Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 1992-12-14 do dnia notyfikacji
Wersja aktualna od 1992-12-14 do dnia notyfikacji
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 11 grudnia 1992 r.
w sprawie wykazu zakładów w Republice Chorwacji, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty
(93/26/EWG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa (1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem Rady (EWG) nr 1601/92 (2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),
a także mając na uwadze, co następuje:
zakłady w państwach trzecich nie mogą otrzymać zezwolenia na wywóz świeżego mięsa do Wspólnoty, o ile nie spełniają ogólnych i szczególnych warunków ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG;
zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG Republika Chorwacji przekazała wykaz zakładów, które otrzymały zezwolenie na przywóz do Wspólnoty;
kontrole Wspólnoty na miejscu wykazały, że normy higieny w tych zakładach są odpowiednie, w związku z czym można je umieścić w pierwszym wykazie zakładów, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty, opracowanym zgodnie z art. 4 ust. 1 tej dyrektywy;
wskutek przyjęcia decyzji Komisji 92/390/EWG z dnia 2 lipca 1992 r. dotyczącej warunków zdrowotnych zwierząt i świadectw weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa z Republiki Chorwacji (3) przywóz świeżej wieprzowiny z tego kraju nie jest już dozwolony;
niemniej jednak, zgodnie z decyzją Komisji 92/447/EWG z dnia 30 lipca 1992 r. zmieniającą decyzję 91/449/EWG ustanawiającą wzór świadectwa zdrowia zwierząt w odniesieniu do produktów mięsnych przywożonych z państw trzecich (4), zezwala się na przywóz produktów z wieprzowiny, która została poddana obróbce przewidzianej w tej decyzji; w konsekwencji produkty takie muszą być wytwarzane z wieprzowiny pozyskanej w zakładach, które otrzymały zezwolenie;
przywóz świeżego mięsa z zakładów figurujących w wykazie umieszczonym w Załączniku do niniejszej decyzji nadal podlega przepisom dotychczas ustanowionym, ogólnym postanowieniom Traktatu, a w szczególności innym wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, w szczególności tym dotyczącym ochrony zdrowia;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
1. Niniejszym zakłady w Republice Chorwacji, wymienione w Załączniku, otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty.
2. Przywóz z tych zakładów nadal podlega wszelkim wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, w szczególności tym dotyczącym ochrony zdrowia.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 grudnia 1992 r.
| W imieniu Komisji |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 173 z 27.6.1992, str. 13.
(3) Dz.U. L 207 z 23.7.1992, str. 53.
(4) Dz.U. L 248 z 28.8.1992, str. 69.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ ZAKŁADÓW
Nr identyfi kacyjny | Zakład/Adres | Kategoria (*) | US | ||||||
RZ | ZR | CH | Wo | MO/MK | Wi | MJ | |||
1 | KK Krizevcanka, Krizevci | X |
|
| X |
| X |
| T, 2 |
8 | Cromax, Bjelovar | X |
|
| X |
| X |
| T, 2 |
10 | Pik Vrbovec | X | X |
| X |
| X |
| T, 2 |
| Vrbovec |
|
| X |
|
|
|
| 1 |
139 | Podravka | X | X |
| X |
|
|
|
|
| Koprivnica | X |
|
|
|
| X |
| T, 2 |
214 | Industrija Mesa Ivanec, Ivanec | X | X |
| X |
|
|
|
|
(*) RZ: | Rzeźnia | ||||||||
ZR: | Zakłady rozbioru | ||||||||
CH: | Chłodnia | ||||||||
Wo: | Wołowina | ||||||||
MO/MK: | Mięso owcze/mięso kozie | ||||||||
Wi: | Wieprzowina | ||||||||
MJ: | Mięso jednokopytnych | ||||||||
RS: | Uwagi specjalne | ||||||||
T = Zgodnie z art. 4 dyrektywy 77/96/EWG zakłady oznaczone literą „T” zatwierdzone są do wykonywania badań mających na celu wykrycie włosienia, określonych w art. 2 tej dyrektywy. | |||||||||
1 = Tylko mięso paczkowane. | |||||||||
2 = Wieprzowina przeznaczona wyłącznie do wytwarzania produktów mięsnych. |