Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
DECYZJA RADY
z dnia 21 lutego 1994 r.
ustanawiająca minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia, jakie mają być spełnione przez niektóre małe zakłady zapewniające dystrybucją produktów rybołówstwa w Grecji (94/117/WE)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej art. 14,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
pewne wyspy i niektóre regiony przybrzeżne Grecji, ze względu na swoją izolację lub oddalenie, mogą podlegać określonym ograniczeniom, jeśli chodzi o dostawy;
na tych wyspach i w tych regionach znajdują się małe zakłady zajmujące się wędzeniem i soleniem produktów rybołówstwa, które odgrywają istotną rolę w zaopatrywaniu lokalnego rynku w miejscu, w którym się znajdują;
aby uchronić istnienie tych małych zakładów, konieczne jest ustalenie minimalnych wymagań dotyczących struktury i wyposażenia, które mają być do nich stosowane i są mniej surowe niż wymagania przewidziane w dyrektywie 91/493/EWG aż do momentu, gdy z wymienionych wysp i regionów Grecji znikną określone ograniczenia;
aby uniknąć zakłócenia konkurencji we Wspólnocie, do takich minimalnych wymagań należy dodać limity w zakresie wielkości produkcji tych zakładów oraz obszaru obrotu danych produktów;
produkty rybołówstwa przetwarzane przez takie małe zakłady muszą służyć wyłącznie zaopatrzeniu rynku lokalnego i nie mają posiadać znaku identyfikacyjnego określonego w art. 3 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/493/EWG,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Niniejszą decyzje stosuje się do niektórych zakładów zajmujących się wyłącznie wędzeniem i soleniem produktów rybołówstwa na wyspach i w tych regionach przybrzeżnych Grecji, w których występują szczególne ograniczenia dostaw.
Artykuł 2
Zakłady określone w art. 1 spełnią minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia ustalone w Załączniku.
Artykuł 3
Właściwe organy greckie zapewniają, aby minimalne wymagania ustalone w Załączniku miały zastosowanie do zakładów określonych w art. 1, pod warunkiem, że będą spełniać one następujące warunki:
— roczna produkcja produktów solonych i wędzonych przez te zakłady nie jest większa niż 36 ton,
— obszar obrotu tych produktów jest ograniczony do terytorium wyspy, na której znajduje się dany zakład, albo jest to obszar o promieniu 50 kilometrów wokół danego zakładu,
— produkty nie posiadają znaku identyfikacyjnego określonego w art. 3 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/493/EWG, posiadają natomiast znak krajowy pozwalający na monitorowanie dystrybucji tych produktów przez właściwe organy.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja staje się skuteczna od dnia jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 stycznia 1993 r.
Artykuł 5
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 lutego 1994 r.
W imieniu Rady | |
G. MORAITIS | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. nr L 268 z 24.9.1991, str. 15.
ZAŁĄCZNIK
Minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia
Stosuje się ogólne warunki dotyczące lokali i wyposażenia przewidziane w rozdziale III, sekcja I Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG, z wyjątkiem następujących przepisów:
1. W ramach pkt. 2 lit. c), w takim zakresie, w jakim dotyczy to istnienia sufitów lub dachów z materiałów, oraz w ramach pkt. 2 lit. g), w takim zakresie, w jakim dotyczy to kranów, które nie są ręcznie uruchamiane;
2. W ramach pkt. 3, w takim zakresie, w jakim dotyczy to istnienia chłodni w poszczególnych zakładach, jeśli dane zakłady mają możliwość używania wspólnych chłodni spełniających wymagania dyrektywy 91/493/EWG znajdujących się w pobliżu zakładów;
3. W ramach pkt. 6, w takim zakresie, w jakim dotyczy to pojemników na odpady i pomieszczeń do składowania takich pojemników;
4. W ramach pkt. 9, w takim zakresie, w jakim dotyczy to szatni, umywalek i toalet;
5. W ramach pkt. 10, w takim zakresie, w jakim dotyczy to zamykanego pomieszczenia do wyłącznego użytku przez personel kontroli;
6. W ramach pkt. 11, w takim zakresie, w jakim dotyczy to odpowiednich urządzeń do czyszczenia i dezynfekcji środków transportu.