Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2001-04-20
Wersja aktualna od 2001-04-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 645/2001
z dnia 30 marca 2001 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2559/2000(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wspomnianego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(2) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze Scalonej lub która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy poddział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.
(3) Zgodnie z wyżej wymienionymi ogólnymi regułami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3.
(4) Właściwe jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia można powoływać się przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/2000(4).
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.
Artykuł 2
Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można się powoływać przez okres trzech miesięcy zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 marca 2001 r.
W imieniu Komisji |
Frederik BOLKESTEIN |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 293 z 22.11.2000, str. 1.
(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.
(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.
ZAŁĄCZNIK
Wyszczególnienie towarów | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
Mieszanina enzymów ustabilizowanych na nośniku (mąka pszenna), 2 500 jednostek ksylanazy oraz 800 jednostek proteazy na 1 gram, w formie granulek. Produkt ten może być wykorzystany m.in. jako dodatek do paszy (w przybliżeniu w proporcji 1: 1 000) w celu zwiększenia wartości odżywczej paszy, czyniąc ją łatwiej strawną | 3507 90 90 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 3507, 3507 90 i 3507 90 90 Produkt jest klasyfikowany na podstawie aktywnych substancji, które zawiera. Enzymy jako substancje białkowe objęte działem 35 są wyłączone z pozycji 2309 (patrz uwaga wyjaśniająca Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2309, wyłączenie lit. h)) Nośnik jest wykorzystywany z powodu swoich właściwości, które pozwalają mu na absorpcję znacznej ilości enzymów oraz ustabilizowanie ich przy wysokiej temperaturze, a nie w związku z jego właściwościami odżywczymi. |