Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2001-10-11 do 2018-01-01
Wersja archiwalna od 2001-10-11 do 2018-01-01
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1852/2001
z dnia 20 września 2001 r.
ustanawiające szczegółowe zasady udostępniania opinii publicznej niektórych informacji oraz ochrony informacji przekazywanych na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 258/97
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 4 ust. 5 i art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Doświadczenie wykazało potrzebę określenia szczegółowych zasad dotyczących ochrony informacji dostarczanych przez wnioskodawców w celu zapewnienia sprawnego dokonywania oceny wniosków na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(2) Zasady te powinny zapewnić poufność informacji odnoszących się do procesu produkcji w przypadku, gdy ujawnienie takich informacji mogłoby w sposób nieproporcjonalny zaszkodzić pozycji wnioskodawcy w stosunku do konkurentów.
(3) W celu poprawienia przejrzystości działania procedur ustanowionych na mocy art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, niektóre informacje o produktach ocenianych na mocy niniejszego artykułu oraz o wynikach oceny powinny być podawane do publicznej wiadomości. Informacje takie powinny być udostępnione przez Komisję w internecie.
(4) Zasady te powinny być zgodne z nowymi ramami legislacyjnymi ustanowionymi w dyrektywie 2001/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylającej dyrektywę Rady 90/220/EWG(2).
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Komisja, władze krajowe Państw Członkowskich i organy właściwe do oceny żywności określone w art. 4 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 258/97, nie ujawniają informacji określonych jako poufne na mocy z ust. 3 z wyjątkiem informacji, które muszą być podane do publicznej wiadomości, jeśli wymagają tego okoliczności, w celu ochrony zdrowia ludzkiego.
2. Wnioskodawca może wskazać, które z informacji przekazanych przez niego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97, odnoszących się do procesu produkcyjnego powinny być poufne, ponieważ ich ujawnienie mogłoby zaszkodzić jego pozycji rynkowej. W takich przypadkach konieczne jest przedstawienie możliwego do sprawdzenia uzasadnienia.
3. Właściwe władze Państwa Członkowskiego, do którego wniosek został skierowany, ustalają, po konsultacji z wnioskodawcą, które z informacji odnoszących się do procesu produkcyjnego pozostają poufne i zawiadamiają wnioskodawcę, organy właściwe do oceny żywności oraz Komisję o swojej decyzji.
4. Komisja zapewnia, że Państwa Członkowskie są zawiadamiane o wszelkich decyzjach, które są jej przekazywane na mocy ust. 3.
Artykuł 2
1. W przypadku, gdy wstępna ocena wniosku jest przeprowadzana zgodnie z art. 4 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97, Komisja podaje do publicznej wiadomości następujące informacje:
a) nazwa (nazwisko) i adres wnioskodawcy;
b) opis pozwalający na identyfikację żywności lub składników żywności;
c) zamierzone użycie żywności lub składników żywności;
d) streszczenie wniosku, z wyjątkiem tych jego części, które uznane zostały za poufne zgodnie z art. 1 ust. 3;
e) data otrzymania kompletnego wniosku.
2. Wstępna ocena przeprowadzana przez Komisję jest podawana do publicznej wiadomości, z wyjątkiem wszelkich informacji określonych jako poufne na mocy art. 1 ust. 3, w następujący sposób:
a) jeżeli nie ma zastrzeżeń na mocy art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, sprawozdanie z oceny wstępnej jest podawane do publicznej wiadomości po upływie okresu 60 dni określonego w tym artykule i po czasie niezbędnym dla zawiadomienia wnioskodawcy;
b) w przypadku, gdy zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 258/97, wymagana jest decyzja zezwalająca, sprawozdanie z oceny wstępnej jest, o ile to możliwe, udostępniane opinii publicznej w tym samym czasie, kiedy przekazywana jest opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności lub, jeśli opinia taka nie jest wymagana, w tym samym czasie, kiedy decyzja jest publikowana w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 września 2001 r.