Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1999 nr 192 str. 48
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1999 nr 192 str. 48
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

POROZUMIENIE W FORMIE WYMIANY LISTÓW

między Wspólnotą Europejska z jednej strony a Republiką Islandii z drugiej strony, w sprawie protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii

Dziennik Urzędowy nr L 192 24/07/1999 s.48

A. List Wspólnoty

Bruksela, dnia 15 lipca 1999 roku

Szanowny Panie,

Mam zaszczyt potwierdzić porozumienie Wspólnoty Europejskiej co do „Uzgodnionego Protokołu”, załączonego do niniejszego listu, dotyczące protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii.

Będę wdzięczny, gdyby Pan potwierdził zgodę Rządu Republiki Islandii na treść niniejszego listu.

Proszę przyjąć, Szanowny Panie, zapewnienie mojego najwyższego szacunku.

W imieniu Wspólnoty Europejskiej

infoRgrafika


B. List z Islandii

Bruksela, dnia 15 lipca 1999 roku

Szanowny Panie,

Mam zaszczyt potwierdzić otrzymanie Pańskiego listu z dnia dzisiejszego, następującej treści:

„Mam zaszczyt potwierdzić porozumienie Wspólnoty Europejskiej co do „Uzgodnionego Protokołu”, załączonego do niniejszego listu, dotyczące protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii.

Będę wdzięczny, gdyby Pan potwierdził zgodę Rządu Republiki Islandii na treść niniejszego listu.”

Mam zaszczyt potwierdzić zgodność mojego Rządu na treść Pana listu oraz datę, proponowaną dla wejścia w życie dokumentów o dostosowaniu.

Proszę przyjąć, Szanowny Panie, zapewnienia mojego najwyższego szacunku.

W imieniu Rządu Republiki Islandii

infoRgrafika


uzgodniony protokół

I. WPROWADZENIE

1) W następstwie licznych posiedzeń z udziałem urzędników Komisji WE i Islandii uzgodniono przedstawienie ich odpowiednim władzom do zatwierdzenia szereg dokumentów o dostosowaniu systemów przywozowych, stosowanych odpowiednio przez Wspólnotę i Islandię w odniesieniu do przetworzonych produktów rolnych, podlegających zakresowi protokołu 2 do Umowy o wolnym handlu w 1972 roku.

Niniejsze dostosowania powinny wejść w życie 1 sierpnia 1999 roku.

2) Obydwie Strony zgodziły się, że wprowadzenie w życie ustaleń Rundy Urugwajskiej przez obydwie Strony wymaga dostosowania ceł, stosowanych w handlu dwustronnym między Wspólnotą a Islandią. W tym celu uzgodniono stosowanie ceł, określonych poniżej.

3) Obydwie Strony zgodziły się na regularne kontrolowanie funkcjonowania niniejszej umowy i możliwości jej udoskonalania.

II. SYSTEM PRZYWOZU ISLANDZKIEGO

Cła (ISK/kg), stosowane do przetworzonych produktów rolnych, objętych protokołem 2 do Porozumienia, są następujące:

Nr taryfy

Opis

Cło stosowane

(w ISK/kg)

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana, jogurt, kefir i inne sfermentowane i zakwaszonego mleka i śmietana, nawet zgęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub aromatyzowanego lub zawierającego dodatek owoców, orzechów lub kakao

0403-1011

Jogurt, zawierający kakao

61

0403-1012

Jogurt, zawierający owoce lub orzechy

61

0403-1021

Jogurt, jako napój zawierający kakao

52

0403-1022

Jogurt, jako napój zawierający owoce lub orzechy

52

0403-9011

Pozostałe, zawierające kakao

53

0403-9012

Pozostałe, zawierające owoce lub orzechy

53

0403-9021

Pozostałe, jako napój zawierający kakao

53

0403-9022

Pozostałe, jako napój zawierający owoce lub orzechy

53

1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub preparaty z tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych lub olejów lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze albo oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:

- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej

1517-1001

- - Zawierająca więcej, niż 10% ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

90

1517-9002

- - Zawierająca więcej, niż 10% ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

90

1806-2003

Proszek kakaowy, zawierający, mniej niż 90% masy, ale więcej niż 30% masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierający dodatek cukru lub inny środek słodzący, ale niezmieszany z innymi substancjami

111

1806-2004

Zawierający, mniej niż 30% masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku

40

1806-2005

Pozostałe, zawierające, więcej niż 30% masy świeżego mleka w proszku i /lub mleka odtłuszczonego w proszku

111

1806-2006

Pozostałe, zawierające, mniej niż 30% masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku

40

1806-3101

Czekolada nadziewana, w tabliczkach lub batonach

52

1806-3109

Pozostałe nadziewane, w tabliczkach lub batonach

52

1806-3202

Czekolada, zawierająca pastę kakaową, cukier, kakao, masło i mleko w proszku, w tabliczkach lub batonach

48

1806-3203

Wyrób czekoladopodobny, w tabliczkach lub batonach

40

1806-3209

Pozostałe, nienadziewane, w blokach, tabliczkach lub batonach

21

1806-9011

Przetworzone materiały na napoje, przeważnie z towarów w 0401-0404, zawierające, 10% lub więcej masy proszku kakaowego, zawierającego cukier lub inny środek słodzący, oraz inne środki i środki aromatyzujące w mniejszym zakresie

22

1806-9022

Specjalnie przygotowane artykuły spożywcze do celów dietetycznych

18

1806-9023

Pisanki wielkanocne

49

1806-9024

Sosy do lodów i sosy do maczania kawałków żywności (dip)

40

1806-9025

Powlekane i pokrywane, takie jak rodzynki, orzechy, „dmuchane” zboża, lukrecja, karmel i galaretki

54

1806-9026

Kremy czekoladowe

49

1806-9027

Zboża śniadaniowe

1806-9028

Proszek kakaowy, zawierający mniej, niż 90% ale co najmniej 30% masy świeżego mleka w proszku i /lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierający dodatek cukru lub inny środek słodzący, ale niezmieszany z innymi substancjami

120

1806-9029

Proszek kakaowy, zawierający, mniej niż 30% masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami

44

1806-9039

Pozostałe

48

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające proszek kakaowy w proporcji, nie mniejszej niż 50% masy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające proszek kakaowy w proporcji, mniejszej niż 10% masy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

1901-2012

- - -

Do sporządzania piernika i tym podobnych z pozycji 1905.200

25

1901-2013

- - -

Do sporządzania herbatników z pozycji 1905.3011 i 1905.3029 i tym podobnych

17

1901-2014

- - -

Do sporządzania kruchych ciastek imbirowych z pozycji 1905.3021

30

1901-2015

- - -

Do sporządzania wafli i opłatków z pozycji 1905.3030

10

1901-2016

- - -

Do sporządzania sucharków, grzanek i podobnego chleba tostowego z pozycji 1905.4000

15

1901-2017

- - -

Do sporządzania chleba z pozycji 1905.9011 z nadzieniem, bazującym na maśle lub produktach mleczarskich

40

1901-2018

- - -

Do sporządzania chleba z pozycji 1905.9019

5

1901-2019

- - -

Do sporządzania zwykłych herbatników z pozycji 1905.9020

5

1901-2022

- - -

Do sporządzania ciast i wyrobów cukierniczych z pozycji 1905.9040

34

1901-2023

- - -

Mieszaniny i ciasto, zawierające mąkę do sporządzania pizzy i tym podobnych z pozycji 1905.9051

99

1901-2024

- - -

Mieszaniny i ciasto, zawierające składniki inne niż mięso do sporządzania pizzy i tym podobnych z pozycji 1905.9059

54

1901-2029

- - -

Do sporządzania produktów z pozycji 1905.9090

44

1902

Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, kuskus, nawet przygotowany;

1902-1100

- - Zawierające jaja

8

1902-2022

- - -

Makaron nadziewany, zawierający 3%-20% masy kiełbasy, mięsa, podrobów mięsnych, krwi i ich kombinacji

42

1902-2031

- - -

Makaron nadziewany, zawierający, więcej niż 3% masy sera

36

1902-2042

- - -

Makaron nadziewany serem i mięsem, zawierający więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% mięsa i sera

42

1902-3021

- - -

Pozostałe makarony, zawierające więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% masy kiełbasy, mięsa, podrobów mięsnych, krwi i ich kombinacji

42

1902-3031

- - -

Pozostałe makarony, zawierające, więcej niż 3% masy sera

36

1902-3041

- - -

Zawierające mięso i ser, których kombinacja stanowi więcej, niż 3%, ale nie więcej niż 20% masy,

42

1902-4021

- - -

Kuskus zawierający więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% masy kiełbasy, mięsa, podrobów mięsnych, krwi i ich kombinacji

42

1904-9001

- -

Przetwory spożywcze uzyskane przez spęcznianie lub prażenie produktów zbożowych, zawierających więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% masy mięsa

42

1905-3011

- - -

Herbatniki, powlekane lub pokrywane czekoladą lub pomadką, zawierającą kakao

17

1905-3019

- - -

Pozostałe, powlekane lub pokrywane czekoladą lub pomadką, zawierającą kakao

16

- -:

- - -:

1905-3021

- - - - Kruche ciasteczka imbirowe

32

1905-3029

- - - - Pozostałe herbatniki i ciasteczka

19

1905-3030

- - - - Pozostałe

11

1905-4000

- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:

16

- Pozostałe:

- -:

1905-9011

- - -

Chleb z nadzieniem, składającym się zasadniczo z masła lub innych produktów mleczarskich (na przykład masła czosnkowego

40

1905-9019

- - - Pozostałe

5

1905-9020

- - Herbatniki zwykłe

5

1905-9040

- - Ciasta i wyroby cukiernicze

36

- -: ... (pizza)

1905-9051

- - - Pozostałe, włącznie z pizzą, zawierające mięso

99

1905-9059

- - - Pozostałe

54

1905-9060

- -

Przekąski, takie jak płatki i tym podobne, w różnych kształtach (np.świderki, obraczki, pałeczki itp.)

1905-9090

- - - Pozostałe

46

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:

2104-1001

- - Przetwory zup jarzynowych, z podstawowymi składnikami mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego

3

2104-1003

- - Puszkowana zupa rybna

28

2104-1011

- - Pozostałe zupy, zawierające, więcej niż 20% masy mięsa

80

2104-1012

- - Pozostałe zupy, zawierające więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% masy mięsa

45

2104-1019

- - - Pozostałe zupy

21

- - Pozostałe:

2104-1021

- - - Pozostałe, zawierające, więcej niż 20% masy mięsa

80

2104-1022

- - - Pozostałe, zawierające więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% masy mięsa

45

2104-1029

- - - Pozostałe

21

2106-9041

- - -

Proszek do sporządzania deserów, w opakowaniach detalicznych 5 kg lub mniej

68

2106-9049

- - - Proszek do sporządzania deserów, inny

68

2106-9064

- - Zawierające więcej, niż 3% ale nie więcej niż 20% masy mięsa

42

2202-9001

- - Pozostałe z produktów mleczarskich z innymi składnikami, pod warunkiem, że produkty mleczarskie stanowią, 75% masy lub więcej, wyłączając opakowanie

42

III. WspólnotOWY SYSTEM PRZYWOZOWY

1) Następujące podstawowe kwoty są stosowane przy obliczeniu składników rolnych i dodatkowych ceł:

- Zboża (zwykła pszenica, pszenica durum, żyto, jęczmień i kukurydza): 7,817 EUR/100 kg

- Długo ziarnisty ryż łuskany: 28,910 EUR/100 kg

- Mleko pełne w proszku: 142,660 EUR/100 kg

- Mleko odtłuszczone w proszku: 118,800 EUR/100 kg

- Masło: 207,333 EUR/100 kg

- Cukier: 43,675 EUR/100 kg

2) Podstawowe kwoty, ustanowione w punkcie 1 nie mogą być wyższe niż stosowane wobec państw trzecich.

3) Roczne kontyngenty 300, 400 i 500 ton zostaną otwarte przez Wspólnotę odpowiednio na lata 1999, 2000 i 2001 oraz w latach następnych, w odniesieniu do przywozu:

- wyrobów cukierniczych (włączając białą czekoladę) niezawierających kakao, objętych CN kod 1704 90

oraz

- czekolady i innych przetworów spożywczych, zawierających kakao, objętych CN kody 1806 32, 1806 90 i 1905 30.

Cła, mające zastosowanie do niniejszego kontyngentu będą cłami erga omnes obniżonymi o 50% z maksimum 35,15 EUR/100 kg.

IV. WYROBY SPIRYTUSOWE

Obydwie Strony uzgodniły stosowanie system zwolnień celnych, z dniem wejścia w życie niniejszej Umowy, w odniesieniu do towarów, objętych CN kody 2208 50, 2208 60 i 2208 90.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00