Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2001-03-07
Wersja aktualna od 2001-03-07
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 306/2001
z dnia 12 lutego 2001 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2559/2000 (2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź, która dodaje do niej jakiekolwiek dodatkowe poddziały i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.
(3) Na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2 z przyczyn określonych w kolumnie 3.
(4) Właściwe jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może się powoływać przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/2000 (4).
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN określonych w kolumnie 2 tej tabeli.
Artykuł 2
Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można się powoływać przez okres trzech miesięcy zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lutego 2001 r.
| W imieniu Komisji |
Frederik BOLKESTEIN | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 293 z 22.11.2000, str. 1.
(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.
(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.
ZAŁĄCZNIK
Wyszczególnienie towarów | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1. Grzyby (genus Agaricus) całkowicie ugotowane (nieodwracalnie zahamowane utleniające działanie polifenolu), zakonserwowane w solance (15–25 % soli wagowo) z dodatkiem octu winnego lub kwasu octowego o zawartości wolnego, lotnego kwasu 0,5 % wagowo lub więcej wyrażonego jako kwas octowy | 2003 10 30 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą dodatkową 1 do działu 20 i treścią kodów CN 2003, 2003 10 i 2003 10 30 Produkt ten, całkowicie ugotowany nie może być klasyfikowany do działu 7. Ponieważ zawartość wagowa soli przekracza 2,5 %, produkt ten jest wyłączony z kodów CN 2001 90 50 na mocy uwagi dodatkowej 1 do działu 20. Ponadto, produkt nie może być uznany za tymczasowo zakonserwowane grzyby z kodu CN 2003 10 20 z powodu dużej zawartości soli, kwasu octowego i procesu gotowania, które powodują, że produkty nadają się do długiego składowania |
2. Produkt znany jako „herbata cytrynowa” , w formie sproszkowanej, do przyrządzania herbaty, o następującym składzie (% wagowo): – cukier: 90,1 – ekstrakt herbaty: 2,5 i niewielkie ilości maltodekstryny, kwasu cytrynowego, aromatu cytrynowego i środka przeciwzbrylającego. Taki produkt jest przeznaczony do spożycia jako napój po wymieszaniu z wodą. | 2101 20 92 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2101, 2101 20 i 2101 20 92 Produkt ten jest uznany za preparat bazujący na ekstrakcie herbaty z dodatkiem cukru zgodnie z uwagą wyjaśniającą Zharmonizowanego Systemu do pozycji 2101 pkt 3 akapit pierwszy |
3. Płynny produkt do przyrządzania herbaty o następującym składzie (% wagowo): – cukier: 58,1 (94 % w przeliczeniu na suchą masę) – woda: 38,8 – ekstrakt herbaty: 2,2 – cytrynian sodu: 0,9 Taki produkt jest przeznaczony do spożycia jako napój po wymieszaniu z wodą | 2101 20 92 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2101, 2101 20 i 2101 20 92 Produkt ten jest uznany za preparat bazujący na ekstrakcie herbaty z dodatkiem cukru zgodnie z uwagą wyjaśniającą Zharmonizowanego Systemu do pozycji 2101 pkt 3 akapit pierwszy |
4. Sfermentowany produkt płynny o następującym składzie (% wagi): – woda: 81 – sacharoza: 15 – laktoza: 1,5 – proteiny: 1,2 – kwas mlekowy: 0,6 – dekstroza: 0,4 – tłuszcze ogółem: 0,1 i niewielkie ilości substancji aromatyzujących Taki produkt, umieszczony w butelce o pojemności 65 ml jest spożywany bezpośrednio jako napój. | 2202 90 91 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 1 do działu 4 i treścią kodów CN 2202, 2202 90 i 2202 90 91 Z powodu małej ilości naturalnych składników mleka i dużej zawartości wody, produkt ten nie może być uznany za produkt z działu 4. Produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia jako napój objęty pozycją 2202 |