ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1037/2001
z dnia 22 maja 2001 r.
zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych przywożonych win, które mogły być poddane procesom enologicznym nie przewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999
(DUUEL. z 2003 r., Nr 345, poz. 24;ostatnia zmiana: DUUEL. z 2005 r., Nr 333, poz. 6)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), w szczególności jego art. 45 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
Art. 45 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, które zastąpiło rozporządzenie (EWG) nr 822/87(2) z mocą od dnia 1 sierpnia 2000 r., ustanawia, że odstępstwa określone w ust. 1 w odniesieniu do przywożonych produktów, mają być przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 133 Traktatu.
Art. 68 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 ustanawia, że produkty, określone w art. 1 ust. 2 lit. a) i b) tego rozporządzenia, mogą być przywożone tylko wówczas, gdy towarzyszy im świadectwo stwierdzające, że odpowiadają one przepisom regulującym produkcję, obrót oraz, stosownie do przypadku, dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi w państwach trzecich, z których pochodzą.
Rozporządzenie (EWG) nr 1873/84(3) przewiduje odstępstwo zezwalające na przywóz ze Stanów Zjednoczonych do Wspólnoty win, które poddano niektórym procesom enologicznym nieprzewidzianym przez reguły wspólnotowe. W odniesieniu do niektórych procesów enologicznych, takie zezwolenie jest ważne tylko do dnia 31 grudnia 2003 r.
Art. 81 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 uchylił, z mocą od dnia 1 sierpnia 2000 r., pewną liczbę rozporządzeń Rady, w tym rozporządzenie (EWG) nr 1873/84. Jednakże, rozporządzenie Komisji (WE) nr 1608/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiające środki przejściowe do czasu przyjęcia ostatecznych środków mających na celu wykonanie rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku
wina(4) przewiduje, że niektóre przepisy rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 obowiązują do chwili przyjęcia przez Radę tego rozporządzenia, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2003 r.
Obecnie trwają negocjacje między Wspólnotą, reprezentowaną przez Komisję, a Stanami Zjednoczonymi Ameryki w celu zawarcia Porozumienia w sprawie handlu winem. Dotyczą one w szczególności odpowiednich procesów enologicznych obydwu stron, jak również ochrony oznaczeń geograficznych. Na spotkaniu w dniu 23 października 2000 r., Rada ds. rolnictwa uwzględniła sprawozdanie Komisji w sprawie negocjacji przewidzianych w art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 i potwierdziła swoją wolę dokonania postępów w tych negocjacjach i wyznaczenia im określonego kierunku działań.
W celu zapewnienia sprawnego postępu w negocjacjach, przepisy rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 powinny być rozszerzone, a procesy enologiczne Stanów Zjednoczonych określone w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 ust. 1 lit. b) powinny nadal być dopuszczane na zasadach przejściowych do chwili wejścia w życie Porozumienia będącego wynikiem negocjacji, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2003 r., zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 2839/98 zmieniającym rozporządzenie (EWG) nr 1873/84.
W świetle postępów w zakresie ram prawnych i procesów enologicznych, techniczne aspekty Załącznika powinny być uaktualnione, aby je dostosować do obecnie obowiązujących uregulowań w tej dziedzinie,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Bez względu na przepisy art. 45 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1493/1999, zezwala się na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie produktów objętych kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 oraz 2204 30 10 otrzymywanych z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z przepisami Stanów Zjednoczonych, w odniesieniu do których podczas wytwarzania lub składowania mógł być stosowany jeden lub więcej procesów enologicznych wymienionych w ust. 1 lit. a) i b) Załącznika [1] do tego rozporządzenia.
Jednakże w odniesieniu do procesów enologicznych wymienionych w pkt 1 lit. b) Załącznika, zezwolenie takie jest ważne tylko do chwili wejścia w życie art. 4 i 9 Porozumienia pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem, jednak nie dłużej niż przez okres trzech lat od daty wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie kwestii związanych z handlem winem (5). [2]
2. Państwa Członkowskie nie mogą zakazywać oferowania lub dostarczania do bezpośredniego spożycia przez ludzi wina otrzymywanego z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z obowiązującymi w tym kraju przepisami, w oparciu o zasadę, że mógł zostać zastosowany jeden lub więcej procesów enologicznych wymienionych w ust. 2 lit. a) i b) Załącznika.
3. Wina uzyskane z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, do których dodawano cukier w roztworze wodnym, nie mogą być oferowane lub dostarczane do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2001 r.
(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2826/2000 (Dz.U. L 328 z 23.12.2000, str. 2).
(2) Dz.U. L 84 z 27.3.1987, str. 1.
(3) Dz.U. L 176 z 3.7.1984, str. 6. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2839/1998 (Dz.U. L 354 z 30.12.1998, str. 12).
(4) Dz.U. L 185 z 25.07.2000, str. 24. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 491/2001 (Dz.U. L 71 z 13.03.2001, str. 3).
ZAŁĄCZNIK
1. Dozwolone procesy enologiczne
a) bez ograniczeń czasowych:
- katalaza pochodząca z Aspergillus niger,
- oksydaza glukozowa pochodząca z Aspergillus niger,
- siarczan żelaza,
- mąka sojowa;
b) najpóźniej do daty określonej w art. 1 ust. 1 akapit drugi:
dimetylopolisiloksan,
poliksyetyleno-40-monostearynian,
monostearynian sorbitanu,
kwas fumarowy,
żywice jonowymienne,
kwas mlekowy,
kwas jabłkowy.
2. Procesy enologiczne, które są identyczne lub porównywalne do procesów dozwolonych we Wspólnocie
a) procesy enologiczne, które są identyczne:
guma arabska,
węgiel aktywowany,
białko zwierzęce (włączając albuminę jaja kurzego w proszku i roztwór albuminy jaja kurzego),
fosforan amonu (dwuzasadowy),
kwas askorbinowy,
bentonit (glina Wyoming),
zawiesina bentonitu,
ditlenek węgla,
kazeina,
kwas cytrynowy,
sprężone powietrze (napowietrzanie),
siarczan miedzi,
ziemia okrzemkowa,
enzymy: pektolityczne, pochodzące z Aspergillus niger,
żelatyna jadalna,
zawiesina żelatyny,
karuk,
azot,
diwinian potasu,
kazeinian potasu,
disiarczyn potasu,
sorbat potasu,
żel krzemionkowy (koloidalny ditlenek krzemu - 30%),
kwas sorbinowy,
garbnik,
kwas winowy,
węglan wapnia, ewentualnie zawierający niewielkie ilości podwójnej soli wapnia kwasu L (+) winowego i L (–) jabłkowego,
siarczan wapnia, do wytwarzania win likierowych,
poliwinylopolipirolidon (PVPP),
tlen;
b) procesy enologiczne, które są porównywalne:
agar agar,
węglan amonu,
fosforan amonu (jednozasadowy),
korek granulowany,
mleko w proszku,
wióry i trociny dębowe, niezwęglone i nieoczyszczone,
węglan potasu,
karagen,
celulaza pochodząca z Aspergillus niger,
celuloza,
drożdże autolizujące,
substancje złożone z żelazocyjanku potasu i wodnego siarczanu żelaza, ewentualnie związane z siarczanem miedzi i węglem aktywowanym.
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2079/2005 z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 883/2001, rozporządzenie Rady (WE) nr 1037/2001 oraz rozporządzenie (WE) nr 2303/2003 w zakresie przedłużenia niektórych odstępstw w odniesieniu do certyfikacji i etykietowania win oraz procesów enologicznych (Dz.Urz.UE L 333 z 20.12.2005, str. 6). Zmiana weszła w życie 20 grudnia 2005 r.
[2] Art. 1 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2079/2005 z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 883/2001, rozporządzenie Rady (WE) nr 1037/2001 oraz rozporządzenie (WE) nr 2303/2003 w zakresie przedłużenia niektórych odstępstw w odniesieniu do certyfikacji i etykietowania win oraz procesów enologicznych (Dz.Urz.UE L 333 z 20.12.2005, str. 6). Zmiana weszła w życie 20 grudnia 2005 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00