Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI WE NR 2020/2000
z dnia 25 września 2000 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 207/93 określające treść załącznika VI do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 oraz zmieniające sekcję C załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1437/2000 (2), w szczególności art. 5, ust. 7 i 8 oraz art. 13, tego rozporządzenia,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 207/93 (3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 345/97 (4), określające treść załącznika VI do rozporządzenia EWG nr 2092/91 oraz ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzania w życie przepisów art. 5 ust. 4 tego rozporządzenia.
(2) Szczegółowe zasady wprowadzania w życie systemu Państw Członkowskich określającego tymczasowe zezwolenia, zgodnie z art. 5, ust. 3 lit. b) i ust. 5a lit. b) rozporządzenia EWG nr 2092/91, przewidziane w art. 3 rozporządzenia EWG nr 207/93 muszą być sprawdzane, aby zostały uwzględnione niektóre trudności, jakich doświadczają obecnie Państwa Członkowskie.
(3) Niektóre produkty określone w załączniku VI część C pochodzące z rolnictwa ekologicznego, są dostępne we Wspólnocie w wystarczającej ilości. Dlatego też produkty te powinny być wykreślone z załącznika VI część C.
(4) Powinien być dozwolony okres zwłoki dla niektórych wycofanych, zwykłych produktów w celu zezwolenia na utylizację istniejących zapasów i na dostosowanie branży do nowych wymagań.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią komitetu powołanego na mocy art. 14 rozporządzenia EWG nr 2092/91,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Artykuł 3 rozporządzenia EWG nr 207/93 otrzymuje brzmienie:
„ Artykuł 3
1. Tak długo jak składnik pochodzenia rolniczego nie jest objęty załącznikiem VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 sekcja C, składnik ten może być stosowany zgodnie z odstępstwem przewidzianym w art. 5 ust. 3 lit. b) i art. 5 ust. 5a lit. b) niniejszego rozporządzenia na następujących warunkach:
a) podmiot gospodarczy zgłosił właściwemu organowi Państwa Członkowskiego wszelkie niezbędne dowody wykazujące, że wspomniany składnik spełnia warunki przewidziane w art. 5 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91; oraz
b) właściwy organ Państwa Członkowskiego tymczasowo zezwolił na jego stosowanie, zgodnie z wymaganiami art. 5 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, w okresie najwyżej trzech miesięcy, po sprawdzeniu, że podmiot gospodarczy podjął niezbędny kontakt z dostawcami we Wspólnocie, w celu upewnienia się, że dane składniki o wymaganej jakości, są niedostępne; bez uszczerbku dla przepisów ust. 6, Państwa Członkowskie mogą maksymalnie trzy razy przedłużyć okres ważności zezwolenia, za każdym razem na okres siedmiu miesięcy; oraz
c) zgodnie z przepisami ust. 4 lub 6, nie została podjęta żadna decyzja o wycofaniu przyznanego zezwolenia w odniesieniu do danego składnika.
2. W przypadku, gdy zezwolenie określone w ust. 1 zostało przyznane, Państwo Członkowskie bezzwłocznie zgłasza innym Państwom Członkowskim i Komisji następujące informacje:
a) datę wydania zezwolenia oraz, w przypadku przedłużonego zezwolenia, datę wydania pierwszego zezwolenia;
b) nazwisko, adres, numer telefonu, gdzie jest to właściwe, numer faxu oraz adres poczty elektronicznej posiadacza zezwolenia; nazwę i adres organu, który wydał zezwolenie;
c) nazwę i, gdzie jest to niezbędne, dokładny opis i wymagania co do jakości danego składnika pochodzenia rolniczego;
d) rodzaj produktu dla którego przygotowania niezbędny jest dany składnik;
e) wnioskowane ilości oraz ich uzasadnienie;
f) przyczyny i przewidywany okres niedoboru;
g) datę, w której Państwo Członkowskie zawiadomiło inne Państwa Członkowskie i Komisję.
Komisja i/lub Państwa Członkowskie mogą udostępnić te informacje do wiadomości publicznej.
3. Jeżeli Państwo Członkowskie przedstawia Komisji i Państwu Członkowskiemu, które przyznało zezwolenie, uwagi, które wykazują, że rezerwy są dostępne w okresie trwania niedoboru, Państwo Członkowskie rozważa wycofanie zezwolenia lub skrócenie przewidzianego okresu ważności oraz, w ciągu piętnastu dni od daty otrzymania powyższych informacji, zawiadamia Komisję i inne Państwa Członkowskie, o podjętych działaniach.
4. Na wniosek Państwa Członkowskiego lub z inicjatywy Komisji sprawa jest przekazywana do zbadania komitetowi określonemu w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91. Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 14, może być podjęta decyzja o cofnięciu przyznanego zezwolenia lub o zmianie okresu jego ważności, bądź, gdzie sytuacja tego wymaga, o objęciu tego składnika załącznikiem VI sekcja C.
5. W przypadku przedłużenia określonego w ust. 1b, będą stosowane procedury przewidziane w ust. 2 i 3.
6. Jeżeli Państwo Członkowskie żąda zapewnienia, że składniki pochodzące ze zwykłej produkcji mogą ciągle być używane po wydaniu trzeciego przedłużenia zezwolenia określonego w ust. 1b, to Państwo Członkowskie, razem z wnioskiem o wydanie trzeciego przedłużenia przyznanego zezwolenia, przedkłada wniosek o włączenie składnika do załącznika VI część C. Dopóki decyzja nie wejdzie w życie, zgodnie z procedurą określoną w art. 14, w celu włączenia składnika do załącznika VI część C lub w celu wycofania zezwolenia, Państwo Członkowskie może kontynuować przedłużenie zezwolenia w okresie siedmiu miesięcy, zachowując warunki ust. 1, 2 i 3.”
Artykuł 2
Załącznik VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 sekcja C, zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Po sześciu miesiącach od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, następujące produkty zbożowe mogą być używane na tych samych warunkach, co produkty wymienione w załączniku VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 sekcja C:
Acerola (Malphigia punicifolia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum), papaje (Carica papaya), orzeszki pinii (Pinus pinea), ziele angielskie (Pimenta dioica), kardamon (Fructus cardamomi (minoris), (malabariensis) Elettaria cadamomum), cynamon (Cinnamomum zellanicum), goździk korzenny (Syzygium aromaticum), imbir (Zingiber officinale), curry sporządzone z: kolendry (Coriandum sativum), musztardy (Sinapis alba), koper włoski (Foeniculum vulgare), imbir (Zingiber officinale), jak również tłuszcze i oleje rafinowane lub nierafinowane, a nie modyfikowane chemicznie, z palmy, rzepaku, krokoszu barwierskiego, sezamu i soi.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, 25 września 2000 r.
| W imieniu Komisji |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. 198 z 22.7.1991, str. 1.
(2) Dz.U. 161 z 1.7.2000, str. 62.
(3) Dz.U. 25 z 2.2.1993, str. 5.
(4) Dz.U. 58 z 27.2.1997, str. 38.
ZAŁĄCZNIK
„SEKCJA C: SKŁADNIKI POCHODZENIA ROLNICZEGO NIEPRODUKOWANE METODAMI EKOLOGICZNYMI, OKREŚLONE W ART. 5, UST. 4 ROZPORZĄDZENIA EWG nr 2092/91
C.1. | Nieprzetworzone produkty roślinne oraz produkty z nich pozyskane w wyniku procesów określonych w definicji 2 a) wprowadzenia do tego załącznika: | |
C.1.1. | Jadalne owoce, orzechy i nasiona: |
|
| żołędzie | Quercus spp. |
| orzechy kola | Cola acuminata |
| agrest | Ribes uva-crispa |
| maracuja (owoc męczennicy) | Passiflora edulis |
| maliny (suszone) | Rubus ideaus |
| porzeczki czerwone (suszone) | Ribes rubrum |
C.1.2. | Jadalne przyprawy i zioła: |
|
| gałka muszkatołowa | Myristica fragrans, tylko do 31.12.2000 |
| pieprz czarny | Piper nigrum, tylko do 30.4.2001 |
| pieprz (peruwiański) | Schinus molle L. |
| nasiona chrzanu | Armoracia rusticana |
| galgant mniejszy | Alpinia officinarum |
| krokosz barwierski | Cartamus tinctorius |
| ziele rukwi wodnej | Nasturtium officinale |
C.1.3. | Różne: |
|
| glony, włącznie z osterą morską, dopuszczone do przygotowywania środków spożywczych | |
C.2. | Produkty roślinne przetworzone zgodnie z definicją określoną w pkt 2 lit. b) wprowadzenia do załącznika | |
C.2.1. | Tłuszcze i oleje, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, pozyskane z innych roślin niż: | |
| kakao | Theobroma cacao |
| kokos | Cocos nucifera |
| oliwki | Olea europaea |
| słoneczniki | Helianthus annuus |
| palma | Elaeis guineensis |
| rzepak | Brassica napus, rapa |
| krokosz barwierski | Cartamus tinctorius |
| sezam | Sesazum indicum |
| soja | Glycine max |
C.2.2. | Następujące cukry, skrobia; inne produkty ze zbóż i bulw: cukier buraczany, jedynie do dnia 1.4.2003 r. fruktoza papier ryżowy bezdrożdżowy papier chlebowy skrobia z ryżu i kukurydzy woskowej, niemodyfikowana chemicznie | |
C.2.3. | Przepisy różne: |
|
| kolendra wędzona | Coriandrum sativum, jedynie do dnia 31.12.2000 r. |
| białka grochu | Pisum spp. |
| rum: uzyskiwany tylko z soku trzciny cukrowej | |
| kirsch przygotowany na bazie owoców i przypraw, określonych w załączniku część A.2. | |
| mieszanki nasion dopuszczonych do zwykłej produkcji środków spożywczych, nadające kolor i właściwości smakowe wyrobom cukierniczym, tylko do produkcji »Gummi Bärchen«, jedynie do dnia 30.9.2000 r. | |
| następujące mieszanki pieprzu: Piper nigrum, Schinus molle i Schinus terebinthifolium, tylko do dnia 31.12.2000 r. | |
C.3. | Produkty zwierzęce: |
|
| organizmy wodne, niepochodzące z akwakultur i dopuszczone do przygotowywania środków spożywczych | |
| maślanka w proszku | tylko do dnia 31.8.2000 r. |
| żelatyna |
|
| miód | tylko do dnia 28.2.2000 r. |
| laktoza | tylko do dnia 31.8.2000 r. |
| serwatka w proszku »herasuola« ” |
|