Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-06-04
Wersja aktualna od 2013-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 169/1999
z dnia 25 stycznia 1999 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2013 r., Nr 130, poz. 1) Pokaż wszystkie zmiany
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2248/98(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wspomnianego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i zasady te stosuje się także do każdej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze Scalonej lub która dodaje do niej dodatkowy poddział i która została ustalona w drodze szczególnych przepisów wspólnotowych w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do wymiany towarowej;
zgodnie z wymienionymi ogólnymi regułami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, na mocy uzasadnienia przedstawionego w kolumnie 3;
przyjęte jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można powoływać się przez okres trzech miesięcy, na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 82/97(4);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Wydziału Nomenklatury Taryfowej i Statystycznej Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej, są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, wskazanych w kolumnie 2 wymienionej tabeli.
Artykuł 2
Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można się powoływać przez okres trzech miesięcy na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 stycznia 1999 r.
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 282 z 20.10.1998, str. 55.
(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.
(4) Dz.U. L 17 z 21.1.1997, str. 1.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Wykaz towarów [1]
Wyszczególnienie | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1. Mieszanka mąki do przygotowania chleba żytniego, składająca się z (w procentach w masie): - mąki żytniej: 50,0 - mąki pszennej: 48,6 - glutenu pszennego: 1,4 | 1101 00 90 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 1101 00 i 1101 00 90 |
2. Mieszanka mąki do przygotowania wieloziarnistego chleba, składająca się z (w procentach w masie): - mąki z pszenicy zwykłej: 78,5 - mąki żytniej: 7,0 - mąki owsianej: 4,0 - mąki ryżowej: 4,0 - mąki jęczmiennej: 2,0 - mielonych kiełków: 1,0 - glutenu pszennego: 3,5 | 1101 00 15 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1, 3b i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 1101 00 i 1101 00 15 |
3. Mąka do wyrobu chleba składająca się z (w procentach w masie): - mąki z pszenicy zwykłej: 99,85 - soli: 0,15 oraz bardzo małych ilości amylazy i przeciwutleniacza (E300) | 1101 00 15 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 1101 00 i 1101 00 15 |
Wyszczególnienie | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
4. Preparat do wypieku chleba na bazie mąki przeznaczonej do wypieku chleba wiejskiego składający się z (w procentach w masie): - mąki z pszenicy zwykłej: 88 - mąki żytniej: 10 - suchego rozczynu żytniego: 1 - drożdży piekarniczych, emulgatora: 1 oraz bardzo małych ilości amylazy i przeciwutleniacza (E300) | 1901 20 00 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 1901 i 1901 20 00. Dodatek drożdży piekarniczych i rozczynu żytniego oznacza, że produkt ma cechy mieszanki do przygotowania wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 oraz że jest wyłączony z działu 11 zgodnie z uwagą 1 lit. b) tego działu. |
5. Tabletki o masie 550 mg zawierające 200 mg askorbinianu wapnia (sól witaminy C), 342 mg rozczynnika składającego się fosforanu wapnia, mikrokrystalicznej celulozy, usieciowanej karboksymetylocelulozy sodu i kwasu stearynowego oraz 8 mg stearynianu magnezu jako środka przeciwzbrylającego. | 2106 90 92 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 2106, 2106 90 i 2106 90 92. Produkt jest wyłączony z pozycji 2936 ze względu na obecność dodatków, które nie są objęte uwagą 1 lit. f) i g) do działu 29 oraz na ze względu na zastosowanie uwag wyjaśniających Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2936 lit. d) akapit ostatni. |
6 a). Pasta na bazie srebra (wysokie stężenie) - srebro: 72,0% - związek kadmu: 8,9% - związek ołowiu: 8,9% | 3207 30 00 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 3 lit. c) do działu 71 oraz treścią kodów CN 3207 i 3207 30 00. |
Wyszczególnienie | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
6 b). Pasta na bazie srebra (średnie stężenie) - srebro: 45,0% - związek kadmu: 3,5% - związek ołowiu: 3,5% Produkty są stosowane do nanoszenia obwodów elektronicznych na emaliowane płyty stalowe za pomocą obróbki cieplnej. |
| Patrz także: uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego do pozycji 7106. |
7. Sproszkowany toner, o właściwościach magnetycznych, wykorzystywany jako wywoływacz do fotokopiarek. Skład: - kopolimer styrenu z akrylanem butylu: 40% - polipropylen: 3% - magnetyt: 56% - krzemionka: < 1% | 3707 90 20 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 3707, 3707 90 i 3707 90 20. Patrz także: uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego do pozycji 3215 lit. a) oraz pozycji 3707 pkt 2. |
8. Biało-kremowe proszki składające się z montmorylonitu z 30% dodatkiem stearyloaminy. Proszki te, posiadające właściwości organofilowe, są mieszalne z rozpuszczalnikami organicznymi i wykazują 35% stratę masy po podgrzaniu do 600 °C. | 3824 90 97 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 3824, 3824 90 i 3824 90 97. Produkt ten nie jest uznany za aktywowany w rozumieniu pozycji 3802. Patrz także: uwagi wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, pozycja 3824 pkt 40. |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury scalonej (Dz.Urz.UE L 130 z 15.05.2013, str. 1). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2013 r.