Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1510/96
z dnia 26 lipca 1996 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1192/96(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wspomnianego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej lub która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy poddział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego;
zgodnie z wymienionymi ogólnymi regułami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;
właściwe jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, posiadacz może się powoływać przez okres trzech miesięcy, na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią działu nomenklatury taryfowej i statystycznej Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wymienionej tabeli.
Artykuł 2
Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu, można się powoływać przez okres trzech miesięcy na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1996 r.
W imieniu Komisji | |
Mario MONTI | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. nr L 156 z 29.6.1996, str. 15.
(3) Dz.U. nr L 302 z 19.10.1992, str. 1.
ZAŁĄCZNIK
Wyszczególnienie | Klasyfikacja kod CN | Uzupełnienie | |||
(1) | (2) | (3) | |||
1. Pokrywa w dwóch częściach, zawierająca: — plastikowy wyoblony wierzch o średnicy 2,5 cm, oraz — gumę do żucia w postaci pokrytej cukrem kulki o zawartości sacharozy 69,5% wagowo (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | Wyoblony wierzch 9503 90 32 Guma do żucia 1704 10 99 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1, 5 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 2 (v) do działu 39 do oraz treścią kodów CN 9503, 9503 90, 9503 90 32, 1704, 1704 10 i 1704 10 99. Nie jest to produkt złożony w rozumieniu ogólnej reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej 3 lit. b), w szczególności nie jest to produkt zestawie do sprzedaży detalicznej. Patrz uwagi wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, reguła 3 lit. b) (X), akapit pierwszy i trzeci. | |||
2. Przetwory spożywcze w postaci proszku składające się z mieszaniny: (% wagowo) | 2103 90 90 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN nr 2103, 2103 90 i 2103 90 90. | |||
Sproszkowana serwatka Sproszkowany ser Sól Cebula i czosnek Sproszkowana maślanka | 30-35 20-25 15-18 8-10 8-10 | ||||
Kwas mlekowy i kwas cytrynowy Pietruszka Ekstrakt papryki | 3-4 < 1 < 0,5 | ||||
Przyprawy Olej sojowy Dwutlenek krzemu | < 0,5 < 0,25 < 0,5 | ||||
Produkt ten jest używany jako przyprawa przy wyrobie przekąsek. |