ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 790/2000
z dnia 14 kwietnia 2000 r.
ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do pomidorów
Dziennik Urzędowy nr L 095 15/04/2000 s.24
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1257/1999(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Pomidory znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 778/83 ustanawiające normy jakości w odniesieniu do pomidorów(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2522/97(4), było wielokrotnie zmieniane i nie może nadal zapewniać jasności pod względem prawnym.
(2) Dlatego zasady powinny zostać przepracowane, a rozporządzenie (EWG) nr 778/83 powinno zostać uchylone. Do tego celu oraz w interesie zapewnienia przejrzystości rynku światowego należy uwzględniać normy dla pomidorów zalecane przez Grupę Roboczą EKG/NZ ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Jakości.
(3) Należy także określić, że pomidory czereśniowe (włącznie z pomidorami koktajlowymi) stanowią czwarty rodzaj handlowy oddzielny od trzech poprzednio identyfikowanych (pomidory okrągłe, pomidory prążkowane i pomidory prostokątne). Należy także wyszczególnić różne akceptowane specyficzne dla pomidorów formy prezentacji handlowej. Ponadto, rozwój rynku świeżych pomidorów zależy od organoleptycznej jakości tego produktu, która, w szczególności na etapie handlu detalicznego, może być w znacznym stopniu zróżnicowana. Dlatego w handlu należy zezwolić na wykazywanie na opakowaniach wartości minimalnych lub maksymalnych w odniesieniu do istotnych kryteriów dotyczących stopnia dojrzałości produktu, tak by umożliwić konsumentom swobodę wyboru przy zakupie owoców o jakości organoleptycznej jakiej wymagają.
(4) Stosowanie tych norm powinno w rezultacie przynieść usunięcie z rynku produktów o niezadowalającej jakości, dostosowanie produkcji do wymagań konsumentów i ułatwienia stosunków handlowych opartych na uczciwej konkurencji, tym samym wspomagając poprawę rentowności produkcji.
(5) Normy stosuje się na wszystkich etapach obrotu. Transport na duże odległości, składowanie w pewnych okresach lub przeładunek mogą powodować pogorszenie jakości wynikające z biologicznego rozwoju produktów lub ich skłonności do psucia się. Należy uwzględniać takie pogorszenie jakości stosując normy na poszczególnych etapach obrotu mających miejsce po wysyłce. Ponieważ produkty klasy „Ekstra” muszą być sortowane i pakowane ze szczególną starannością, to w ich przypadku należy brać pod uwagę jedynie utratę świeżości i jędrności.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Normy handlowe w odniesieniu do pomidorów objętych kodem CN 0702 00 00 są ustalone w Załączniku.
Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.
Jednakże na etapach następujących po dokonaniu wysyłki produkty mogą wykazywać w stosunku do przepisów normy:
- nieznaczną utratę świeżości i jędrności,
- w przypadku produktów zakwalifikowanych do klas innych niż „Ekstra”, nieznaczne pogorszenie spowodowane ich rozwojem i skłonnościami do psucia się.
Artykuł 2
Rozporządzenie (EWG) nr 778/83 traci moc.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od pierwszego dnia trzeciego miesiąca następującego po dniu jego wejścia w życie.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 kwietnia 2000 r.
W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00