Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 72 str. 9
Wersja aktualna od 2002-03-21
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 72 str. 9
Wersja aktualna od 2002-03-21
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 453/2002

z dnia 13 marca 2002 r.

dostosowujące rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 i rozporządzenia Komisji (WE) nr 1799/2001, (WE) nr 2125/95 i (WE) nr 3223/94 dotyczące kodów Nomenklatury Scalonej dla niektórych owoców i warzyw

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowywania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych (1), ostatnio zmienionej rozporządzeniem (WE) nr 3290/94 (2), w szczególności jego art. 2 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2031/2001 z dnia 6 sierpnia 2001 r. zmieniające załącznik I rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (3) zmieniło Nomenklaturę Scaloną dla niektórych owoców i warzyw oraz przetworów owocowych i warzywnych.

2) Powinno zatem dostosować się co następuje:

- tabela w art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1239/2001 (5);

- art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1799/2001 z dnia 12 września 2001 r. ustanawiający normy wprowadzania na rynek owoców cytrusowych (6);

- art. 1 ust. 1 i 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2125/95 z dnia 6 września 1995 r. otwierające i ustanawiające zarządzanie kontyngentami taryfowymi na grzyby zakonserwowane z rodzaju Agaricus (7), zmienionego ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 2541/2001 (8);

- tabela w Załączniku rozporządzenia Komisji (WE) nr 3223/94 z dnia 21 grudnia 1994 r. w sprawie szczegółowych zasad stosowania ustaleń dotyczących przywozu owoców i warzyw (9), zmienionego ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 807/2000 (10).

3) Powyższe dostosowania powinny wejść w życie w tym samym czasie, co rozporządzenie (WE) nr 2031/2001.

4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne ze wspólnym stanowiskiem Komitetów Zarządzających ds. Świeżych Owoców i Warzyw oraz Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W tabeli art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96:

„ex 0812 Owoce i orzechy, tymczasowo zakonserwowane (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia, wyłączając banany tymczasowo zakonserwowane ujęte w podpozycji ex 0812 90 95”

otrzymuje brzmienie:

„ex 0812 Owoce i orzechy, tymczasowo zakonserwowane (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia, wyłączając banany tymczasowo zakonserwowane ujęte w podpozycji ex 0812 90 95”

i tekst:

„ex 2009 Soki owocowe (wyłączając sok i moszcz winogronowy z podpozycji 2009 60 i sok bananowy z podpozycji 2009 80) i soki warzywne, niefermentowane i niezawierające dodanego alkoholu, nawet zawierające dodany cukier lub inne środki słodzące”

otrzymuje brzmienie:

„ex 2009 Soki owocowe (wyłączając sok i moszcz winogronowy z podpozycji 2009 61 i 2009 69 i sok bananowy z podpozycji 2009 80) i soki warzywne, niefermentowane i niezawierające dodanego alkoholu, nawet zawierające dodany cukier lub inne środki słodzące”

Artykuł 2

W art. 1 rozporządzenia (WE) nr 1799/2001:

„– cytryny objęte kodem CN 0805 30 10”

otrzymują brzmienie:

„– cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) objęte kodem CN 0805 50 10.”

Artykuł 3

Art. 1 rozporządzenia (WE) nr 2125/95 otrzymuje brzmienie:

Artykuł 1

1. Kontyngenty taryfowe dla zakonserwowanych grzybów rodzaju Agaricus objęte kodami CN 0711 51 00, 2003 10 20 i 2003 10 30, zaprezentowane w załączniku I, podlegają warunkom ustanowionym niniejszym rozporządzeniem.

2. Zastosowana stawka celna wynosi 12% ad valorem w przypadku produktów objętych kodem CN 0711 51 00 (numer seryjny 09.4062) i 23% w przypadku produktów objętych kodami CN 2003 10 20 i 2003 10 30 (numer seryjny 09.4063). Jednakże, stosuje się pojedynczą stawkę 8,4% w przypadku powyższych produktów pochodzących z Bułgarii (numer seryjny 09.4725) lub Rumunii (numer seryjny 09.4726).”

Artykuł 4

Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 3223/94 otrzymuje brzmienie:

Załącznik

Bez uszczerbku dla zasad wykładni Nomenklatury Scalonej, opis produktów uważa się jedynie za informacyjny. Zakres uzgodnień przewidzianych niniejszym rozporządzeniem jest, dla celów niniejszego Załącznika, ustalony przez zakres kodów CN jakie istnieją w czasie przyjęcia najnowszej zmiany tego rozporządzenia. W przypadku, gdy „ex” występuje przed kodem CN, zakres dodatkowych ceł jest ustalany zarówno przez zakres kodu CN oraz opisu produktów, i także odpowiadającemu mu okresowi stosowania.

CZĘŚĆ A

Kody CN

Wyszczególnienie

Okres stosowania

ex 0702 00 00

Pomidory

Od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia

ex 0707 00 05

Ogórkil

Od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia

ex 0709 10 00

Karczochy

Od dnia 1 listopada do dnia 30 czerwca

0709 90 70

Cukinie

Od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia

ex 0805 10 10 ex 0805 10 30 ex 0805 10 50

Pomarańcze słodkie, świeże

Od dnia 1 grudnia do dnia 31 maja

ex 0805 20 10

Klementynki

Od dnia 1 listopada do końca lutego

ex 0805 20 30 ex 0805 20 50 ex 0805 20 70 ex 0805 20 90

Mandarynki (włączając tangerynki i satsuma); wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

Od dnia 1 listopada do końca lutego

ex 0805 50 10

Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

Od dnia 1 czerwca do 31 maja

ex 0806 10 10

Winogrona stołowe

Od 21 lipca do dnia 20 listopada

ex 0808 10 20 ex 0808 10 50 ex 0808 10 90

Jabłka

Od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca

ex 0808 20 50

Gruszki

Od dnia 1 lipca do dnia 30 kwietnia

ex 0809 10 00

Morele

Od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca

ex 0809 20 95

Wiśnie i czereśnie, inne niż wiśnie (Prunus cerasus)

Od dnia 21 maja do dnia 10 sierpnia

ex 0809 30 10 ex 0809 30 90

Brzoskwinie, włącznie z nektarynami

Od dnia 11 czerwca do dnia 30 września

ex 0809 40 05

Śliwki

Od dnia 11 czerwca do dnia 30 września

1 Inne niż ogórki określone w części B niniejszego Załącznika.

Część B

Kody CN

Opis

Okres zastosowania

ex 0707 00 05

Ogórki przeznaczone do przetwórstwa

Od dnia 1 maja do dnia 31 października

ex 0809 20 05

Wiśnie (Prunus cerasus)

Od dnia 21 maja do dnia 10 sierpnia”

Artykuł 5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 marca 2002 r.

W imieniu Komisji

Franz FISCHLER

Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 34 z 9.02.1979, str. 2.

(2) Dz.U. nr L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. nr L 279 z 23.10.2001, str. 1.

(4) Dz.U. nr L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(5) Dz.U. nr L 171 z 26.06.2001, str. 1.

(6) Dz.U. nr L 244 z 14.09.2001, str. 12.

(7) Dz.U. nr L 212 z 7.09.1995, str. 16.

(8) Dz.U. nr L 341 z 22.12.2001, str. 80.

(9) Dz.U. nr L 337 z 24.12.1994, str. 66.

(10) Dz.U. nr L 97 z 19.04.2000, str. 6.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00