Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 1996-01-01 do 2023-12-28
Wersja archiwalna od 1996-01-01 do 2023-12-28
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2810/95
z dnia 5 grudnia 1995 r.
w sprawie taryfowej klasyfikacji tusz i półtusz wieprzowych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 11 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
stwierdzono, że klasyfikacja tusz i półtusz wieprzowych stwarza problemy wynikające z faktu, że sposób w jaki półtusze pozyskiwane z całych tusz w myśl nomenklatury taryfowej i statystycznej ustanowionej rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87(3), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2588/95(4) nie odpowiada dokładnie technicznym i handlowym praktykom; definicja ta musi zostać dostosowana w celu zapewnienia jednakowego stosowania ceł Wspólnej Taryfy Celnej w sektorze wieprzowiny;
art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 stanowi, że stawki celne Wspólnej Taryfy Celnej mają być stosowane do produktów podlegających wspólnej organizacji rynku wieprzowiny;
zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 nomenklatura taryfowa wynikająca ze stosowania tego rozporządzenia jest włączona do Wspólnej Taryfy Celnej; dlatego powinna ona zostać zmieniona;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Do celów stosowania opłat celnych w sektorze wieprzowiny poniższym określeniom przypisane zostają następujące definicje:
„tusze lub półtusze” do celów podpozycji 0203 11 10 i 0203 21 10: świnie poddane ubojowi w postaci tusz trzody chlewnej, które zostały wykrwawione i pozbawione wnętrzności i z których usunięto szczecinę i kopyta. Półtusze pozyskane są z całych tusz przez podział kręgów szyjnych, lędźwiowych i krzyżowych, przez lub wzdłuż mostka i spojenia kulszowo - łonowego. Takie tusze i półtusze mogą być pozbawione lub nie, głowy, nóg, tłuszczu, nerek, ogona lub przepony. Półtusze mogą być z kręgosłupem, mózgiem lub językiem, albo bez tych organów. Tusze i półtusze loch mogą być z wymionami lub bez.
Artykuł 2
Dodatkowa uwaga 2.A lit. a) w rozdziale 2 załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 otrzymuje brzmienie:
„2.A. Poniższe określenia otrzymują następujące przypisane im znaczenie:
a) „tusze lub półtusze” do celów podpozycji 0203 11 10 i 0203 21 10: świnie poddane ubojowi w postaci tusz trzody chlewnej, które zostały wykrwawione i pozbawione wnętrzności i z których usunięto szczecinę i kopyta. Półtusze pozyskane są z całych tusz przez podział kręgów szyjnych, lędźwiowych i krzyżowych, przez lub wzdłuż mostka i spojenia kulszowo - łonowego. Takie tusze i półtusze mogą być pozbawione, lub nie, głowy, nóg, tłuszczu, nerek, ogona lub przepony. Półtusze mogą być z kręgosłupem, mózgiem lub językiem, albo bez tych organów. Tusze i półtusze loch mogą być z wymionami lub bez;”.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 5 grudnia 1995 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz.U. nr L 349 z 31.12.1994, str. 105.
(3) Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.
(4) Dz.U. nr L 264 z 7.11.1995, str. 4.