ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1799/2001
z dnia 12 września 2001 r.
ustanawiające normę handlową dla owoców cytrusowych
(DUUEL. z 2002 r., Nr 72, poz. 9; DUUEL. z 2002 r., Nr 310, poz. 3; DUUEL. z 2003 r., Nr 7, poz. 61; DUUEL. z 2003 r., Nr 326, poz. 10;ostatnia zmiana: DUUEL. z 2004 r., Nr 163, poz. 50)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r., w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1)Owoce cytrusowe znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których należy przyjąć normy. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 920/89 z dnia 10 kwietnia 1989 r. ustanawiające normy jakości marchwi, owoców cytrusowych oraz deserowych jabłek i gruszek oraz zmieniające rozporządzenie Komisji nr 58(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1619/2001(4), było często zmieniane i tym samym nie zapewnia już przejrzystości prawnej.
(2) Przepisy niniejszego rozporządzenia powinny być dlatego przeredagowane, a rozporządzenie (EWG) nr 920/89 traci moc. W tym celu, a także do celów zachowania przejrzystości na rynku światowym należy uwzględnić normy dla owoców cytrusowych zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG NZ).
(3) Zastosowanie tych norm powinno usunąć z rynku produkty o niezadowalającej jakości, zapewnić produkcję zgodną z wymaganiami konsumenta oraz ułatwić handel oparty na zasadach uczciwej konkurencji, pomagając tym samym poprawić rentowność.
(4) Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu. Transport produktów na duże odległości, ich składowanie przez określony okres oraz różnorodność procesów, którym produkty są poddane, mogą stanowić przyczynę pogorszenia produktów z uwagi na ich biologiczny rozwój oraz stosunkowo łatwą możliwość psucia. Takie pogorszenie należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na wszystkich etapach obrotu od chwili jego wysyłki. Ponieważ produkty klasy „Ekstra” muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględnić jedynie ewentualną utratę świeżości i jędrności.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Norma handlowa dla następujących produktów jest zgodna z przepisami określonymi w Załączniku [1] :
- słodkie pomarańcze, objęte kodem CN ex 0805 10,
- mandarynki (włączając tangeriny oraz satsumas), klementynki, wilkingi oraz podobne hybrydy cytrusowe, objęte kodem CN 0805 20,
- cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) objęte kodem CN 0805 50 10.
Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.
Jednakże, na etapach następujących po wysyłce, produkty mogą wykazywać, w porównaniu z przepisami normy:
- niewielki ubytek świeżości i jędrności,
- dla produktów w klasach niższych niż „Ekstra”, niewielkie pogorszenie wyglądu spowodowane ich rozwojem i skłonnością do psucia się.
Artykuł 2
Rozporządzenie (EWG) nr 920/89 traci moc.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od pierwszego dnia trzeciego miesiąca następującego po dniu jego wejścia w życie.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 września 2001 r.
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.
(3) Dz.U. L 97 z 11.4.1989, str. 19.
(4) Dz.U. L 215 z 9.8.2001, str. 3.
ZAŁĄCZNIK
NORMA DLA OWOCÓW CYTRUSOWYCH
I. DEFINICJA PRODUKTU
Niniejszą normę stosuje się do następujących owoców, klasyfikowanych jako „owoce cytrusowe”, które są dostarczane jako owoce świeże do konsumenta, owoce cytrusowe do przetwórstwa przemysłowego są wykluczone:
- cytryny odmian (cultivars) uprawiane z gatunków Citrus limon (L.) Burm. f.,
- mandarynki odmian (cultivars) uprawiane z gatunków Citrus reticulata Blanco, w tym satsumas (Citrus unshiu Marcov.), klementynki (Citrus clementina Hort. ex Tan.), pospolite mandarynki (Citrus deliciosa Ten.) oraz tangeriny (Citrus tangerina Hort. ex Tan.) uprawiane z tych gatunków oraz ichhybrydy, zwane dalej „mandarynkami”,
- pomarańcze odmian (cultivars) uprawianych z gatunków Citrus sinensis (L.) Osb.
II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI
Celem niniejszej normy jest określenie wymogów jakościowych w odniesieniu do owoców cytrusowych po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
W każdej klasie, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy i dopuszczalnej tolerancji, owoce cytrusowe muszą:
- być całe,
- być wolne od stłuczenia i/lub nadmiernych zabliźnionych nacięć,
- być w dobrym stanie; wyłączając produkt zaczynający gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadaje się do spożycia,
– być czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych ciał obcych,
– być praktycznie wolne od szkodników,
– być praktycznie wolne od szkód wyrządzonych przez szkodniki,
- być wolne od oznak wewnętrznego wyschnięcia,
- być wolne od szkód wyrządzonych niską temperaturą lub mrozem,
- być wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,
- być wolne od obcego zapachu i/lub smaku.
Owoce cytrusowe powinny być starannie zbierane i po osiągnięciu właściwego stopnia rozwoju i dojrzałości należy jednocześnie uwzględnić odpowiednie kryteria w zakresie odmiany owocu, czasu zbierania oraz obszaru uprawy.
Rozwój i stan dojrzałości owoców cytrusowych muszą być takie, aby umożliwiały:
- wytrzymanie transportu i przeładunku, i
- przybycie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.
Owoce cytrusowe spełniające wymóg dojrzałości określony w niniejszym Załączniku mogą być „pozbawione koloru zielonego”. Takie traktowanie jest dozwolone jedynie, gdy inne naturalne organoleptyczne właściwości owoców nie są zmienione.
B. Wymagania dotyczące dojrzałości
Dojrzałość owoców cytrusowych jest określana dla każdego gatunku dwoma następującymi parametrami:
1. Minimalną zawartością soku
2. Zabarwieniem
Stopień zabarwienia owocu po dostawie do ich punktu przeznaczenia powinien być taki, jaki owoc cytrusowy osiąga normalnie w trakcie rozwoju i typowy dla danej odmiany.
(i) Cytryny
- Minimalna zawartość soku:
- Cytryny odmian Verdelli i Primofiore: 20%
- Pozostałe: 25%
- Zabarwienie: musi być zabarwieniem typowym danej odmiany. Dopuszcza się owoce z zielonym kolorem, (ale nie ciemnozielonym) pod warunkiem, że spełniają one minimalne wymagania w zakresie zawartości soku.
(ii) Mandarynki
- Minimalna zawartość soku:
- Mandarynki, wyłączając klementynki: 33%
- Klementynki: 40%
- Zabarwienie: musi być zabarwieniem typowym danej odmiany, przynajmniej na jednej trzeciej powierzchni owocu.
(iii) Pomarańcze
Zabarwienie: musi być zabarwieniem typowym danej odmiany. Dopuszcza się owoce z jasnozielonym kolorem pod warunkiem że zielona część powierzchni owocu nie przekracza jednej piątej całkowitej jego powierzchni.
Owoce muszą wykazywać następującą minimalna zawartość soku:
- pomarańcze krwiste: 30 %
- z grupy naweli: 33 %
- pozostałe odmiany 35 %
Jednakże pomarańcze wyprodukowane na obszarach charakteryzujących się wysokimi temperaturami powietrza oraz stosunkowo wysoką wilgotnością podczas okresu rozwoju, mogą posiadać zielone zabarwienie przekraczające jedną piątą całkowitej powierzchni owocu, pod warunkiem że wykazują następującą minimalną zawartość soku:
- odmiany Mosambi, Sathgudi i Pacitan: 33 %
- pozostałe: 45 %
C. Klasyfikacja
Owoce cytrusowe klasyfikuje się według trzech klas określonych poniżej:
(i) Klasa „Extra”
Owoce cytrusowe w tej klasie muszą być owocami najwyższej jakości. Ich kształt, wygląd zewnętrzny, rozwój i zabarwienie muszą odpowiadać charakterystyce danej odmiany i/lub rodzajowi handlowemu.
Owoce muszą być wolne od wad, poza bardzo nieznacznymi powierzchniowymi wadami pod warunkiem, że wady te nie wpływają na ogólny wygląd produktu, jakość oraz utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu.
(ii) Klasa I
Owoce cytrusowe w tej klasie muszą być dobrej jakości. Muszą odpowiadać charakterystyce danej odmiany i/lub rodzajowi handlowemu.
Dopuszcza się następujące nieznaczne wady, pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość oraz utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu:
- nieznaczną wadę kształtu,
- nieznaczną wadę zabarwienia,
- nieznaczne wady na skórce owocu wynikające z procesu formowania się owocu, np. srebrne łuski, rdzawienia itp.,
- nieznaczne zabliźnienia uszkodzeń skórki owocu spowodowanych przyczynami mechanicznymi takimi jak uszkodzenia gradowe, otarcia uszkodzenia w trakcie przeładunku.
(iii) Klasa II
Do klasy II należą owoce cytrusowe, które nie odpowiadają wymaganiom wyższych klas, ale które spełniają określone powyżej minimalne wymagania.
Można dopuścić następujące nieznaczne wady, pod warunkiem, że owoce cytrusowe zachowują swoje podstawowe cechy w zakresie jakości i utrzymania jakości i prezentacji:
- wady kształtu,
- wady zabarwienia,
- nieregularność skórki,
- wady skórki wynikające z formowania się owocu, np. srebrne łuski, rdzawienia itp.
- nieznaczne zabliźnienia uszkodzeń skórki owocu spowodowanych przyczynami mechanicznymi takimi jak uszkodzenia gradowe, otarcia uszkodzenia w trakcie przeładunku.
- powierzchniowe zmiany na skórce,
- nieznaczne i częściowe odstawanie owocni od skórki w przypadku pomarańczy (co jest dopuszczalne w przypadku mandarynek).
III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI
Wielkość owocu jest określana maksymalną średnicą przekroju poprzecznego owocu.
A. Wielkość minimalna
Owoce o wielkości mniejszej niż minimalna są wykluczone.
Cytryny: 45 mm
Mandarynki, wyłączając klementynki: 45 mm
Klementynki: 35 mm
Pomarańcze: 53 mm
B. Skale wielkości
Skale wielkości są następujące:
Pomarańcze | Cytryny | Mandarynki | |||
Kod wielkości | Średnica (mm) | Kod wielkości | Średnica (mm) | Kod wielkości | Średnica (mm) |
0 | 92-110 | 0 | 79-90 | 1-XXX | 78 i więcej |
1 | 87-100 | 1 | 72-83 | 1-XX | 67-78 |
2 | 84-96 | 2 | 68-78 | 1 lub 1-X | 63-74 |
3 | 81-92 | 3 | 63-72 | 2 | 58-69 |
4 | 77-88 | 4 | 58-67 | 3 | 54-64 |
5 | 73-84 | 5 | 53-62 | 4 | 50-60 |
6 | 70-80 | 6 | 48-57 | 5 | 46-56 |
7 | 67-76 | 7 | 45-52 | 61 | 43-52 |
8 | 64-73 |
|
| 7 | 41-48 |
9 | 62-70 |
|
| 8 | 39-46 |
10 | 60-68 |
|
| 9 | 37-44 |
11 | 58-66 |
|
| 10 | 35-42 |
12 | 56-63 |
|
|
|
|
13 | 53-60 |
|
|
|
|
1 Wydanie dotyczące wnioskowanej ilości. |
Owoce cytrusowe można pakować według ilości. W tym przypadku, pod warunkiem zachowania jednorodności wielkości wymaganej w tytule III, punkt C, różnice wielkości w opakowaniu mogą wykraczać poza pojedynczy kod wielkości, ale wielkości te mieszczą się w granicach dwóch sąsiadujących kodów.
C. Jednorodność
Jednorodność wielkości jest osiągnięta, jeżeli owoce spełniają wymagania określonej wyżej skali wielkości, o ile wielkość nie została określona w sposób następujący:
(i) w przypadku owoców ułożonych regularnymi warstwami, w opakowaniach zbiorczych lub w opakowaniach pojedynczych przeznaczonych dla konsumenta, różnica między najmniejszym i największym owocem w jednym opakowaniu, w granicach kodu wielkości lub w przypadku owoców cytrusowych pakowanych według ilości - w granicach dwóch sąsiednich kodów, nie może przekraczać następujących wielkości maksymalnych:
| Kod wielkości | Maksymalna różnica między owocami w jednym opakowaniu (mm) |
Cytryny | 0-7 | 7 |
Mandarynki | 1-XXX-4 5–6 7–10 | 9 8 7 |
Pomarańcze | 0-2 3-6 7-13 | 11 9 7 |
(ii) w przypadku owoców nieukładanych regularnymi warstwami, w opakowaniach lub sztywnych opakowaniach pojedynczych przeznaczonych dla konsumenta, różnica między najmniejszym a największym owocem w jednym opakowaniu nie może przekroczyć zakresu właściwego danemu rodzajowi w skali wielkości, lub w przypadku owoców cytrusowych pakowanych według ilości, zakresu wyrażonego w milimetrach, właściwego dla jednego z dwóch danych kodów sąsiednich;
(iii) w przypadku owoców w pojemnikach hurtowych oraz owoców w miękkich pojedynczych opakowaniach przeznaczonych dla konsumenta (siatki, worki itp.), maksymalna różnica wielkości między najmniejszym i największym owocem w jednej partii lub w jednym opakowaniu nie może przekroczyć zakresu uzyskanego w wyniku połączenia trzech kolejnych wielkości ze skali wielkości.
IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI
Tolerancja w odniesieniu do jakości i wielkości jest dopuszczalna dla produktu niespełniającego wymogów klasy oznakowanej na każdym opakowaniu.
A. Tolerancja dotycząca jakości
(i) Klasa „Extra”
5% liczby lub wagi owoców cytrusowych niespełniających wymogów danej klasy, ale spełniających wymogi klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji tej klasy.
(ii) Klasa I
10% liczby lub wagi owoców cytrusowych niespełniających wymogów danej klasy, ale spełniających wymogi klasy II lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji tej klasy.
(iii) Klasa II
10% liczby lub wagi owoców cytrusowych niespełniających ani wymogów danej klasy, ani wymogów minimalnych, z wyjątkiem produktu zaczynającego gnić, lub z innymi uszkodzeniami powodującymi nieprzydatność do spożycia. W przedziale tej tolerancji dopuszcza się maksymalnie 5% owoców wykazujących niewielkie powierzchniowe uszkodzenie, niezabliźnione uszkodzenia, suche przecięcia lub miękkich bądź wysuszonych owoców.
B. Tolerancja wielkości
Dla wszystkich klas i rodzajów prezentacji: 10% liczby lub wagi owoców cytrusowych odpowiadających wielkości bezpośrednio niższej i/lub wyższej (lub wielkościom tym, które występują w przypadku grupowania trzech wielkości) niż wielkość wskazana na opakowaniu.
W każdym przypadku, tolerancja w wysokości 10% stosuje się jedynie do owoców nie mniejszych niż następujące wielkości minimalne:
Cytryny: 43 mm,
Mandarynki, poza klementynkami: 43 mm,
Klementynki: 34 mm,
Pomarańcze: 50 mm.
V. PRZEPISY DOTYCZĄCE PREZENTACJI
A. Jednorodność
Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i zawierać jedynie owoce cytrusowe tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub rodzaju handlowego, tej samej jakości i wielkości, oraz w miarę możliwości, tego samego stopnia dojrzałości i rozwoju.
Dodatkowo w zakresie klasy „Extra” wymagana jest jednorodność zabarwienia.
Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.
Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto mniejszej niż trzy kilogramy, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003 (1).
B. Opakowanie
Owoce cytrusowe muszą być pakowane w taki sposób, aby produkt był odpowiednio chroniony.
Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, która pozwala na uniknięcie spowodowania jakiegokolwiek uszkodzenia zewnętrznego lub wewnętrznego produktu. Zezwala się na użycie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek ze specyfikacją handlową pod warunkiem, że druk lub etykietowanie zostało wykonane z nietoksycznego tuszu lub kleju.
Jeżeli owoce są opakowane, należy wykorzystać cienki, suchy, nowy i bezwonny(2) papier.
Zabronione jest używanie materiałów lub substancji, które mogą spowodować zmianę naturalnych cech owoców cytrusowych lub wpłynąć na ich smak lub zapach5.
Opakowania muszą być wolne od jakichkolwiek ciał obcych. Jednakże, dopuszcza się zielone liście, które mogą być obecne na krótkich (niezdrewniałych) łodyżkach należących do owoców.
Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.
C. Prezentacja
Owoce cytrusowe mogą być prezentowane następująco:
a) ułożone w regularnych warstwach w opakowaniach;
b) nieułożone w regularnych warstwach w opakowaniach lub jako produkt luzem w koszach. Prezentacja ta jest dopuszczalna jedynie dla owoców klasy I i II;
c) w pojedynczych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej dla konsumenta, o wadze mniejszej niż 5 kg, gdzie na jedno opakowanie składa się:
- określona liczba owoców, lub
- określona waga netto owoców w opakowaniu.
VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA
Każde opakowanie musi mieć zaznaczone następujące dane szczegółowe wydrukowane po tej samej stronie, oznakowane w sposób czytelny i trwały oraz widoczny z zewnątrz.
A. Identyfikacja
Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającego wzmiankę tę można zastąpić:
- dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia „Podmiot pakujący i/lub wysyłający” (lub odpowiednich skrótów);
- dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia „Pakowane dla:” lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.
B. Rodzaj produktu
- nazwa gatunków, jeżeli produkt nie jest widoczny z zewnątrz, z wyjątkiem mandarynek, dla których wskazanie nazwy gatunku lub odmiany (gdzie właściwe) jest obowiązkowe,
- nazwa odmiany, w przypadku pomarańczy,
- nazwa rodzaju:
- w przypadku cytryn: wskazanie „Verdelli” lub „Primofiore”, gdzie właściwe,
- w przypadku klementynek: wskazanie „klementynki bezpestkowe”, „klementynki” (1-10 pestek), „klementynki z pestkami” (ponad 10 pestek), gdzie właściwe
C. Pochodzenie produktu
- Kraj pochodzenia i do wyboru region, gdzie były uprawiane, lub nazwa miejsca w kraju, regionie lub lokalna.
D. Specyfikacje handlowe
- Klasa.
- Kod wielkości prezentowanych owoców według skali wielkości lub wyższej i niższej granicy kodu wielkości, w przypadku stosowania grupy trzech kolejnych wielkości w skali wielkości.
- Kod wielkości (lub, gdy owoce pakowane według ilości są objęte dwoma sąsiednimi kodami, kodami wielkości lub odpowiadają średnicy minimalnej i maksymalnej) i liczbę owoców, w przypadku owoców układanych warstwami w opakowaniu,
- gdy są użyte, wyszczególnienie środka konserwującego lub innych substancji chemicznych zastosowanych na etapie po zbiorze plonów.
E. Oznakowanie kontroli urzędowej (fakultatywnie)
Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.
(1) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.
(2) Użycie środków konserwujących lub innych substancji chemicznych mogących pozostawić obcy zapach na skórce owocu jest dopuszczalne jedynie wówczas, gdy jest to zgodne z przepisami kraju przywozu.
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2010/2002 z dnia 12 listopada 2002 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1799/2001 ustanawiające normę handlową dla owoców cytrusowych (Dz.Urz.UE L 310 z 13.11.2002, str. 3). Zmiana weszła w życie 3 grudnia 2002 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00