Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1993 nr 16 str. 24
Wersja aktualna od 1992-12-14 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1993 nr 16 str. 24
Wersja aktualna od 1992-12-14 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 11 grudnia 1992 r.

w sprawie wykazu zakładów w Republice Chorwacji, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty

(93/26/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa (1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem Rady (EWG) nr 1601/92 (2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając na uwadze, co następuje:

zakłady w państwach trzecich nie mogą otrzymać zezwolenia na wywóz świeżego mięsa do Wspólnoty, o ile nie spełniają ogólnych i szczególnych warunków ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG;

zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG Republika Chorwacji przekazała wykaz zakładów, które otrzymały zezwolenie na przywóz do Wspólnoty;

kontrole Wspólnoty na miejscu wykazały, że normy higieny w tych zakładach są odpowiednie, w związku z czym można je umieścić w pierwszym wykazie zakładów, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty, opracowanym zgodnie z art. 4 ust. 1 tej dyrektywy;

wskutek przyjęcia decyzji Komisji 92/390/EWG z dnia 2 lipca 1992 r. dotyczącej warunków zdrowotnych zwierząt i świadectw weterynaryjnych przy przywozie świeżego mięsa z Republiki Chorwacji (3) przywóz świeżej wieprzowiny z tego kraju nie jest już dozwolony;

niemniej jednak, zgodnie z decyzją Komisji 92/447/EWG z dnia 30 lipca 1992 r. zmieniającą decyzję 91/449/EWG ustanawiającą wzór świadectwa zdrowia zwierząt w odniesieniu do produktów mięsnych przywożonych z państw trzecich (4), zezwala się na przywóz produktów z wieprzowiny, która została poddana obróbce przewidzianej w tej decyzji; w konsekwencji produkty takie muszą być wytwarzane z wieprzowiny pozyskanej w zakładach, które otrzymały zezwolenie;

przywóz świeżego mięsa z zakładów figurujących w wykazie umieszczonym w Załączniku do niniejszej decyzji nadal podlega przepisom dotychczas ustanowionym, ogólnym postanowieniom Traktatu, a w szczególności innym wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, w szczególności tym dotyczącym ochrony zdrowia;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Niniejszym zakłady w Republice Chorwacji, wymienione w Załączniku, otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty.

2. Przywóz z tych zakładów nadal podlega wszelkim wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, w szczególności tym dotyczącym ochrony zdrowia.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 11 grudnia 1992 r.

W imieniu Komisji

Ray MAC SHARRY

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. L 173 z 27.6.1992, str. 13.

(3) Dz.U. L 207 z 23.7.1992, str. 53.

(4) Dz.U. L 248 z 28.8.1992, str. 69.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZAKŁADÓW

Nr identyfi­ kacyjny

Zakład/Adres

Kategoria (*)

US

RZ

ZR

CH

Wo

MO/MK

Wi

MJ

1

KK Krizevcanka, Krizevci

X

X

X

T, 2

8

Cromax, Bjelovar

X

X

X

T, 2

10

Pik Vrbovec

X

X

X

X

T, 2

Vrbovec

X

1

139

Podravka

X

X

X

Koprivnica

X

X

T, 2

214

Industrija Mesa Ivanec, Ivanec

X

X

X

(*) RZ:

Rzeźnia

ZR:

Zakłady rozbioru

CH:

Chłodnia

Wo:

Wołowina

MO/MK:

Mięso owcze/mięso kozie

Wi:

Wieprzowina

MJ:

Mięso jednokopytnych

RS:

Uwagi specjalne

T = Zgodnie z art. 4 dyrektywy 77/96/EWG zakłady oznaczone literą „T” zatwierdzone są do wykonywania badań mających na celu wykrycie włosienia, określonych w art. 2 tej dyrektywy.

1 = Tylko mięso paczkowane.

2 = Wieprzowina przeznaczona wyłącznie do wytwarzania produktów mięsnych.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00