DYREKTYWA KOMISJI 2002/4/WE
z dnia 30 stycznia 2002 r.
w sprawie rejestracji zakładów hodujących kury nioski, objętych dyrektywą Rady 1999/74/WE
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2003 r., Nr 236, poz. 33)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 1999/74/WE z dnia 19 lipca 1999 r. ustanawiającą minimalne normy dotyczące ochrony kur niosek (1), w szczególności jej art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
1) Dyrektywa 1999/74/WE ustala szczególne wymagania dotyczące ochrony kur niosek w różnych systemach hodowli i pozwala Państwom Członkowskim dokonać wyboru najbardziej odpowiedniego systemu lub systemów.
2) Zgodnie z art. 7 dyrektywy 1999/74/WE każdy zakład objęty zakresem tej dyrektywy zostanie zarejestrowany przez właściwy organ Państwa Członkowskiego i uzyska numer wyróżniający, który będzie służyć do odróżniania jaj wprowadzonych na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.
3) Rozporządzenie Rady 1907/90/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (2), ostatnio zmienione rozporządzeniem 5/2001/WE (3), wprowadza obowiązek znakowania jaj kodem zawierającym numer wyróżniający producenta i określającym stosowany system hodowli.
4) Systemy hodowli określone są rozporządzeniem Komisji (EWG) 1274/91 z dnia 15 maja 1991 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (EWG) 1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) 1651/2001 (5), a także rozporządzeniem Rady (EWG) 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz oznakowana produktów rolnych i środków spożywczych (6), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) 2491/2001 (7), w zakresie rolnictwa ekologicznego.
5) Rejestrowanie zakładów produkcyjnych pod wyróżniającymi numerami jest warunkiem odróżnienia jaj wprowadzonych na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.
6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
1. Państwa Członkowskie:
a) ustanowią system rejestracji każdego miejsca produkcyjnego (zwanego dalej „zakładem”) objętego zakresem dyrektywy 1999/74/WE, przydzielając im numery wyróżniające zgodnie z Załącznikiem [1] do niniejszej dyrektywy;
b) zapewnią, by co najmniej informacje wymienione w pkt. 1 Załącznika na temat każdego odnośnego zakładu zostały przedłożone właściwemu organowi Państwa Członkowskiego, w terminie ustalonym przez Państwo Członkowskie. Odnośny termin winien zostać ustalony w sposób pozwalający na zarejestrowanie wymienionych zakładów zgodnie z lit. c);
c) zapewnią, aby zakład, na temat którego wymagane informacje zostały przedłożone w terminie ustalonym zgodnie z lit. b), został zarejestrowany i otrzymał numer wyróżniający do dnia 31 maja 2003 r.
2. Państwa Członkowskie zapewnią, by od dnia 1 czerwca 2003 r.:
a) żaden zakład, na temat którego informacje wymagane zgodnie z ust. 1 lit. b) nie zostały przedłożone w ustalonym terminie, nie kontynuował swojej działalności; oraz
b) żaden nowy zakład nie rozpoczął działalności przed dokonaniem rejestracji i otrzymaniem numeru wyróżniającego.
3. Państwa Członkowskie zapewnią, by rejestr zakładów, ustalony zgodnie z ust. 1, był dostępny właściwym organom Państwa Członkowskiego do celów odróżniania jaj wprowadzonych na rynek z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi.
4. Państwa Członkowskie zapewnią, by właściwy organ był niezwłocznie informowany o zmianach zarejestrowanych danych i by rejestr został uaktualniony niezwłocznie po otrzymaniu odnośnej informacji.
Artykuł 2
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 31 marca 2003 r. i niezwłocznie powiadomiają o tym Komisję.
Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Artykuł 4
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 stycznia 2002 r.
(1) Dz.U. L 203 z 3.08.1999, str. 53.
(2) Dz.U. L 173 z 6.07.1990, str. 5.
(3) Dz.U. L 2 z 5.01.2001, str. 1.
(4) Dz.U. L 121 z 16.05.1991, str. 11.
(5) Dz.U. L 220 z 15.08.2001, str. 5.
(6) Dz.U. L 198 z 22.07.1991, str. 1.
(7) Dz.U. L 337 z 20.12.2001, str. 9.
ZAŁĄCZNIK
Definicje wymienione w art. 2 dyrektywy 1999/74/WE stosuje się tam, gdzie jest to niezbędne.
1. DANE WYMAGANE DO REJESTRACJI
Dla każdego zakładu rejestruje się przynajmniej poniższe dane:
- zakład:
- nazwa zakładu,
- adres,
- osoba fizyczna odpowiedzialna za nioski (dalej zwany nadzorującym):
- nazwisko,
- adres,
- numer(y) rejestracyjny(e) innego(ych) zakładu(ów) objętych zakresem dyrektywy 1999/74/WE, prowadzonych lub posiadanych przez nadzorującego,
- właściciel zakładu, jeśli inny niż nadzorujący:
- nazwisko,
- adres,
- numer(y) rejestracyjny(e) innego(ych) zakładu(ów) objętego(ych) zakresem dyrektywy 1999/74/WE posiadanego(ych) lub prowadzonego(ych) przez właściciela,
- dalsze informacje na temat zakładu:
- system(y) hodowli zgodnie z definicjami, o których mowa w pkt. 2.1,
- maksymalna pojemność zakładu pod względem ilości ptaków przebywających w nim jednocześnie; jeśli dodatkowo stosowane są inne systemy hodowlane, dodatkowo maksymalna liczba ptaków obecnych jednocześnie dla każdego systemu hodowlanego.
2. NUMER WYRÓŻNIAJĄCY
Numer wyróżniający składa się z liczby oznaczającej system hodowli określony zgodnie z pkt. 2.1, a następnie kodu Państwa Członkowskiego, zgodnie z pkt. 2.2 oraz numeru identyfikacyjnego ustalonego przez Państwo Członkowskie, na terenie którego znajduje się zakład.
2.1. Kod systemu hodowli
Stosowane w zakładzie systemy hodowli określone w rozporządzeniu (EWG) 1274/9 ze zmianami, oznaczane są następującym kodem:
1 | Wolny wybieg |
2 | Stodoła |
3 | Klatki |
System hodowli stosowany w zakładach produkujących zgodnie z warunkami określonymi w rozporządzeniu (EWG) 2092/91 oznaczony jest:
0 | produkcja ekologiczna |
2.2. Kod Państwa Członkowskiego, w którym zarejestrowany jest zakład
AT | Austria |
BE | Belgia |
CY | Cypr |
CZ | Republika Czeska |
DE | Niemcy |
DK | Dania |
EE | Estonia |
EL | Grecja |
ES | Hiszpania |
FI | Finlandia |
FR | Francja |
HU | Węgry |
IE | Irlandia |
IT | Włochy |
LT | Litwa |
LU | Luksemburg |
LV | Łotwa |
MT | Malta |
NL | Niderlandy |
PL | Polska |
PT | Portugalia |
SE | Szwecja |
SI | Słowenia |
SK | Słowacja |
UK | Zjednoczone Królestwo |
2.3. Oznaczenie zakładu
Każde Państwo Członkowskie wprowadzi system przyznający każdemu rejestrowanemu zakładowi odrębny numer, który może być używany także do celów innych niż wymagane w niniejszej dyrektywie pod warunkiem zapewnienia identyfikacji zakładu.
Państwa Członkowskie mogą dodawać dalsze znaki do numeru identyfikacyjnego, na przykład dla oznaczenia poszczególnych stad trzymanych w oddzielnych budynkach zakładu.
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.Urz.UE L 236 z 23.09.2003, str. 33). Zmiana weszła w życie 1 maja 2004 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00