Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 229 str. 3
Wersja aktualna od 2009-12-23
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 229 str. 3
Wersja aktualna od 2009-12-23
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1694/2001

z dnia 24 sierpnia 2001 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 317, poz. 1)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1230/2001(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej bądź, która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

3) Na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2 z przyczyn określonych w kolumnie 3.

4) właściwe jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może się powoływać przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny3, ostatnio zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/20004, przez okres trzech miesięcy przez posiadacza.

5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli [1] są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można się powoływać przez okres trzech miesięcy zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 sierpnia 2001 r.


ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie towarów

Klasyfikacja Kod CN

Uzasadnienie

1

2

3

1. Przetwór składający się ze zgniecionych pomidorów i soku pomidorowego, zawierający nasiona, skórki i substancję włóknistą pomidorów

2002 90 11

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2002, 2002 90 i 2002 90 11

Preparat o zawartości 7% suchej masy, uzyskiwany przez miażdżenie i wytłaczanie pomidorów, a następnie sterylizację termiczną. Jest on wkładany do hermetycznie zgrzewanych puszek o zawartości netto 2 500 g

Ponieważ pomidory w tej postaci nie są ani całe ani w kawałkach, kodu CN 2002 10 nie stosuje się

2. Preparat używany jako baza do produkcji napojów bezalkoholowych, składający się z następujących substancji (% wagowo):

3824 90 97

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 3824, 3824 90 i 3824 90 97

- bezwodny kwas fosforowy: 40

Karmel obecny w preparacie jest karmelem nadającym kolor z bardzo niską śladową zawartością cukru i jako taki nie nadaje się do spożycia. Biorąc pod uwagę bardzo niską śladową zawartość cukru nie ma on wartości odżywczej w rozumieniu uwagi 1 lit. b) do działu 38 ani nie jest on w rozumieniu uwagi l lit. b) do działu 38, uznany za produkt spożywczy (patrz uwaga wyjaśniająca Zharmonizowanego Systemu do działu 38, Ogólne)

- siarczyn amonowy

karmel

(E 150d): 30

- kofeina: 10

i woda

Ponieważ preparat ten nie zawiera ani składników o wartości odżywczej ani nie jest produktem spożywczym nie może być uważany za preparat w rozumieniu pozycji 2106 (patrz uwaga 1 lit. b) do działu 38 i uwaga wyjaśniająca Zharmonizowanego Systemu do pozycji 2106 część B

Nie może być uznany, w rozumieniu uwagi 3 do działu 32 za preparat na bazie środka barwiącego z pozycji 3203


(2) Dz.U. L 168 z 23.6.2001, str. 6.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury scalonej (Dz.Urz.UE L 317 z 03.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 23 grudnia 2009 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00