Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 308 str. 22
Wersja aktualna od 2002-11-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 308 str. 22
Wersja aktualna od 2002-11-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2004/2002

z dnia 8 listopada 2002 r.

dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa i tłuszczu w niektórych produktach z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 969/2002(4), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(5), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1007/2002(6), ustanawia, w oparciu o Nomenklaturę Scaloną, nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych.

2) Przepisy są niezbędne celem zapewnienia jednolitego stosowania nomenklatury podanej w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 3846/87 w sektorze wieprzowiny, w celu klasyfikacji produktów oznaczonych kodami 1602 41 10 91/10, 1602 41 10 91/30, 1602 42 10 91/10, 1602 42 10 91/30 oraz 1602 49 19 91/30.

3) Istnieje konieczność ustanowienia procedury oznaczania procentowej zawartości mięsa i tłuszczu w masie.

4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1583/89 z dnia 7 czerwca 1989 r. dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa i tłuszczu w niektórych produktach z wieprzowiny(7) określa procedurę oznaczania procentowej zawartości mięsa i tłuszczu w masie. Jednakże opis produktów określonych w tym rozporządzeniu nie odpowiada już rzeczywistości i wobec tego powinien zostać zmieniony. Należy, korzystając z okazji w związku z wprowadzaniem tych zmian, zmodyfikować odpowiednie zasady i nowy tekst sformułować w oparciu o postanowienia artykułu 37 Traktatu, ponieważ tekst ten dotyczy wyłącznie jednolitego stosowania nomenklatury produktów rolnych do celów refundacji wywozowych.

5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. wieprzowiny oraz Komitetu Kodeksu Celnego w odniesieniu do zagadnień wchodzących w zakres ich kompetencji,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zawartość procentową mięsa i tłuszczu w masie produktów oznaczonych kodami 1602 41 10 91/10, 1602 41 10 91/30, 1602 42 10 91/10, 1602 42 10 91/30 oraz 1602 49 19 91/30 nomenklatury znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 3846/87 ustala się zgodnie z procedurą opisaną w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (EWG) nr 1583/89 niniejszym traci moc.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się do pozwoleń na wywóz obowiązujących od 18 listopada 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 8 listopada 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji



(1) Dz.U. L 282, z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156, z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 256, z 7.9.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 149, z 7.6.2002, str. 20.

(5) Dz.U. L 366, z 24.12.1987, str. 1.

(6) Dz.U. L 153, z 13.6.2002, str. 8.

(7) Dz.U. L 156, z 8.6.1989, str. 13.

ZAŁĄCZNIK

PROCEDURA ANALITYCZNA

Zawartość mięsa i tłuszczu ustala się w następujący sposób:

1. Metody analityczne:

1.1. Do celów analizy należy przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki produktu mięsnego.

1.2. Należy zastosować następujące metody analityczne:

1.2.1. azot: oznaczenie zawartości azotu - metoda Kjeldahla,

1.2.2. wilgotność: określenie zawartości wilgoci w mięsie i produktach mięsnych – ISO 1442-1997,

1.2.3. tłuszcze: określenie całkowitej zawartości tłuszczu - wyodrębnienie przy pomocy lekkiej frakcji benzyny, po hydrolizie przy pomocy kwasu solnego,

1.2.4. popiół: określenie zawartości popiołu w mięsie i produktach mięsnych - ISO 936-1998.

1.3. Wymagania powyższych norm ISO, dotyczące pobierania próbek nie są wiążące do celów niniejszego rozporządzenia.

2. Obliczenie zawartości mięsa i tłuszczu:

% odtłuszczonego mięsa

infoRgrafika

% mięsa i tłuszczu razem

= Dm + F

gdzie:

NT = azot całkowity (% wagowy)

Nx = azot niepochodzący z mięsa (% wagowy)

f = średnia zawartość azotu (% wagowy) w chudym mięsie zawartym w produkcie; wartość tego wskaźnika to:

3,5

dla szynek i ich części oznaczonych kodami 1602 41 10 9110 oraz 1602 41 10 9130

3,35

dla łopatek i ich części oznaczonych kodami 1602 42 10 9110 oraz 1602 42 10 9130

3,35

dla pozostałych produktów oznaczonych kodami 1602 49 19 9130

F = ilość tłuszczu dającego się wyekstrahować (% wagowy), ustalona w drodze analizy.

Całkowity azot i zawartość dającego się wyekstrahować tłuszczu określana jest metodami opisanymi w pkt 1.2.1 i 1.2.3. Możliwe jest także określenie zawartości popiołu (1.2.4) i wilgoci (1.2.2) oraz zawartości innych składników poprzez wykonanie działania odejmowania.

Celem skorygowania ilość azotu niepochodzącego z mięsa (wskaźnik Nx), konieczna byłaby znajomość ilości każdego ze składników zawierających azot jak i zawartości azotu w tych składnikach.

Poniższa tabela ukazuje zawartość azotu w kilku typowych składnikach, niepochodzących z mięsa i zawierających azot, które mogą znaleźć się w produktach mięsnych:

Produkty niemięsne

Zawartość azotu (% wagowy)

Kazeina

15,8

Kazeinian sodu

14,8

Izolat soi

14,5

Soja upostaciowana

8,0

Mąka sojowa

8,0

Glutaminian sodu (MSG)

8,3

W kwestii powtarzalności procedur analitycznych należy odnosić się do odpowiedniej normy ISO.

Pod uwagę winien być brany średni wynik przynajmniej dwóch oznaczeń.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00