym zakładzie są zadowalające i dlatego może on zostać włączony do pierwszego wykazu zakładów, sporządzonego zgodnie z art. 4 ust. 1 dyrektywy 72/462/EWG, z których przywóz świeżego mięsa może zostać dopuszczony. Przywóz świeżego mięsa z zakładu wymienionego w wykazie w Załączniku podlega nadal ustanowionym już przepisom, ogólnym postanowieniom Traktatu i, w szczególności, innym wspólnotowym regulacjom weterynaryjnym, odnoszącym się do ochrony zdrowia.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
1. Zakład na Wyspach Falklandzkich wymieniony w Załączniku zostaje niniejszym zatwierdzony do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty.
2. Przywóz z tego zakładu nadal podlega wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, w szczególności tym dotyczącym ochrony zdrowia.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 13 grudnia 2002 r.
| W imieniu Komisji |
David BYRNE | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 198 z 21.7.2001, str. 11.
ZAŁĄCZNIK
Państwo: Wyspy Falklandzkie
Nr identyfikacyjny | Zakład/adres | Miasto/region | Kategoria (*) | SR | ||||||
SL | CP | CS | B | S/G | P | SP | ||||
(FK) 01 | Falkland Island Meat Company | Stanley, Falkland Island | X | X | X | X | ||||
(*) SL: Ubojnia CP: Pomieszczenia rozbioru mięsa CS: Chłodnia składowa B: Wołowina S/G: Mięso baranie/mięso kozie P: Wieprzowina SP: Mięso ze zwierząt nieparzystokopytnych SR: Uwagi specjalne. |