Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
WYMIANA LISTÓW
dotycząca zmiany załączników do Umowy między Wspólnotą Europejską a Nową Zelandią w sprawie środków sanitarnych stosowanych w handlu żywymi zwierzętami i produktami zwierzęcymi
Dziennik Urzędowy nr L 332 23/12/1999 s.3
A. List od właściwych władz Nowej Zelandii
Szanowny Panie Coleman,
Nowa Zelandia wnosi, aby w załącznikach do Umowy załączonej do decyzji Rady 97/132/WE wprowadzono następujące zmiany:
- w załączniku II część A wyrazy „Ministerstwo Rolnictwa” zastępuje się wyrazami „Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa”.
- w załączniku III datę „1997” zastępuje się datą „1999”.
- teksty załączników V, VIII (część B) oraz X zastępuje się tekstami załączników A, B i C, uzgodnionymi przez nasze odpowiednie służby i załączonymi do niniejszej wymiany listów.
Proszę przyjąć, Szanowny Panie, wyrazy mojego najwyższego poważania.
W imieniu właściwych władz
Nowej Zelandii
A. McKENZIE
ZAŁĄCZNIK A
„ZAŁĄCZNIK V
UZNANIE ŚRODKÓW SANITARNYCH
Glosariusz
Tak (1) | równoważność uzgodniona –wzory poświadczeń zdrowotności mają zostać wykorzystane
|
Tak (2) | równoważność zasadniczo uzgodniona – niektóre szczególne zagadnienia mają zostać rozwiązane – istniejące świadectwa mają być wykorzystywane do momentu rozwiązania zagadnienia(zagadnień)
|
Tak (3) | równoważność w postaci zgodności z wymogami strony przywozu – istniejące świadectwa mające być stosowane
|
(4) | odniesienie, różne postanowienia dotyczące świadectw
|
NO | nie oceniona – przejściowo mają być wykorzystywane istniejące świadectwa
|
O | nadal oceniana – w trakcie rozważania – przejściowo mają być wykorzystywane istniejące świadectwa
|
[] | zagadnienia przewidziane do pilnego rozwiązania
|
Nie | nierównoważne i/lub wymagana jest dalsza ocena. Wymiana handlowa może występować, jeżeli strona wywozu spełnia wymogi strony przywozu
|
AI | influenza drobiu
|
BSE | gąbczasta encefalopatia bydła
|
C | Celsjusz
|
Ukierunkowanie | rozdział 10 pkt 10 litera b) i c) załącznika I do dyrektywy Rady 92/118/EWG
|
CSF | klasyczny pomór świń
|
EBL | enzootyczna białaczka bydła
|
WE/NZ | Wspólnota Europejska / Nowa Zelandia
|
EIA
| niedokrwistość zakaźna koni |
Equiv | równoważny
|
IBD | zakaźne zapalenie torby Fabrycjusza (choroba Gumboro)
|
IBR | zakaźne zapalenie nosa i tchawicy bydła
|
IR | Irlandia
|
min | minuta (minuty)
|
ND | rzekomy pomór drobiu
|
Brak | brak specjalnych warunków
|
OIE | Międzynarodowe Biuro do spraw Epizootii
|
PAP | przetworzone białko zwierzęce
|
PM | poubojowy
|
ScVC | Naukowy Komitet Weterynaryjny
|
Norma | norma (normy)
|
SVD | choroba pęcherzykowa świń
|
UHT | bardzo wysoka temperatura (UHT)
|
UK | Zjednoczone Królestwo |
Towar | Wywóz z WE do Nowej Zelandii | Wywóz z Nowej Zelandii do WE | |||||||||||||
| Warunki handlu | Równoważność | Warunki specjalne | Działanie | Warunki handlu | Równoważność | Warunki specjalne | Działanie | |||||||
| Normy WE | Normy NZ |
|
|
| Normy NZ | Normy WE |
|
|
| |||||
1. Żywe zwierzęta | |||||||||||||||
- Zwierzęta z rodziny koniowatych. | 90/426/EWG 92/260/EWG 93/195/EWG 93/196/EWG 93/197/EWG 94/467/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie |
| NZ: ustalić warunki rodzajowe i dokonać przeglądu wymogów dla izolacji i określonych chorób do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 90/426/EWG 92/260/EWG 93/195/EWG 93/196/EWG 93/197/EWG 94/467/WE | Tak (3) | Test Cogginsa | WE: rozważyć statusu NZ w zakresie EIA (oceny oddziaływania na środowisko) | |||||
- Bydło | 64/432/EWG 72/462/EWG 90/425/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | BSE - odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | NZ: ustalić warunki rodzajowe i dokonać przeglądu wymogów dla izolacji i określonych chorób do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 93/491/EWG | Tak (3) | EBL - wymogi IBR - odniesienie. różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| |||||
- Owce / kozy | 91/68/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Program kontroli trzęsawki owiec stosowany po przywozie | NZ/WE: przedyskutować odpowiednie programy kontroli trzęsawki owiec | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/68/EWG | Tak (3) |
|
| |||||
- Jelenie | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) |
| NZ: ustalić warunki rodzajowe dla przywozu WE do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | Tak (3) |
| WE: opracować warunki dla przywozu | |||||
- Trzoda chlewna | 64/432/EWG 72/462/EWG 90/425/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie oceniony W okresie przejściowym, do czasu dalszych informacji od WE w sprawie CSF i opracowania dalszych zasad WE dotyczących SVD, NZ zastrzega sobie prawo do wymagania testów serologicznych | Nadal od WE wymaga się dostarczenia informacji w sprawie CSF i opracowania nowych norm w sprawie SVD NZ: ocenić CSF/SVD w ciągu trzech miesięcy od otrzymania nowych informacji | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 93/491/EWG | Tak (3) | Choroba Aujeszky’ego - odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| |||||
- Psy i koty | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 S 22 | Nie | Leczenie robaczycy serca test na / leczenie leptospiry Test na/leczenie tęgoryjca dwunastnicy Protokół WHO dla wścieklizny | WE: przedstawić dane w sprawie robaczycy serca w WE NZ: dokonać przeglądu warunków przywozu w ciągu trzech miesięcy | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | Nie | Wścieklizna - odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | WE: rozważyć uznanie statusu NZ jako kraju wolnego od wścieklizny do celów handlu UK/IRL: ponownie ocenić handel zwierzętami domowymi
| |||||
2. Żywy drób i jaja wylęgowe | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 90/539/EWG 93/342/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Wolność gospodarstw od IBD przez 30 dni W okresie przejściowym, do czasu oceny ryzyka dla ND i AI, NZ wymaga wolności regionalnej przez 30 dni Brak żywych szczepionek Salmonella enteriditis – wolność gospodarstw | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka dla IBD, ND; AI i salmonella enteriditis do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 90/539/EWG 93/342/EWG | Tak (3) | Salmonella, odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | WE: przeprowadzić ocenę ryzyka dla niepokojących chorób ptaków | |||||
3. Nasienie | |||||||||||||||
- Bydło | 88/407/EWG | Norma NZ dla nasienia | Tak (2) | Program testów według normy NZ dla nasienia, plus test na gorączkę Q BSE - odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | NZ: rozważyć coroczne testy na gorączkę Q do grudnia 1999 roku (4) | Norma NZ dla nasienia | 88/407/EWG 94/577/WE | Tak (3) | Dla centrum zatwierdzonego dla WE w oparciu o to, że wszystkie zwierzęta są seronegatywne w odniesieniu do IBR, IBR -odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Centra – mają być zatwierdzone przez właściwe władze strony dokonującej wywozu i notyfikacja stronie dokonującej przywozu | |||||
- Owce / kozy | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Program kontroli trzęsawki owiec zastosowany po przywozie | NZ/WE: omówić odpowiednie programy kontroli trzęsawki owiec | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
- Świnie | 90/429/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione Regionalna wolność od CSF Dla SVD, z centrum w którym wszystkie świnie pochodzą z regionu wolnego lub świnie z regionu gdzie występuje choroba, w którym przeprowadzane są testy przed wprowadzeniem i testy podczas utrzymywania | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 90/429/EWG 93/199/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
- Psy | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
- Jelenie | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (3) |
| NZ: ustalić warunki rodzajowe do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | Nie |
| WE: ustalić świadectwa zdrowia | |||||
4. Nasienie, zarodki i komórki jajowe koni | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 92/65/EWG 95/307/WE 95/295/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie |
| NZ: ustalić warunki rodzajowe dla przywozu z WE do grudnia1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG 95/294/WE 95/307/WE | Tak (3) |
|
| |||||
5. Zarodki | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Bydło | 89/556/EWG | Norma NZ dla zarodków | Tak (2) | Program testów według normy NZ dla zarodków, plus test na gorączkę Q BSE - odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | NZ: rozważyć coroczny test na gorączkę Q do grudnia 1999 roku (4) | Norma NZ dla zarodków | 89/556/EWG 92/471/EWG | Tak (2) | Wyłącznie dla centrum zatwierdzonego dla WE. Nie stosuje się do zarodków poddanych mikromanipulacji | Centra – mają być zatwierdzone przez właściwe władze strony dokonującej wywozu i zawiadomienie strony dokonującej przywozu | |||||
- Owce / kozy | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Program kontroli trzęsawki owiec zastosowany po przywozie | NZ/WE: omówić odpowiednie programy kontroli trzęsawki owiec | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | Nie |
| WE: ustalić świadectwa | |||||
- Świnie | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, S 22 | NO | Nie ocenione |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
- Jelenie | 92/65/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (3) |
| NZ: ustalić warunki rodzajowe dla przywozu z WE do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/65/EWG | Nie |
| WE: ustalić świadectwa zdrowia | |||||
6. Świeże mięso: włącznie z nieprzetworzoną (świeżą) krwią / kośćmi / tłuszczem przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Przeżuwacze - Zwierzęta z rodziny koniowatych - Świnie | 64/432/EWG 72/461/EWG 72/462/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | Wątroba owiec- zamrozić (Torbiel bąblowca) | WE: dostarczyć dane w sprawie Echinococcus | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 80/805/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne | 64/433/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć BSE - odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 72/462/EWG | Tak (1) | Salmonella, odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4)
Zakazy w 72/462/EWG artykuł 20 – pozostanie do czasu wyjaśnienia przez WE
| NZ wniosła o rozważenie ograniczeń/zakazów w 72/462/EWG artykuł 20. WE: rozważyć | |||||
7. Świeże mięso drobiowe | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 91/494/EWG 94/438/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Wolność gospodarstw od IBD, 30 dni Niestosowanie szczepionek złożonych z żywych bakterii. Brak przemieszania – skażenie krzyżowe IBD ND i AI – wolność regionalna
| NZ: przeprowadzić oceny ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 91/494/EWG 93/342/EWG 94/984/WE | Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne | 71/118/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 71/118/EWG | NO | Nie oceniona Salmonella, odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Dotychczas nie podjęto | |||||
8. Produkty mięsne | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso: - Mięso czerwone (przeżucze/konie) - Świnie Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka - Świnie - Jelenie - Króliki | 64/432/EWG 72/461/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów nie podlegających ograniczeniom wynikającym z regionalizacji |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 91/449/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Tak (2) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom związanym z chorobami 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | WE: zapewnić naukowe podstawy dla temperatury rdzenia 70 °C NZ: ocenić w ciągu trzech miesięcy od otrzymania informacji | |||||||||||||
Świeże mięso - Drób zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone
| 92/118/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | 70 °C/50 minut 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 92/45/EWG 91/495/EWG | Tak (3) |
|
| ||||||
Zwierzęta łowne - Świnie
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 r S 22 | Tak (1) | CSF – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| ||||||
Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | ||||||||||||||
- Jelenie - Króliki | 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
| |||||||||||
Zdrowie publiczne Świeże mięso Dzikie zwierzęta utrzymywane przez człowieka
Zwierzęta łowne | 77/99/EWG 91/495/EWG 92/45/EWG 92/118/EWG | Ustawa w sprawie mięsa 1981 z roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć (świeże mięso i mięso dzikich utrzymywanych przez człowieka) BSE – odniesienie do różnych postanowień dotyczących certyfikacji (4) Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| Ustawa w sprawie mięsa 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | Tak (1) |
Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| |||||
Świeże mięso - Drób
| 92/118/EWG 80/215/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/495/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone
| NO | Nie ocenione | |||||||||||||
9. Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Jelenie - Świnie | 72/461/EWG 92/118/EWG 91/495/EWG 64/432/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Króliki | 91/495/EWG 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Inne ssaki lądowe | 92/118/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Opierzone | 92/118/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Wolność gospodarstw od IBD, 30 dni Nie wykorzystuje się szczepionek złożonych z żywych bakterii Brak mieszania – skażenie krzyżowe IBD ND i AI – wolność regionalna | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG
| Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne - Ssaki lądowe
| 91/495/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku, Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Opierzone
| 91/495/EWG | NO | Nie ocenione |
| 91/495/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||||
10. Mięso zwierząt łownych | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Jelenie - Króliki
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Świnie
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | CSF – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie |
| |||||||||||||
- Inne dzikie ssaki lądowe
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | NO | Nie ocenione | (WE: wyjaśnić status przywozów mięsa oposów) | |||||
- Opierzone | 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | O | Nadal oceniane | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne - Dzikie ssaki lądowe
| 92/45/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Pieczęć w kształcie pięciokąta |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 92/45/EWG | Tak (1) | Pieczęć w kształcie pięciokąta |
| |||||
- Opierzone
| 92/45/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | NO | Nie ocenione |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 92/45/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
11. Produkty rybne przeznaczone do spożycia przez ludzi (z wyłączeniem żywych) | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Dzikie zwierzęta morskie | 91/67/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 91/67/EWG |
|
|
| |||||
- Łososiowate (z rodzaju Onchorhynchus, Salmo, Salvelinus) | Tak (1) | Świeże / mrożone/ przetworzone - pozbawione głów, filetowane, patroszone - wyłączenie ryb dojrzałych płciowo | Tak (1) | ||||||||||||
- Inne łososiowate
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Tak (1) | |||||||||||
- Inne prażmowate | Tak (1) | Tak (1) | |||||||||||||
- Mięczaki, szkarłupnie, osłonice, brzuchonogi i skorupiaki | Tak (1) | Tak (1) | |||||||||||||
Produkty akwakultury | 91/67/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 91/67/EWG |
|
|
| |||||
Ryby hodowlane - Łososiowate (z rodzaju Ochorhynchus, Salmo, Salvelinus) | Tak (1) | Świeże / mrożone / przetworzone - pozbawione głów, filetowane, patroszone - wyłączenie ryb dojrzałych płciowo
|
| Tak (1) | Patroszone - świeże/ mrożone/ przetworzone | ||||||||||
- Inne łososiowate | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Tak (1) | Patroszone – świeże / mrożone / przetworzone | ||||||||||
- Inne prażmowatee | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Tak (1) |
| ||||||||||
Hodowlane mięczaki - szkarłupnie - skorupiaki | Tak (1) | Mrożone / przetworzone |
| Tak (1) | Mrożone / przetworzone | ||||||||||
Dzikie zwierzęta słodkowodne | 91/67/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 91/67/EWG |
|
|
| |||||
- Łososiowate (z rodzaju Onchorhynchus, Salmo, Salvelinus) | Tak (1) | Świeże / mrożone / przetworzone - pozbawione głów, filetowane, patroszone - wyłączenie ryb dojrzałych płciowo | Tak (1) | ||||||||||||
- Inne łososiowate
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Tak (1) | |||||||||||
- Inne prażmowate | Tak (1) | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Tak (1) | |||||||||||
Raki
| Tak (1) | Mrożone/ przetworzone | Tak (1) | Mrożone / przetworzone | |||||||||||
Jaja / ikra - hermetycznie zamknięte w szklanych pojemnikach / puszkach
| 91/67/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 91/67/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- inne | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Tak (1) | |||||||||||
Zdrowie publiczne Prażmowate Skorupiaki | 91/493/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 91/493/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Małże dwuskorupowe | 91/492/EWG 91/493/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 91/492/EWG 91/493/EWG | Tak (1) | Tak (1) dla mięczaków hodowanych powyżej dna morskiego |
| |||||
Tak (3) | Tak (3) dla mięczaków hodowanych na dnie morza | ||||||||||||||
Szkarłupnie, osłonice, ślimaki morskie | Tak (1) | Tak (1) |
|
| |||||||||||
Jaja / ikra | 91/493/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 91/493/EWG | Tak (1) |
|
| |||||||
12. Żywe ryby, mięczaki, skorupiaki, włączając w to jaja oraz gamety | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt do spożycia - żywe prażmowate - żywe mięczaki - żywe skorupiaki - inne zwierzęta wodne | 91/67/EWG 95/70/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 91/67/EWG | NO | Nie ocenione | (WE: wyjaśnić wymogi dotyczących certyfikacji) | |||||
Do rozmnażania, hodowli, rozrodu (mięczaki) - ostryga falklandzka
|
91/67/EWG 95/70/WE |
Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
NO |
Nie ocenione |
|
Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII |
91/67/EWG 95/352/WE |
Tak (3) |
|
| |||||
- Inne gatunki | 91/67/EWG 93/53/EWG 95/70/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 91/67/EWG | NO | Nie ocenione | |||||||
Zdrowie publiczne - Małże dwuskorupowe
- Szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
- Inne ryby
| 91/492/EWG
91/493/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1)
Tak (1)
Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 91/492/EWG
91/493/EWG
| Tak (1)
Tak (3) | Tak (1) dla mięczaków hodowanych powyżej dna morskiego
Tak (3) dla mięczaków hodowanych na dnie morskim |
| |||||
Tak (1)
Tak (1) |
|
| |||||||||||||
13. Mleko i przetwory mleczne przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Bydło włączając w to bawoły - Owce - Kozy
| 64/432/EWG 92/46/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
| WE: dostarczyć dane w sprawie ryzyk związanych z dojrzałym serem | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/46/EWG 95/343/WE | Tak (1) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne - Pasteryzowane
| 92/46/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa o branży mleczarskiej z 1952 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku | 92/46/EWG | Tak (1) |
| NZ wniosła o rozważenie kwestii siary i pochodnych WE: wyjaśnić | |||||
- Nie pasteryzowane (wyłącznie termizowane) tj. 62 °C
| 92/46/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | O | Nadal oceniane | NZ: rozważyć proces termizacji do wykorzystania przy produkcji serów | Ustawa o branży mleczarskiej 1952 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku | 92/46/EWG | O | Nadal oceniane | NZ wniosła o rozważenie kwestii siary i pochodnych, WE: wyjaśnić | |||||
- Surowe mleko
| 92/46/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | O | Nadal oceniane | WE: przedstawienie opracowania dla rozważenia | Ustawa o przemyśle mleczarskim 1952 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku | 92/46/EWG | O | Nadal oceniane | NZ wniosła o rozważenie kwestii siary i pochodnych, WE: wyjaśnić | |||||
14. Mleko i przetwory mleczne nie przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Bydło, włączając w to bawoły - Owce - Kozy Pasteryzowane, UHT lub sterylizowane
| 92/118/EWG 64/432/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 95/341/WE | Tak (1) |
|
| |||||
- Niepasteryzowana siara i mleko dla wykorzystania farmaceutycznego | 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | O | Nadal oceniane |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | O | Nadal oceniane | WE: wyjaśnić podstawę prawną dla tego produktu | |||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
15. Mięso mielone / przetwory mięsne otrzymane ze świeżego mięsa – 72/462/EWG | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Przeżuwacze - Zwierzęta z rodziny koniowatych - Świnie | 64/432/EWG 72/461/EWG 72/462/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 80/805/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne | 94/65/WE | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć BSE - odniesienie do różnych postanowień dotyczących certyfikacji (4) |
| Ustawa w sprawie mięsa 1981 roku | 94/65/WE | Tak (1) | Tylko mrożone | NZ przedłożyła alternatywne WE: rozważyć | |||||
16. Wyroby mięsne otrzymane ze świeżego mięsa drobiowego | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 91/494/EWG 94/438/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Wolność gospodarstwa od IBD, 30 dni Nie wykorzystuje się szczepionek złożonych z żywych bakterii. Brak przemieszania, skażenie krzyżowe IBD Regionalna wolność od ND i AI | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku części IV, V, VI, VII, VIII | 91/494/EWG 93/342/EWG 94/984/WE | Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne | 92/65/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku
| Tak (1) | Owalna pieczęć |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 92/65/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
17. Wyroby mięsne wytworzone ze świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Jelenie - Świnie
| 72/461/EWG 92/118/EWG 91/495/EWG 64/432/EWG
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22
| Tak (1)
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII
| 92/118/EWG 91/495/EWG
| Tak (1)
|
|
| |||||
- Króliki | 92/118/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 rokuczęści IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 91/495/EWG
| Tak (1) |
|
| |||||
- Opierzone | 92/118/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Wolność gospodarstw od IBD, 30 dni Nie stosowanie żywej szczepionki Brak przemieszania – skażenie krzyżowe IBD Regionalna wolność od ND i AI | NZ: przeprowadziće ocenę ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG
| Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne - Ssaki lądowe | 94/65/WE
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 94/65/WE
| Tak (1) | Tylko mrożone | NZ przedłożyła alternatywne WE: rozważyć | |||||
- Opierzone | 92/65/WE | NO | Nie ocenione |
| 94/65/WE | NO | Nie ocenione |
| |||||||
18. Wyroby mięsne otrzymane z mięsa zwierząt łownych | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Jelenie - Króliki | 92/45/EWG
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1)
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Świnie | 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1)
| CSF – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | ||||||||||||||
- Opierzone | 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | O | Nadal oceniane | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | (Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne - Dzikie ssaki lądowe | 94/65/WE | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Pieczęć w kształcie pięciokąta |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 94/65/WE | Tak (1) | Wyłącznie mrożone | NZ przedłożyła alternatywne WE: rozważyć
| |||||
- Opierzone | 94/65/WE | NO | Nie ocenione |
| 94/65/WE | NO | Nie ocenione |
| |||||||
19. Tusze zwierzęce przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Bydło - Owce - Kozy - Świnie | 92/118/EWG 64/432/EWG 72/461/EWG 72/462/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | Owalna pieczęć |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 94/187/WE | Tak (1) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne | 77/99/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące wydawania świadectw (4) |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
20. Tusze zwierzęce nie przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Bydło - Owce - Kozy - Świnie
| 92/118/EWG 64/432/EWG 72/461/EWG 72/462/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | Ograniczenia w odniesieniu do trzęsawki owiec Owalna pieczęć BSE – odniesienie do różnych postanowień dotyczących certyfikacji (4) | NZ: ponowne zbadanie przed grudniem 1999 roku
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 94/187/WE | Tak (1) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
21. Skóry i skórki | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Kopytne z wyłączeniem zwierząt z rodziny koniowatych Zwierzęta z rodziny koniowatych - Inne ssaki | 92/118/EWG 72/461/EWG 72/462/EWG 64/432/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1)
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
NO | Nie ocenione | Tak (1) | |||||||||||||
- Nieloty (struś, emu, nandu)
| 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione |
|
|
| NO | Nie ocenione |
| |||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
22. Wełna i włókna / sierść | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Owce
| 92/118/EWG 97/168/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | Wyłącznie wełna odtłuszczona | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka do grudnia 1999 roku | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Przeżuwacze i świnie
| NO | Nie ocenione |
| Tak (1) |
|
| |||||||||
- Inne | NO | Nie ocenione |
| Tak (1) |
|
| |||||||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
23A. Karma dla zwierząt domowych (włącznie z przetworzoną) zawierająca wyłącznie materiał niskiego ryzyka | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt artykuł 5 90/667/EWG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||
Przetworzona karma dla zwierząt domowych (pochodzący od ssaków)
| 92/118/EWG 90/667/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
|
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 94/309/WE |
|
|
| |||||
- Hermetycznie zamknięte pojemniki
|
|
| Tak (1) | BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4)
|
|
|
| Tak (1)
|
|
| |||||
- karma dla zwierząt domowych półwilgotna i sucha |
|
| Tak (2) | BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) 70 °C przez 25 minut lub równoważnie. Z wyłączeniem gryzaków dla psów. |
|
|
| Tak (1)
Tak (1)
|
|
| |||||
Przetworzona karma dla zwierząt domowych (nie pochodząca od ssaków)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||
- Hermetycznie zamknięte pojemniki |
|
| Tak (1) |
|
|
|
| Tak (1) |
|
| |||||
- karma dla zwierząt domowych półwilgotna i sucha |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||
- materiał rybny |
|
| Tak (1) |
|
|
|
| Tak (1) |
|
| |||||
- materiał ptasi
|
|
| Tak (2) | 70 °C/50 minut, 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie | NZ: przeprowadzić ocenę ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku |
|
| Tak (1) |
|
| |||||
Surowa karma dla zwierząt domowych Do bezpośredniego spożycia |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII |
| NO | Nie ocenione | WE: rozważyć reguły przywozu |
| ||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
|
| ||||
23B. Przetworzona karma dla zwierząt domowych zawierająca przetworzone białko zwierzęce otrzymane z odpadów zwierzęcych wysokiego ryzyka |
| ||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Artykuł 3 90/667/EWG - pochodzące od ssaków |
92/118/EWG 90/667/EWG 97/735/WE 1999/534/WE |
Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
Tak (1) |
Zakaz wprowadzania przeżuwaczy PAP wysokiego ryzyka do NZ BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
WE: przedłożyć dokument NZ: rozważyć |
Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII |
92/118/EWG 94/309/WE |
Tak (3) |
|
WE: rozważyć NZ techniczne przedłożenie i wolności od BSE |
| ||||
- pochodzenie inne niż od ssaków | 92/118/EWG 90/667/EWG 92/562/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
| Tak (2) | Obróbka cieplna jak ustanowiono w 92/562/EWG | WE: rozważyć NZ techniczne przedłożenie |
| |||||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
| Tak (2) | Brak |
|
| ||||||
24. Kości i produkty na bazie kości do przeznaczone do spożycia przez ludzi – Inne produkty jak zdefiniowano w 77/99/EWG |
| ||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso: - Mięso czerwone (przeżuwacze / konie) - Świnie - Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka Świnie - Jelenie | 64/432/EWG 72/461/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów nie podlegających ograniczeniom wynikającym z regionalizacji |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 91/449/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
|
| ||||
Tak (2) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom związanym z chorobami 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | WE: dostarczyć naukowych podstaw dla temperatury rdzenia 70 °C NZ: ocenić w ciągu trzech miesięcy od otrzymania informacji |
| ||||||||||||
Świeże mięso - Drób Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone
| 92/118/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | 70 °C/50 minut, 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 92/45/EWG 91/495/EWG
| Tak (3) |
|
|
| |||||
Mięso zwierząt łownych - Świnie
- Jelenie
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | CSF – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
|
| |||||
Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie |
| |||||||||||||
92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, S 22 | Tak (1) |
|
|
|
|
|
|
|
| |||||
Zdrowie publiczne Świeże mięso Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
Zwierzęta łowne | 77/99/EWG 91/495/EWG 92/45/EWG 92/118/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć (świeże mięso i zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka) BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4)
Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | Tak (1) |
Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| |||||
Świeże mięso - Drób Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone | 92/118/EWG 80/215/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/495/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku. Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
NO | Nie ocenione | ||||||||||||||
25. Przetworzone kości i produkty na bazie kości nie przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta (kości przetworzone w mączki zwierzęce – odniesienie do przetworzonych białek do wykorzystania w paszach) | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 92/118/EWG 90/667/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 94/446/WE 97/197/WE | Tak (1) | Ukierunkowanie | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
26. Przetworzone białko zwierzęce przeznaczone do spożycia przez ludzi – Inne produkty jak zdefiniowano w 77/99/EWG | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso: - Mięso czerwone (przeżuwacze / konie) - Świnie Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka - Świnie - Jelenie | 64/432/EWG 72/461/EWG 72/462/EWG 80/215/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1)
| Dla zwierząt pochodzących z obszarów nie podlegających ograniczeniom wynikającym z regionalizacji | WE: dostarczyć naukowych podstaw dla temperatury rdzenia 70 °C NZ: ocenić w ciągu trzech miesięcy od otrzymania informacji | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 91/449/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Tak (2) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom związanym z chorobami 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | ||||||||||||||
Świeże mięso - Drób Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone
| 92/118/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, S 22 | Tak (2) | 70 °C/50 minut, 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Tak (3) |
|
| |||||
Zwierzęta łowne - Świnie
- Jelenie
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, S 22 | Tak (1) | CSF- odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| ||||||
Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | ||||||||||||||
92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, S 22 | Tak (1) |
|
| |||||||||||
Zdrowie publiczne Świeże mięso Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
Zwierzęta łowne | 77/99/EWG 91/495/EWG 92/45/EWG 92/118/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć (świeże mięso i zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka) BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4)
Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| Ustawa w sprawie mięsa 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | Tak (1) |
Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| |||||
Świeże mięso - Drób
Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - opierzone | 92/118/EWG 80/215/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/495/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
NO | Nie ocenione | ||||||||||||||
27. Przetworzone (zutylizowane) białko zwierzęce do wykorzystania w paszach | |||||||||||||||
Zdrowie publiczne PAP otrzymane z odpadów zwierzęcych pochodzących od ssaków
| 92/118/EWG 90/667/EWG 97/735/WE 1999/534/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Nie | Zakaz wprowadzania do NZ PAP pochodzących od przeżuwaczy wysokiego ryzyka PAP pochodzących od przeżuwaczy, nie do wykorzystania w paszach dla przeżuwaczy BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | WE: przedłożyć dokument NZ: rozważyć | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 90/677/EWG 92/118/EWG 92/562/EWG | Tak (3) |
| WE: rozważyć NZ przedłożenie techniczne i wolność od BSE | |||||
PAP otrzymane z odpadów zwierzęcychniskiego ryzyka pochodzących od ssaków i przeznaczone do włączenia do karmy dla zwierząt domowych | Tak (1) | BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | WE: rozważyć możliwe rozszerzenie wspólnotowego odstępstwa dla zwierząt na NZ | Tak (1) |
|
| |||||||||
PAP otrzymane wyłącznie z/ zawierających odpady zwierzęce wysokiego ryzyka pochodzące od zwierząt innych niż ssaki
| 92/118/EWG 90/667/EWG 92/562/EWG
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Tak (2) | Obróbka cieplna jak ustanowiono w 92/562/EWG | WE: rozważyć przedłożenie techniczne NZ | |||||||
PAP otrzymane z odpadów zwierzęcych od zwierząt niskiego ryzyka innych niż pochodzące od ssaków - materiał rybi - materiał ptasi | 92/118/EWG 90/667/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 |
Tak (1)
Tak (2) |
70 °C/50 minut, 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie |
NZ; przeprowadzić ocenę ryzyka dla IBD, ND i AI do grudnia 1999 roku |
Tak (1)
Tak (1) |
|
| |||||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
28. Surowica zwierząt z rodziny koniowatych | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 92/118/EWG 94/143/WE | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęte | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 94/143/WE | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęte | |||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
29. Krew i produkty na bazie krwi przeznaczone do spożycia przez ludzi - Inne produkty jak zdefiniowano w 77/99/EWG | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso: - Mięso czerwone (przeżuwacze / konie) - Świnie Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka - Świnie - Jelenie | 64/432/EWG 72/461/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1)
| Dla zwierząt pochodzących z obszarów nie podlegających ograniczeniom wynikającym z regionalizacji |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 91/449/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Tak (2) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom związanym z chorobami 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | WE: dostarczenie naukowych podstaw dla temperatury rdzenia 70 °C. NZ: ocenić w ciągu trzech miesięcy od otrzymania informacji | |||||||||||||
Świeże mięso - Drób Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone
| 92/118/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | 70 °C/50 minut, 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG
| Tak (3) |
|
| ||||||
Zwierzęta łowne - Świnie
Jelenie
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, S 22 | Tak (1) | CSF: odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| ||||||
| Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | |||||||||||||
92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
| ||||||||||||
Zdrowie publiczne Świeże mięso Zwierzęta dziki utrzymywane przez człowieka
Zwierzęta łowne | 77/99/EWG 91/495/EWG 92/45/EWG 92/118/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć (świeże mięso i zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka) BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4)
Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | Tak (1) |
Pieczęć w kształcie pięciokąta (mięso zwierząt łownych) |
| |||||
Świeże mięso Drób
Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka i zwierzęta łowne Opierzone
| 92/118/EWG 80/215/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/495/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
NO | Nie ocenione | ||||||||||||||
30. Przetworzona krew i produkty na bazie krwi (z wyłączeniem surowicy zwierząt z rodziny koniowatych) do użytku farmaceutycznego lub technicznego | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso Bydło, owce, kozy, świnie
Zwierzęta z rodziny koniowatych
Ptaki | 92/183/EWG 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| Ustawa w sprawie mięsa i Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 92/183/EWG 92/118/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
92/183/EWG 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas niepodjęte | Ustawa w sprawie mięsa i Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia 1956 roku | 92/183/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęte | ||||||
92/183/EWG 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa w sprawie mięsa i Ustawa żywnościowa 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia 1956 roku | 92/183/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | ||||||
Zdrowie publiczne |
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
31. Smalec i wytopione tłuszcze przeznaczone do spożycia przez ludzi, tj. inne produkty jak zdefiniowano w 77/99/EWG | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso: Mięso czerwone (przeżuwacze / konie) Świnie Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka Świnie Jelenie | 64/432/EWG 72/461/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1)
| Dla zwierząt pochodzących z obszarów nie podlegających ograniczeniom wynikającym z regionalizacji |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 72/462/EWG 91/449/EWG 91/495/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Tak (2) | Dla zwierząt pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom związanym z chorobami 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | WE: dostarczyć naukowych podstaw dla temperatury rdzenia 70 °C. NZ: ocenić w ciągu trzech miesięcy od otrzymania informacji | |||||||||||||
Świeże mięso Drób Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne Opierzone
| 92/118/EWG 80/215/EWG 72/462/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (2) | 70 °C/50 minut 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG 92/45/EWG 91/494/EWG 91/495/EWG | Tak (3) |
|
| ||||||
Zwierzęta łowne Świnie
| 92/45/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) | CSF: odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/45/EWG | Tak (1) |
|
| ||||||
Tak (2) | 70 °C przez 25 minut lub równoważnie | ||||||||||||||
Jelenie
| Tak (1) |
| |||||||||||||
Zdrowie publiczne Świeże mięso Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
| 77/99/EWG 91/495/EWG 92/45/EWG 92/118/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) | Owalna pieczęć (świeże mięso i zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka) BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
Zwierzęta łowne | Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) | Pieczęć w kształcie pięciokąta (zwierzęta łowne) | |||||||||||||
Świeże mięso Drób
| 92/118/EWG 80/215/EWG 94/438/WE 92/45/EWG 91/495/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 77/99/EWG 92/118/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne - Opierzone
| NO | Nie ocenione | |||||||||||||
32. Smalec i wytopione tłuszcze nie przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 92/118/EWG 90/667/EWG 72/461/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) Tłuszcze topione | Nie do stosowania w paszach dla przeżuwaczy BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | Tak (1) Tak (3) | Tak (1) dla artykuł 5 90/667/EWG materiały Tak (3) dla art. 3 90/667/EWG materiały | WE: rozważyć alternatywne metody obróbki cieplnej NZ | |||||
Tak (2) Smalce | Świeże mięso drobiowe oraz opierzone zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka oraz zwierzęta łowne, 70 °C/50 minut, 80 °C/9 minut lub 100 °C/1 minuta lub równoważnie Świeże mięso z regionu objętego ograniczeniami: mięso czerwone (przeżuwacze /konie / świnie) i zwierzęta łowne (świnie/jelenie) i zwierzęta łowne (świnie) z Państw Członkowskich z CSF w ciągu ostatnich 30 dni – 70 °C przez 25 minut lub równoważnie (4) Nie do stosowania w paszach dla przeżuwaczy | WE: dostarczenie podstaw naukowych dla temperatury rdzenia 70 °C
NZ: ocena w ciągu trzech miesięcy od otrzymania informacji
| Tak (3) | ||||||||||||
|
|
| Tak (1) Smalce | Produkt ma być otrzymany ze świeżego mięsa, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz zwierząt łownych z „Tak” (1) dla zdrowia zwierząt wskazanego poprzednio. Brak przemieszania Nie do stosowania w paszach dla przeżuwaczy (4) |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | Tak (3) |
|
| |||||
Zdrowie publiczne
|
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
33. Surowce do wykorzystania w paszach, wykorzystania farmaceutycznego lub technicznego – wyłącznie niskiego ryzyka | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt Świeże mięso: zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka Świnie Jelenie zwierzęta łowne Świnie Jelenie | 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 S 22 | Tak (1) | BSE – odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) Produkt ma być otrzymany ze świeżego mięsa, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, oraz zwierząt łownych z „Tak” (1) dla zdrowia zwierząt wskazanego poprzednio. Nie do stosowania w paszach dla przeżuwaczy (4) |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | Tak (1) | Ukierunkowanie | WE: rozważenie zasad przywozy w odniesieniu do bezpośredniego spożycia | |||||
Świeże mięso Drób Świeże mięso: dzikich zwierząt utrzymywanych przez człowieka oraz zwierząt łownych - Opierzone
| 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione |
| |||||
Zdrowie publiczne
|
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
34. Produkty pszczelarskie – nie przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne
|
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
35. Trofea myśliwskie | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt - Ssaki | 92/118/EWG 72/462/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | Tak (1) |
|
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | Tak (1) |
|
| |||||
- Ptaki |
|
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto |
|
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne
|
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
36. Obornik | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 92/118/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne
|
|
|
| Brak |
|
|
|
| Brak |
| |||||
37. Miód | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym 1993 części IV, V, VI, VII, VIII |
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne
| 92/118/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
38. Żabie udka | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII |
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne | 92/118/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
39. Ślimaki przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII |
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne | 92/118/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa żywnościowa 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
40. Produkty jajeczne | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt | 90/539/EWG | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII | 90/539/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne | 92/118/EWG 89/437/EWG | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 92/118/EWG 89/437/EWG | NO | Nie ocenione Salmonella, odniesienie różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Dotychczas nie podjęto | |||||
41. Żelatyna do użytku technicznego i przeznaczona do spożycia przez ludzi | |||||||||||||||
Zdrowie zwierząt |
| Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku S 22 | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | Ustawa o bezpieczeństwie biologicznym z 1993 roku, części IV, V, VI, VII, VIII |
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Zdrowie publiczne | 92/118/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | NO | Nie ocenione BSE – odniesienie, różne postanowienia dotyczące certyfikacji (4) | Dotychczas nie podjęto (4) | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa żywnościowa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | 92/118/EWG | NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
42A. Zagadnienia horyzontalne | |||||||||||||||
Definicje |
|
|
|
|
|
|
|
| Dla „poważnych chorób zakaźnych” i „epizoocji” | WE: potwierdzić | |||||
Woda | 80/778/EWG | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku Ustawa w sprawie zdrowia z 1956 roku | Tak (1) |
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 80/778/EWG | Tak (1) |
| WE: ocenić nowe propozycje NZ w odniesieniu do systemu wodnego | |||||
Pozostałości Monitorowanie pozostałości Gatunki o mięsie czerwonym
| 96/22/WE 96/23/WE | Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku. Ustawa żywnościowa z 1956 roku | Tak (1)
|
|
| Ustawa w sprawie mięsa z 1981 roku | 96/22/WE 96/23/WE | Tak (1) |
|
| |||||
Inne gatunki
|
|
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto |
|
| NO | Nie ocenione | Dotychczas nie podjęto | |||||
Normy
|
|
| NO | Nie ocenione (obecnie poza zakresem Porozumienia) | Dotychczas nie podjęto |
|
| NO | Nie ocenione (obecnie poza zakresem umowy) | Dotychczas nie podjęto | |||||
Załącznik V a) Nie oceniony, nadal oceniany, Tak (3), Tak (2) i Nie = obecne warunki handlu mają zastosowanie w okresie przejściowym. b) Dla WE: zwierzęta i produkty zwierzęce muszą się kwalifikować do handlu wewnątrzwspólnotowego, o ile nie wskazano inaczej w treści Załącznika V. c) Dla definicji skrótów – odnieść się do glosariusza znajdującego się na początku niniejszego Załącznika.” | |||||||||||||||
42B. Zagadnienia horyzontalne | Zagadnienia | Działanie | |
Wykazy obiektów | Właściwe władze – zalecić sporządzenie wykazu Obecnie wciąż wymagane są wykazy | Dotychczas nie podjęto Dotychczas nie podjęto | |
Certyfikacja | Zgodność wymaganych informacji Zmiana istniejących świadectw
Zasady znakowania zdrowotnego | Dotychczas nie podjęto NZ - przedłożyć wniosek WE: rozważyć Dotychczas nie podjęto | |
Zgodność | Rozwiązanie / przejrzystość Powiązanie z procesem audytu | Dotychczas nie podjęto Dotychczas nie podjęto | |
Nadzór obiektów | Nadzór weterynaryjny | WE: wyjaśnić wymogi wewnętrzne / zewnętrzne | |
| |||
43. Różne postanowienia dotyczące certyfikacji; przypis (4): Poświadczenia mają być umieszczane w świadectwach zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt | |||
zagadnienie | Postanowienia dotyczące certyfikacji | ||
IBR | W odniesieniu do wymiany handlowej bydłem i nasieniem bydła z Nowej Zelandii do Danii, Austrii, Finlandii i Szwecji Nowa Zelandia poświadczy zgodnie z art. 3 decyzji Komisji 93/42/EWG. W odniesieniu do wymiany handlowej z Nowej Zelandii do prowincji Bolzano (Włochy) bydła i nasienia bydła Nowa Zelandia poświadczy zgodnie z art. 2 decyzji Komisji 95/109/WE. Takie poświadczenie zostanie umieszczone w świadectwie zdrowia.
| ||
Choroba Aujeszky’ego | W odniesieniu do handlu żywymi świniami z Nowej Zelandii do Wielkiej Brytanii, Danii, południowo-zachodniej Francji, Niemiec, Finlandii, Szwecji, Austrii i Luksemburga, Nowa Zelandia zaświadczy, zgodnie z art. 5 decyzji Komisji 93/24//EWG lub art. 4 decyzji Komisji 93/244/EWG. Takie poświadczenie zostanie umieszczone w świadectwie zdrowia.
| ||
BSE – wyłącznie w stosunku do bydła | W odniesieniu do krajów o niskiej zachorowalności na BSE – mają zastosowanie zasady OIE. W odniesieniu do krajów o wysokiej zachorowalności na BSE Nowa Zelandia uznaje decyzję Rady 98/256/WE. Przyszłe zmiany do 98/256/WE zostaną ocenione przez Nową Zelandię w ciągu trzech miesięcy (maksymalnie) po dostarczeniu przez WE odpowiednich informacji naukowych.
| ||
CSF, wyłącznie w stosunku do dzikich świń | W odniesieniu do handlu z WE do NZ, właściwe władze Państwa Członkowskiego poświadczą, że produkty zostały otrzymane z obszarów wolnych od CSF w populacji dzikich świń przez 60 poprzedzających dni. Takie poświadczenie zostanie umieszczone w świadectwie zdrowia.
| ||
Wścieklizna | W odniesieniu do wymiany handlowej między Nową Zelandią a UK, Irlandią i Szwecją. Może być wymagane poddanie kotów i psów kwarantannie i/lub szczepieniom i/lub testom serologicznym po dokonaniu przywozu.
| ||
Kolory pieczęci sanitarnych | Dyrektywa 94/36/WE określa kolory, które mogą być stosowane dla pieczęci sanitarnych.
| ||
Salmonella | W odniesieniu do wymiany handlowej między Nową Zelandią a Szwecją i Finlandią. Nowa Zelandia poświadczy zgodnie z decyzją Rady 95/409/WE (świeża cielęcina, wołowina i wieprzowina), decyzją Rady 95/410/WE (żywy drób rzeźny), decyzją Rady 95/411/WE (świeże mięso drobiowe), decyzją Komisji 95/160/WE (drób hodowlany i kurczęta jednodniowe), decyzją Komisji 95/161/WE (kury nioski) i decyzją Komisji 95/168/WE (jaja konsumpcyjne przeznaczone do spożycia przez ludzi). Poświadczenie nie jest wymagane dla świeżego mięsa zgodnie z definicją w dyrektywie Rady 72/462/EWG przeznaczonego do celów pasteryzacji, sterylizacji lub do obróbki mającej równoważne skutki.
| ||
Załącznik V a) Nie oceniony, nadal oceniany, Tak (3), Tak (2) i Nie = obecne warunki handlu mają zastosowanie w okresie przejściowym. b) Dla WE: zwierzęta i produkty zwierzęce muszą się kwalifikować do handlu wewnątrzwspólnotowego, o ile nie wskazano inaczej w treści Załącznika V. c) Definicje skrótów – odnieść się do glosariusza znajdującego się na początku niniejszego Załącznika.” | |||
ZAŁĄCZNIK B
„ZAŁĄCZNIK VIII, Część B
B. OPŁATY INSPEKCYJNE
I. | W odniesieniu do Nowej ZelandiiMinisterstwo Rolnictwa i Leśnictwa
Inspekcyjne opłaty graniczne w Nowej Zelandii przewidziane są w rozporządzeniach (kosztowych) w sprawie bezpieczeństwa biologicznego z 1993 roku
Wyznaczone opłaty są następujące:
Kontrole dokumentów
Kontrola dokumentów: 28,70 NZD za przesyłkę
Kontrole bezpośrednie
a) Kontrole przesyłek produktów zwierzęcych: 57,40 NZD za przesyłkę
b) Żywe zwierzęta
bezpośrednia odprawa celna zwierzęcia: 28,70 NZD za przesyłkę albo inspekcja weterynaryjna zwierzęcia w pomieszczeniu przejściowym (kwarantanna): 96,10 NZD (za godzinę) Ministerstwo Zdrowia
Nie w stosunku do wszystkich działań zdrowotnych można nałożyć opłaty. W przypadku braku ustalonej opłaty ogólną zasadą jest, iż w przypadku gdy powstaje zagadnienie związane z bezpieczeństwem odzyskiwane są faktyczne koszty badań analitycznych.
Dla sektorów, w których określono opłaty
1. Rozporządzenia żywnościowe z 1984 roku - 200 NZD za badanie
2. Rozporządzenia żywnościowe z 1997 roku (Opłaty i Koszty)
Wielokrotne pozwolenie na zwolnienie towaru:
Stawka godzinowa (w 15 minutowych jednostkach) plus 0,62 NZD/km powyżej 40 km. Stawka godzinowa wynosi 73,12 NZD podczas normalnych godzin pracy, 109,68 NZD za każdą godzinę, która nie jest normalną godziną pracy i która przypada w dniu innym niż dzień ustawowo wolny od pracy oraz 146,25 NZD za każdą godzinę pracy w dniu ustawowo wolnym od pracy.
Odprawa celna:
33,75 NZD na dostawcę/pozycję. Kwota ta ulega zmniejszeniu do 22,50 NZD przy stosowaniu elektronicznego przekazu danych.
|
II. | W odniesieniu do Wspólnoty
Opłaty inspekcyjne będą standardowo stosowane do przesyłki w sposób następujący:
Zwierzęta żywe: 5 EUR za tonę
Produkty zwierzęce: 1,5 EUR za tonę
Przy czym opłata za przesyłkę wynosi minimalnie 30 EUR i maksymalnie 350 EUR, z wyjątkiem przypadków gdy rzeczywiste koszty są wyższe niż powyższa wysokość maksymalna.” |
ZAŁĄCZNIK C
„ZAŁĄCZNIK X
PUNKTY KONTAKTOWE
Dla Nowej Zelandii
Group Director - Food Assurance Authority
Ministry of Agriculture and Forestry
PO Box 2526
Wellington
New Zealand
Tel. (64) 4 474 4125
Fax (64) 4 474 4240
Group Director - Biosecurity Authority
Ministry of Agriculture and Forestry
PO Box 2526
Wellington
New Zealand
Tel. (64) 4 474 4128
Fax (64) 4 498 9888
Inne ważne kontakty:
Director - Animal products
Tel. (64) 4 474 4179
Fax (64) 4 474 4240
Director - Dairy and Plant Products
Tel. (64) 4 474 4191
Fax (64) 4 474 4240
Director - Animal Biosecurity
Tel. (64) 4 474 4100
Fax (64) 4 498 9888
Manager, Food and Nutrition, Public Health Group
Tel. (64) 4 496 2000
Fax (64) 4 496 2340
Dla Wspólnoty Europejskiej
The Director
Directorate E: Public, Animal and Plant Health
Directorate-General Health and Consumer Protection
European Commission
Rue de la Loi/Wetstraat 86, Room 8/53
Brussels
Belgium
Tel. (32) 2 295 6838
Fax (32) 2 296 4286”
B. List od Komisji
Bruksela, dnia 26 października 1999 roku.
Szanowny Panie McKenzie,
Mam zaszczyt potwierdzić, że Komisja zgadza się z wnioskiem określonym w liście od właściwych władz Nowej Zelandii z dnia 18 października 1999 roku, aby zmienić załączniki do Umowy załączonej do decyzji Rady 97/132/WE.
Niniejsza wymiana listów zostanie przekazana właściwemu organowi Wspólnoty Europejskiej do zatwierdzenia.
Proszę przyjąć, Szanowny Panie, wyrazy mojego najwyższego poważania.
&n bsp; R.COLEMAN