ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1666/1999
z dnia 28 lipca 1999 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu do minimalnych cech handlowych niektórych odmian suszonych winogron
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) art. 8 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 stanowi, że mogą być wprowadzone wspólne normy dla odmian suszonych winogron wymienionych w art. 7 ust. 1 powyższego rozporządzenia, przeznaczonych zarówno do spożycia we Wspólnocie, jak również na wywóz do państw trzecich; w świetle międzynarodowych praktyk handlowych w odniesieniu do klasyfikacji tych produktów, środki takie powinny być ograniczone do ustalenia minimalnych cech charakterystycznych oraz dopuszczalnych tolerancji dla suszonych winogron przeznaczonych do spożycia na terenie Wspólnoty lub na wywóz; w celu uproszczenia, przyjęte cechy minimalne oraz dopuszczalne tolerancje powinny odpowiadać normom NZ/EKG zalecanym przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Nietrwałych oraz Rozwijania Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych;
(2) w celu zapewnienia jednolitego stosowania tych wymogów jakościowych w odniesieniu do suszonych winogron wprowadzanych do obrotu bez nakładania nadmiernego obciążenia na organy kontrolne, należy ustalić konkretny etap kontroli produktów otrzymanych we Wspólnocie oraz produktów przywożonych z państw trzecich pod względem zgodności z minimalnymi wymogami jakościowymi, umożliwiając jednocześnie Państwom Członkowskim przeprowadzanie kontroli na innych etapach obrotu;
(3) w odniesieniu do produktów przywożonych z państw trzecich, w celu uproszczenia procedur kontrolnych, kontrole w zakresie zgodności z minimalnymi cechami charakterystycznymi powinny być ograniczone do suszonych winogron przywożonych z państw trzecich w dużych opakowaniach, biorąc pod uwagę fakt, że ryzyko przywozu produktów niespełniających wymagań pojawi się w praktyce tylko w przypadku takich produktów;
(4) w celu uwzględnienia różnic między krajowymi systemami kontroli, należy pozostawić Państwom Członkowskim swobodę w ustanawianiu szczegółowych zasad przeprowadzania kontroli;
(5) Komitet Zarządzający ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZADZENIE:
Artykuł 1
Suszone winogrona odmian sultana oraz muscatel oraz rodzynki objęte kodami CN 0806 20 przeznaczone do spożycia we Wspólnocie albo na wywóz do państw trzecich muszą spełniać minimalne cechy charakterystyczne oraz tolerancje ustanowione w Załączniku.
Powyższy wymóg stosuje się na etapie wprowadzania do swobodnego obrotu w przypadku produktów pochodzących z państw trzecich oraz na etapie opuszczania zakładów przetwórczych w przypadku produktów pochodzenia wspólnotowego.
Artykuł 2
Suszone winogrona otrzymane we Wspólnocie oraz przeznaczone na rynek wewnętrzny lub na wywóz są sprawdzane pod względem minimalnych cech charakterystycznych oraz tolerancji określonych w art. 1 na terenie zakładów przetwórczych przed załadowaniem do wysyłki.
Suszone winogrona przywożone w opakowaniach bezpośrednich o zawartości netto większej niż 2 kilogramy są sprawdzane, poprzez pobranie próbek, pod względem zgodności z tym wymogiem, przed wprowadzeniem do swobodnego obrotu na rynek wspólnotowy. Państwa Członkowskie mogą sprawdzać takie produkty na każdym etapie obrotu.
Państwa Członkowskie mogą zadecydować o przyjęciu jako dowodu zgodności z niniejszym rozporządzeniem świadectwa zgodności z minimalnymi cechami charakterystycznymi oraz tolerancjami dla klasy II normy Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (NZ/EKG) wydanego przez państwo trzecie pochodzenia suszonych winogron.
Artykuł 3
Państwa Członkowskie określają sposób przeprowadzania kontroli.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2000 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1999 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.
ZAŁĄCZNIK
MINIMALNE CECHY CAHARAKTERYSTYCZNE SUSZONYCH WINOGRON
1. Definicja
Suszone winogrona muszą pochodzić z odmian sultana albo muscatel, albo muszą być rodzynkami uprawianymi z Vitis vinifera L.
2. Minimalne wymagania
2.1. Suszone winogrona muszą być:
— całe,
— zdrowe; bez objawów gnicia lub zepsucia powodujących niezdatność do spożycia,
— wolne od żywych owadów lub roztoczy, niezależnie od stopnia ich rozwoju,
— wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
— wolne od obcych zapachów i aromatów (delikatny zapach SO2 oraz nieznaczny zapach i smak oleju nie są uważane za nienaturalne),
— oraz mieszczące się w tolerancjach,
— czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych ciał obcych,
— wolne od widocznych uszkodzeń spowodowanych przez owady, roztocza lub inne pasożyty,
— wolne od pleśni,
— wolne od niedojrzałych i/ lub nierozwiniętych owoców,
— wolne od części łodyg,
— wolne od szypułek, z wyjątkiem odmiany muscatel,
— wolne od uszkodzonych owoców (w formach pestkowych, zwykłych uszkodzeń mechanicznych wynikających z normalnych działań sadzeniowych nie uważa się za „uszkodzenia”)
— wolne od widocznych kryształów cukru,
— wolne od obcych substancji warzywnych.
2.2. Suszone winogrona muszą również:
— posiadać zbliżone cechy odmianowe,
— posiadać dobry charakterystyczny aromat, strukturę oraz kolor,
— być przygotowane z dojrzałych winogron,
— być przesiane lub sortowane według wielkości,
— mogą posiadać wady w ramach limitów tolerancji wskazanych na mocy przepisów dotyczących tolerancji pod warunkiem, że suszone winogrona zachowują swoje cechy istotne pod względem ogólnego wyglądu, jakości przechowywania oraz prezentacji.
2.3. Stan suszonych winogron powinien umożliwiać im
— wytrzymanie transportu i przeładunku, oraz
— dotarcie do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.
3. Zawartość wilgoci
Suszone winogrona muszą posiadać zawartość wilgoci nie mniejszą niż 13% oraz nie większą niż 31% dla rodzaju Malaga/muscatel, 23% dla odmian pestkowych oraz 18% dla odmian bezpestkowych i rodzynek.
4. Tolerancje
Dopuszczalne tolerancje dotyczące jakości w każdej paczce dla produktów niespełniających wymagań wskazanych klas są następujące:
BEZPESTKOWE
Dopuszczalne wady | Tolerancje dla uszkodzonych owoców | |
Wagowo (%) | Ilościowo | |
Części łodyg (na kg) | — | 2,00 |
Szypułki (%) | — | 5,00 |
Niedojrzałe i/lub nierozwinięte owoce | 4,00 | |
Owoce posiadające pestki w odmianach bezpestkowych | 1,00 | |
Z objawami pleśni | 4,00 | — |
Uszkodzone przez owady | 1,00 | — |
Uszkodzone | 5,00 | — |
Pokryte cukrem | 15,00 | — |
Obcy materiał warzywny | 0,03 | — |
Zanieczyszczenia mineralne | 0,01 | — |
PESTKOWE
Dopuszczalne wady | Tolerancje dla uszkodzonych owoców | |
Wagowo (%) | Ilościowo | |
Części łodyg (na kg) | — | 2,00 |
Szypułki (%) | — | 5,00 |
Niedojrzałe i/ lub nierozwinięte owoce | 2,00 | — |
Z objawami pleśni | 4,00 | — |
Uszkodzone przez owady | 1,00 | — |
Uszkodzone | 5,00 | — |
Pokryte cukrem | 15,00 | — |
Obcy materiał warzywny | 0,03 | — |
Zanieczyszczenia mineralne | 0,01 | — |
RODZYNKI
Dopuszczalne wady | Tolerancje dla uszkodzonych owoców | |
Wagowo (%) | Ilościowo | |
Części łodyg (na kg) | — | 1,00 |
Szypułki (%) | — | 3,00 |
Niedojrzałe i/ lub nierozwinięte owoce | 1,50 | — |
Z objawami pleśni | 4,00 | — |
Uszkodzone przez owady | 1,00 | — |
Uszkodzone | 3,00 | — |
Pokryte cukrem | 15,00 | — |
Obcy materiał warzywny | 0,03 | — |
Zanieczyszczenia mineralne | 0,01 | — |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00