Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 września 1994 r.
ustanawiająca wykaz i podział zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności (94/652/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności(1), w szczególności jej art. 3,
a także mając na uwadze co następuje:
dyrektywa 93/5/EWG przewiduje pomoc dla Komisji i współpracę Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności; decyzja Komisji 94/458/WE(2) ustanowiła zasady administracyjnego zarządzania współpracą w badaniu naukowym zagadnień dotyczących żywności;
art. 3 dyrektywy 93/5/EWG przewiduje ustanowienie i uaktualnianie przynajmniej co sześć miesięcy wykazu zadań, które mają zostać podjęte w ramach współpracy naukowej oraz związanych z nimi priorytetów, a także podział tych zadań między Państwa Członkowskie;
powinno się ustalić i uaktualniać wykaz zadań uwzględniając potrzebę ochrony zdrowia publicznego we Wspólnocie i wymogi prawodawstwa wspólnotowego w sektorze środków spożywczych;
zadania powinny być rozdzielane uwzględniając naukowe ekspertyzy i źródła dostępne w Państwach Członkowskich, w szczególności w instytucjach, które będą uczestniczyć we współpracy naukowej;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. żywności,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w badaniach naukowych zagadnień dotyczących żywności łącznie z podziałem tych zadań między Państwami Członkowskimi określa Załącznik do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Każda władza lub organ wyznaczony przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 2 dyrektywy 93/5/EWG niezwłocznie przekazuje Komisji nazwę lub nazwy instytucji, które będą wykonywać przydzielone im zadania określone w Załączniku i niezwłocznie informują Komisję o każdej zmianie.
Artykuł 3
Nie później niż do dnia 1 stycznia 1995 r., a następnie, co sześć miesięcy każda władza lub organ wyznaczony przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 2 dyrektywy 93/5/EWG przesyła Komisji sprawozdanie okresowe o wykonywaniu zadań, które zostały mu przydzielone.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 września 1994 r.
W imieniu Komisji | |
Martin BANGEMANN | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 52 z 4.3.1993, str. 18.
(2) Dz.U. nr L 189 z 23.7.1994, str. 84.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte przez Państwa Członkowskie w ramach ich współpracy w badaniu naukowym zagadnień dotyczących żywności
Charakter przedmiotowy i zakres zadania | Państwa Członkowskie, którym przydzielono zadanie | Czas wykonania zadania | |
1. | Substancje aromatyczne | ||
1.1. | Substancje aromatyczne o zdefiniowanym składzie chemicznym Przygotowanie sprawozdań dla oceny bezpieczeństwa substancji aromatycznych o zdefiniowanym składzie chemicznym. Utworzenie oraz utrzymywanie fizycznego i elektronicznego archiwum dostępnych danych toksykologicznych i dotyczących narażania na oddziaływanie danych substancji. | Dania (koordynator) Niemcy, Hiszpania, Francja, Włochy, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo | 30 czerwiec 1997 r. |
2. | Mikrobiologia | ||
2.1. | Kryteria mikrobiologiczne | Francja (koordynator) | 30 wrzesień 1995 r. |
Zestawienie informacji naukowych i metodologicznych w celu oceny ryzyka mikrobiologicznego dla niektórych środków spożywczych. | Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Portugalia, Zjednoczone Królestwo | ||
2.2. | Badania związane z kontrolą temperatury | Zjednoczone Królestwo (koordynator) | 30 czerwiec 1995 r. |
Badanie zachowania mikroorganizmów chorobotwórczych w określonym czasie i różnych temperaturach dla szeregu artykułów żywnościowych, które mogą sprzyjać rozwojowi takich organizmów | Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Niderlandy | ||
3. | Substancje zanieczyszczające | ||
3.1. | Zagadnienia ogólne | Włochy, Zjednoczone Królestwo (koordynatorzy ogólni) | 30 czerwiec 1997 r. |
3.1.1. | Zagadnienia pilne i nieplanowane | Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Luksemburg, Niderlandy, Portugalia | |
Koordynowanie zbierania w Państwach Członkowskich danych potrzebnych do dokonania przez Komitet Naukowy ds. żywności oceny ryzyka w odpowiedzi na zagadnienia pilne i nieplanowane, związane z substancjami zanieczyszczającymi żywność. | |||
3.2. | Zagadnienia szczegółowe | ||
Przygotowanie raportów do oceny przez SCF ryzyka związanego z określonymi substancjami zanieczyszczającymi, ze szczególnym odniesieniem do narażania na oddziaływanie spożywanych substancji w każdym Państwie Członkowskim. | |||
3.2.1. | Aflatoksyny | Zjednoczone Królestwo (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Hiszpania, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Portugalia | 31 grudzień 1995 r. |
3.2.2. | Ochratoksyna A | Dania (koordynator) Belgia, Niemcy, Hiszpania, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo | 31 grudzień 1995 r. |
3.2.3. | Azotan | Hiszpania (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Portugalia, Zjednoczone Królestwo | 31 lipiec 1995 r. |
3.2.4. | Kadm | Włochy (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo | 31 lipiec 1995 r. |
4. | Ocena spożycia i narażenia na oddziaływanie | ||
4.1. | Badanie baz danych dotyczących spożycia żywności w Unii Europejskiej | Irlandia (koordynator) | 31 lipiec 1996 r. |
Powiększanie wiedzy o spożyciu żywności w celu ochrony zdrowia publicznego, przez wymianę i współpracę między operatorami baz danych. | Belgia, Dania, Hiszpania, Francja, Włochy, Niderlandy, Zjednoczone Królestwo |