Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1994 nr 253 str. 29
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1994 nr 253 str. 29
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 20 września 1994 r.

ustanawiająca wykaz i podział zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności (94/652/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności(1), w szczególności jej art. 3,

a także mając na uwadze co następuje:

dyrektywa 93/5/EWG przewiduje pomoc dla Komisji i współpracę Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności; decyzja Komisji 94/458/WE(2) ustanowiła zasady administracyjnego zarządzania współpracą w badaniu naukowym zagadnień dotyczących żywności;

art. 3 dyrektywy 93/5/EWG przewiduje ustanowienie i uaktualnianie przynajmniej co sześć miesięcy wykazu zadań, które mają zostać podjęte w ramach współpracy naukowej oraz związanych z nimi priorytetów, a także podział tych zadań między Państwa Członkowskie;

powinno się ustalić i uaktualniać wykaz zadań uwzględniając potrzebę ochrony zdrowia publicznego we Wspólnocie i wymogi prawodawstwa wspólnotowego w sektorze środków spożywczych;

zadania powinny być rozdzielane uwzględniając naukowe ekspertyzy i źródła dostępne w Państwach Członkowskich, w szczególności w instytucjach, które będą uczestniczyć we współpracy naukowej;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. żywności,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w badaniach naukowych zagadnień dotyczących żywności łącznie z podziałem tych zadań między Państwami Członkowskimi określa Załącznik do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Każda władza lub organ wyznaczony przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 2 dyrektywy 93/5/EWG niezwłocznie przekazuje Komisji nazwę lub nazwy instytucji, które będą wykonywać przydzielone im zadania określone w Załączniku i niezwłocznie informują Komisję o każdej zmianie.

Artykuł 3

Nie później niż do dnia 1 stycznia 1995 r., a następnie, co sześć miesięcy każda władza lub organ wyznaczony przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 2 dyrektywy 93/5/EWG przesyła Komisji sprawozdanie okresowe o wykonywaniu zadań, które zostały mu przydzielone.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 20 września 1994 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji



(1) Dz.U. nr L 52 z 4.3.1993, str. 18.

(2) Dz.U. nr L 189 z 23.7.1994, str. 84.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte przez Państwa Członkowskie w ramach ich współpracy w badaniu naukowym zagadnień dotyczących żywności

Charakter przedmiotowy i zakres zadania Państwa Członkowskie, którym przydzielono zadanie Czas wykonania zadania
1. Substancje aromatyczne
1.1.

Substancje aromatyczne o zdefiniowanym składzie chemicznym

Przygotowanie sprawozdań dla oceny bezpieczeństwa substancji aromatycznych o zdefiniowanym składzie chemicznym.

Utworzenie oraz utrzymywanie fizycznego i elektronicznego archiwum dostępnych danych toksykologicznych i dotyczących narażania na oddziaływanie danych substancji.

Dania (koordynator)

Niemcy, Hiszpania, Francja, Włochy, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo

30 czerwiec 1997 r.
2. Mikrobiologia
2.1. Kryteria mikrobiologiczne Francja (koordynator) 30 wrzesień 1995 r.
Zestawienie informacji naukowych i metodologicznych w celu oceny ryzyka mikrobiologicznego dla niektórych środków spożywczych. Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Portugalia, Zjednoczone Królestwo
2.2. Badania związane z kontrolą temperatury Zjednoczone Królestwo (koordynator) 30 czerwiec 1995 r.
Badanie zachowania mikroorganizmów chorobotwórczych w określonym czasie i różnych temperaturach dla szeregu artykułów żywnościowych, które mogą sprzyjać rozwojowi takich organizmów Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Niderlandy
3. Substancje zanieczyszczające
3.1. Zagadnienia ogólne Włochy, Zjednoczone Królestwo (koordynatorzy ogólni) 30 czerwiec 1997 r.
3.1.1. Zagadnienia pilne i nieplanowane Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Luksemburg, Niderlandy, Portugalia
Koordynowanie zbierania w Państwach Członkowskich danych potrzebnych do dokonania przez Komitet Naukowy ds. żywności oceny ryzyka w odpowiedzi na zagadnienia pilne i nieplanowane, związane z substancjami zanieczyszczającymi żywność.
3.2. Zagadnienia szczegółowe
Przygotowanie raportów do oceny przez SCF ryzyka związanego z określonymi substancjami zanieczyszczającymi, ze szczególnym odniesieniem do narażania na oddziaływanie spożywanych substancji w każdym Państwie Członkowskim.
3.2.1. Aflatoksyny

Zjednoczone Królestwo (koordynator)

Belgia, Dania, Niemcy, Hiszpania, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Portugalia

31 grudzień 1995 r.
3.2.2. Ochratoksyna A

Dania (koordynator)

Belgia, Niemcy, Hiszpania, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo

31 grudzień 1995 r.
3.2.3. Azotan

Hiszpania (koordynator)

Belgia, Dania, Niemcy, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Portugalia, Zjednoczone Królestwo

31 lipiec 1995 r.
3.2.4. Kadm Włochy (koordynator)
Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo
31 lipiec 1995 r.
4. Ocena spożycia i narażenia na oddziaływanie
4.1. Badanie baz danych dotyczących spożycia żywności w Unii Europejskiej Irlandia (koordynator) 31 lipiec 1996 r.
Powiększanie wiedzy o spożyciu żywności w celu ochrony zdrowia publicznego, przez wymianę i współpracę między operatorami baz danych. Belgia, Dania, Hiszpania, Francja, Włochy, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00