Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-06-04
Wersja aktualna od 2013-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1533/92
z dnia 12 czerwca 1992 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
Dziennik Urzędowy nr L 162 16/06/1992 s.5
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2013 r., Nr 130, poz. 1) Pokaż wszystkie zmiany
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87(1) w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 1039/92(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź która dodaje do niej jakiekolwiek dodatkowe podpodziały, i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego;
na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;
właściwe jest, że na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może się powoływać przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 6 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3896/90(3) w odniesieniu do klasyfikacji wyrobów według Nomenklatury Scalonej, jeżeli wiążącą umowę zawarto w sposób przewidziany w art. 14 ust. 3 lit. a) lub b) rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1715/90(4);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu, są zgodne z opinią Komitetu ds. nomenklatury odnośnie produktów nr 1, 2, 3, 4 i 5 określonych w załączonej tabeli;
Komitet ds. nomenklatury nie wydał w terminie określonym przez przewodniczącego opinii dotyczącej wyrobu nr 6 wymienionego w załączonej tabeli,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wymienionej tabeli.
Artykuł 2
Na wiążącą informację taryfową dotyczącą klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może się powoływać przez okres trzech miesięcy, zgodnie z przepisami art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 3796/90 w odniesieniu do klasyfikacji wyrobów według Nomenklatury Scalonej, jeżeli wiążącą umowę zawarto w sposób przewidziany w art. 14 ust. 3 lit. a) lub b) rozporządzenia (EWG) nr 1715/90.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 czerwca 1992 r.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Klasyfikacja towarów[1]
Wyszczególnienie | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
1. Bladożółty proszek o smaku mleka w proszku, posiadający następującą charakterystykę analityczną (procent wagowo): Tłuszcz z mleka 11,4 Niskotłuszczowa masa mleczna 85,9 Woda 2,7 Proteiny (N x 6,38) 30,6 Laktoza 42,9 Fosfolipidy (P x 26) (procentowa zawartość w tłuszczu) 17 Produkt jest sprzedawany pod nazwą „słodka maślanka w proszku wzbogacona tłuszczem z mleka”.
| 0403 90 13 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 0403, 0403 90 i 0403 90 13. Klasyfikacja pod pozycją 0402 oraz 0404 jest wyłączona, ponieważ na podstawie swoich właściwości analitycznych (w szczególności zawartości fosfolipidów) produkt ma cechy maślanki w proszku. |
2. Gotowane przetwory z mięsa wieprzowego składające się z różowawej / brązowej masy mięsnej zawierającej kawałki mięsa o rozmiarach do 6 cm, kawałki tłuszczu oraz żelatynę. Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 226/89 zawartość mięsa i tłuszczu w masie netto przekracza 80%. Na podstawie rozmiarów oraz charakterystyki tkanki mięśniowej nie można określić, czy są to części szynki, łopatki, polędwicy lub karkówki świni domowej. Przetwór puszkowany o masie netto poniżej 500 gramów.
| 1602 49 19 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą dodatkową nr 2 do działu 16 oraz treścią kodów CN 1602, 1602 49 i 1602 49 19. |
Wyszczególnienie | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
3. Przetwór spożywczy w postaci wody w zawiesinie tłuszczu mleka składającej się z: - tłuszczów z mleka 38,5% - wody 52,4% - kazeinatu sodu 5,0% - żelatyny 2,0% - soli 1,5% - emulgatorów 0,6% Produkt ten, który swoją konsystencją, kolorem, wyglądem i smakiem przypomina masło, używany jest jako produkt niskotłuszczowy do smarowania.
| 2106 90 98 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 2106, 2106 90 i 2106 90 98. Preparat nie może być klasyfikowany do kodu CN 0405 ze względu na zmniejszenie zawartości tłuszczów z mleka oraz obecność substancji, które nie są naturalnymi składnikami mleka. |
4. Preparat składający sie głównie z mieszaniny około 60% hexacalcium trisodium pentakis (ortofosforan) oraz około 40% tricalcium bis (ortofosforan) wagowo, używany do karmienia zwierząt. | 2309 90 96 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 2309, 2309 90 i 2309 90 96 (patrz także: uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego do pozycji 23.09, część II.C). Produkt ten nie odpowiada opisom zawartym w uwadze 3 (A) do działu 31.
|
5. (skreślona) |
|
|
Wyszczególnienie | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
6. Ekstrakt w postaci stałej, z osadu nierozpuszczalnego w alifatycznych rozpuszczalnikach, otrzymanych podczas ekstrakcji kalafonii z drewna, posiadający następujące właściwości: - zawartość kwasu żywicznego nieprzekraczająca 30% wagowo, - liczba kwasowa nieprzekraczająca 110, oraz - temperatura topnienia nie niższa niż 100 oC. | 3824 90 97 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów CN 3824, 3824 90 i 3824 90 97. |
(1) Dz.U. nr L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. nr L 110 z 28.4.1992, str. 42.
(3) Dz.U. nr L 365 z 28.12.1990, str. 17.
(4) Dz.U. nr L 160 z 26.6.1990, str. 1.
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury scalonej (Dz.Urz.UE L 130 z 15.05.2013, str. 1). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2013 r.