Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-12-07 do 2010-12-11
Wersja archiwalna od 2002-12-07 do 2010-12-11
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2179/2002
z dnia 6 grudnia 2002 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
1) Działania interwencyjne na rynku wieprzowiny podejmuje się, jeżeli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty przeciętna cena tusz wieprzowych kształtuje się na poziomie niższym niż 103% ceny podstawowej oraz prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.
2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu, a uwzględniając tendencje sezonowe i cykliczne, powyższa sytuacja może utrzymywać się dalej.
3) Należy podjąć działania interwencyjne. Mogą one zostać ograniczone do przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3444/90 z dnia 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3533/93(4).
4) Na mocy art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(5), Komisja może podjąć decyzję o skróceniu lub przedłużeniu okresu składowania. W przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję, należy ustalić również kwoty pomocy za poszczególne okresy składowania oraz kwoty, które mogą zostać dodane lub odjęte.
5) Należy ustalić kwoty minimalne w celu ułatwienia pracy w zakresie działań administracyjnych i kontrolnych dotyczących zawierania umów.
6) Zabezpieczenie powinno zostać ustalone na takim poziomie, aby zapewnić wypełnianie przez firmy magazynujące ich zobowiązań umownych.
7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Od dnia 9 grudnia 2002 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Wykaz produktów, które kwalifikują się do otrzymania pomocy oraz odpowiednie kwoty podane są w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2. W przypadku gdy Komisja rozszerzy lub skróci okres składowania, kwota pomocy jest odpowiednio dostosowywana. Dodatki i obniżki za miesiąc i za dzień podane są w kolumnach 6 i 7 załącznika.
Artykuł 2
Ustala się poniższe minimalne ilości przypadające na umowę:
a) 10 ton na produkty z kością;
b) 15 ton dla pozostałych produktów .
Artykuł 3
Ustala się zabezpieczenie na poziomie 20% kwoty pomocy określonej w załączniku.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 grudnia 2002 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.
(3) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22.
(4) Dz.U. L 321 z 23.12.1993, str. 9.
(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.
ZAŁĄCZNIK
(EUR/tona) | ||||||
Kod CN | Produkty, na które udzielana jest pomoc | Kwota pomocy na okres składowania | Dodatek lub obniżka | |||
3 miesiące | 4 miesiące | 5 miesięcy | Za miesiąc | Za dzień | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
ex 0203 | Wieprzowina świeża lub chłodzona | |||||
ex 0203 11 10 | Półtusze bez kończyny przedniej, | 278 | 315 | 352 | 37 | 1,24 |
ogon, nerki, cienki mięsień przepony i rdzeń kręgowy1 | ||||||
ex 0203 12 11 | Szynki | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 12 19 | Łopatki | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 19 11 | Przodki | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 19 13 | Schaby, z lub bez karkówki, | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
lub karkówka oddzielnie, szynki z lub bez kawałka polędwicy2,3 | ||||||
ex 0203 19 15 | Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki | 164 | 197 | 230 | 33 | 1,09 |
ex 0203 19 55 | Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki, bez skóry i żeberek | 164 | 197 | 230 | 33 | 1,09 |
ex 0203 19 55 | Zady, łopatki, przodki, szynki z lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
szynki z lub bez polędwicy, z kością2,3 | ||||||
ex 0203 19 55 | Kawałki odpowiadające częściom typu „middles”, z lub bez skóry i tłuszczu, z kością4 | 255 | 290 | 325 | 35 | 1,17 |
ex 0203 19 59 | Kawałki odpowiadające częściom typu „middles”, z lub bez skóry i tłuszczu, z kością4 | 255 | 290 | 325 | 35 | 1,17 |
1 Pomoc może być udzielana dla półtusz przedstawianych jako tusze typu Wiltshire, tj. bez łba, policzka, żuchwy, stóp, ogona, zaczerwienionego tłuszczu, nerek, polędwicy, kości łopatkowej, mostka, kręgosłupa, kości miednicy i przepony. | ||||||
2 Szynki i karkówka mogą być ze lub bez skóry, ale przylegająca warstwa nie może przekroczyć głębokości 25 mm | ||||||
3 Ilości zakontraktowane mogą obejmować wszystkie kombinacje produktów, o których jest mowa powyżej. | ||||||
4 Taka sama prezentacja produktów jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20. |