Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-06-04
Wersja aktualna od 2013-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 710/2000
z dnia 3 kwietnia 2000 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2013 r., Nr 130, poz. 1) Pokaż wszystkie zmiany
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r.(1) w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 254/2000(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, niezbędne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określiło ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Zasady te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, w całości lub w części na niej opartej, lub która dodaje do niej dodatkowy podpodział i która została ustanowiona na podstawie szczegółowych przepisów wspólnotowych, z uwzględnieniem stosowania taryfy i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.
3) Zgodnie z wyżej wymienionymi ogólnymi zasadami, towary wyszczególnione w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia należy klasyfikować do kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3.
4) Właściwym jest, aby osoba, której udzielono wiążącej informacji taryfowej wydanej przez władze celne Państwa Członkowskiego w odniesieniu do klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej i która nie jest zgodna z przepisami niniejszego rozporządzenia, mogła się nadal na nią powoływać, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Rady i Parlamentu Europejskiego (WE) nr 955/1999(4), przez okres trzech miesięcy.
5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są sklasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej do kodów CN wykazanych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.
Artykuł 2
Zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92 przez okres trzech miesięcy nadal można się powoływać na wiążącą informację taryfową wydaną przez władze celne Państw Członkowskich, która nie jest zgodna z przepisami niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 3 kwietnia 2000 r.
(1) Dz.U. L 256 z 7.09.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 28 z 3.02.2000, str. 16.
(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.
(4) Dz.U. L 119 z 7.05.1999, str. 1.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Klasyfikacja towarów [1]
Wyszczególnienie | Kod CN | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1. Dojrzewający (przez około cztery tygodnie) blado żółty ser bez dziur typu Cheddar o następujących właściwościach analitycznych (% w masie): | 0406 90 21 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej oraz tekstem kodów CN 0406, 0406 90 i 0406 90 21. |
- sucha masa: 63 |
| Produkt, o charakterystyce sera typu Cheddar klasyfikowany jest do kodu CN 0406 90 21, niezależnie od czasu dojrzewania |
- zawartość tłuszczu w suchej masie: 51,2 |
| |
- białka: 24 |
| |
- zawartość wody w masie serowej beztłuszczowej: 54,6 |
| |
2. (skreślona). |
|
|
3. Krakersy z krewetek w postaci twardych, przeświecających krążków częściowo gotowane, na parze i suszone w piecu, wyprodukowane ze skrobi, wody, soli, cukru (około 4%), mięsa z krewetek (około 5%), z dodatkiem substancji wzmacniającej smak. Produkt gotowy jest do spożycia dopiero po usmażeniu na oliwie lub tłuszczu. | 1905 90 60 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy reguł ogólnych 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej oraz tekstem kodów CN 1905, 1905 90 i 1905 90 60. W tym przypadku obróbkę cieplną uznaje się za częściowe gotowanie, w związku z tym produkt wyłącza się z pozycji 1901 (patrz HS uwagi wyjaśniające do pozycji 1901, II., wyłączając e)). Z powodu dodatku cukru i mięsa krewetek produkt stracił charakterystykę produktów o kodzie CN 1905 90 20. |
4. Ogórki poddane całkowitej fermentacji mlekowej, zanurzone w solance. Solanka zawiera w masie 8,4% soli i 1% kwasu mlekowego. Ogórki używane są do przygotowania produktu zwanego „piklami”. | 2005 99 80 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej oraz tekst kodów CN 2005, 2005 99 i 2005 99 80. Ogórki, które poddane zostały całkowitej fermentacji mlekowej wyłączone są z pozycji 0711, niezależnie od zawartości soli w solance (patrz ostatni akapit uwag wyjaśniających HS do pozycji 0711 i ostatni akapit uwag wyjaśniających CN do kodu 0711 40 00). |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury scalonej (Dz.Urz.UE L 130 z 15.05.2013, str. 1). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2013 r.