Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 331 str. 11
Wersja archiwalna od 2002-12-07 do 2010-12-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 331 str. 11
Wersja archiwalna od 2002-12-07 do 2010-12-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie utraciło moc na podstawie komunikatu Komisji oficjalnie uznającego za przestarzałe niektóre akty prawa unijnego w zakresie rolnictwa (Dz.Urz.UE C 336 z 11.12.2010, str. 1). 

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2179/2002

z dnia 6 grudnia 2002 r.

w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

1) Działania interwencyjne na rynku wieprzowiny podejmuje się, jeżeli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty przeciętna cena tusz wieprzowych kształtuje się na poziomie niższym niż 103% ceny podstawowej oraz prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.

2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu, a uwzględniając tendencje sezonowe i cykliczne, powyższa sytuacja może utrzymywać się dalej.

3) Należy podjąć działania interwencyjne. Mogą one zostać ograniczone do przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3444/90 z dnia 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3533/93(4).

4) Na mocy art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(5), Komisja może podjąć decyzję o skróceniu lub przedłużeniu okresu składowania. W przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję, należy ustalić również kwoty pomocy za poszczególne okresy składowania oraz kwoty, które mogą zostać dodane lub odjęte.

5) Należy ustalić kwoty minimalne w celu ułatwienia pracy w zakresie działań administracyjnych i kontrolnych dotyczących zawierania umów.

6) Zabezpieczenie powinno zostać ustalone na takim poziomie, aby zapewnić wypełnianie przez firmy magazynujące ich zobowiązań umownych.

7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. wieprzowiny,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Od dnia 9 grudnia 2002 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Wykaz produktów, które kwalifikują się do otrzymania pomocy oraz odpowiednie kwoty podane są w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

2. W przypadku gdy Komisja rozszerzy lub skróci okres składowania, kwota pomocy jest odpowiednio dostosowywana. Dodatki i obniżki za miesiąc i za dzień podane są w kolumnach 6 i 7 załącznika.

Artykuł 2

Ustala się poniższe minimalne ilości przypadające na umowę:

a) 10 ton na produkty z kością;

b) 15 ton dla pozostałych produktów .

Artykuł 3

Ustala się zabezpieczenie na poziomie 20% kwoty pomocy określonej w załączniku.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 6 grudnia 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji



(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22.

(4) Dz.U. L 321 z 23.12.1993, str. 9.

(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

ZAŁĄCZNIK

(EUR/tona)

Kod CN

Produkty, na które udzielana jest pomoc

Kwota pomocy na okres składowania

Dodatek lub obniżka

3 miesiące

4 miesiące

5 miesięcy

Za miesiąc

Za dzień

1 2 3 4 5 6 7

ex 0203

Wieprzowina świeża lub chłodzona

ex 0203 11 10

Półtusze bez kończyny przedniej,

278 315 352 37 1,24

ogon, nerki, cienki mięsień przepony i rdzeń kręgowy1

ex 0203 12 11

Szynki

337 379 421 42 1,41

ex 0203 12 19

Łopatki

337 379 421 42 1,41

ex 0203 19 11

Przodki

337 379 421 42 1,41

ex 0203 19 13

Schaby, z lub bez karkówki,

337 379 421 42 1,41

lub karkówka oddzielnie, szynki z lub bez kawałka polędwicy2,3

ex 0203 19 15

Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki

164 197 230 33 1,09

ex 0203 19 55

Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki, bez skóry i żeberek

164 197 230 33 1,09

ex 0203 19 55

Zady, łopatki, przodki, szynki z lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie

337 379 421 42 1,41

szynki z lub bez polędwicy, z kością2,3

ex 0203 19 55

Kawałki odpowiadające częściom typu „middles”, z lub bez skóry i tłuszczu, z kością4

255 290 325 35 1,17

ex 0203 19 59

Kawałki odpowiadające częściom typu „middles”, z lub bez skóry i tłuszczu, z kością4

255 290 325 35 1,17

1 Pomoc może być udzielana dla półtusz przedstawianych jako tusze typu Wiltshire, tj. bez łba, policzka, żuchwy, stóp, ogona, zaczerwienionego tłuszczu, nerek, polędwicy, kości łopatkowej, mostka, kręgosłupa, kości miednicy i przepony.

2 Szynki i karkówka mogą być ze lub bez skóry, ale przylegająca warstwa nie może przekroczyć głębokości 25 mm

3 Ilości zakontraktowane mogą obejmować wszystkie kombinacje produktów, o których jest mowa powyżej.

4 Taka sama prezentacja produktów jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00