Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-06-04
Wersja aktualna od 2013-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3044/90
z dnia 22 października 1990 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2013 r., Nr 130, poz. 1) Pokaż wszystkie zmiany
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87(1) w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2943/90(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wspomnianego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do wymiany towarowej;
Na mocy wspomnianych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. nomenklatury odnośnie produktów nr 1-3 określonych w załączonej tabeli;
Komitet ds. nomenklatury nie dostarczył w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego opinii odnośnie produktu nr 4, określonego w załączonej tabeli,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej według odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 października 1990 r.
(1) Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.
(2) Dz.U. nr L 281 z 12.10.1990, str. 22.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Klasyfikacja towarów [1]
Wyszczególnienie towarów | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1.(utracił moc). |
|
|
2. Produkt składający się z mieszaniny zmielonej całej kukurydzy i pozostałości po ekstrakcji oleju przez tłoczenie kiełków kukurydzy, uzyskanych w wyniku przetwarzania suchego. Mieszanina posiada następujące cechy analityczne: - skrobia .... 44,9% wagowo, suchego produktu - tłuszcze . 4,9% wagowo, suchego produktu - proteiny . 16,8% wagowo, suchego produktu. (zawartość azotu × 6,25). Zawartość skrobi i protein została oznaczona na podstawie metod określonych w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, część L i C, odpowiednio. Zawartość tłuszczów oraz wilgotność została oznaczona na podstawie metod określonych w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, część H i A, odpowiednio. | 2309 90 51 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz tekstem kodów CN 2309, 2309 90 i 2309 90 51. |
3. Produkt składający się z mieszaniny zmielonej całej kukurydzy i pozostałości po ekstrakcji oleju przez tłoczenie kiełków kukurydzy, uzyskanych w wyniku przetwarzania mokrego. Mieszanina posiada następujące cechy analityczne: - skrobia .... 42,7% wagowo, suchego produktu - tłuszcze . 4,9% wagowo, suchego produktu - proteiny ... 13,5% wagowo, suchego produktu (zawartość azotu × 6,5). Zawartość skrobi i protein została oznaczona na podstawie metod określonych w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, część L i C, odpowiednio. Zawartość tłuszczów oraz wilgotność została oznaczona na podstawie metod określonych w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, część H i A, odpowiednio. | 2309 90 51 | Klasyfikacja ustalona przez ogólne reguły 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów 2309, 2309 90 i 2309 90 51. |
4. Produkt składający się z mieszaniny otrąb kukurydzianych i pozostałości po ekstrakcji rozpuszczalnikowej oleju z kiełków kukurydzy, uzyskanych w wyniku przetwarzania mokrego. Mieszanina posiada następujące cechy analityczne: - skrobia ... 44,8% wagowo, suchego produktu - tłuszcze .... 4,2% wagowo, suchego produktu - proteiny .....13,4% wagowo, suchego produktu (zawartość azotu × 6,5). Zawartość skrobi i protein została oznaczona na podstawie metod określonych w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, część L i C, odpowiednio. Zawartość tłuszczów i wilgotność została określona na podstawie metod ustalonych w rozporządzeniu (WE) nr 152/2009, załącznik III, część H i A, odpowiednio. | 2309 90 51 | Klasyfikacja ustalona przez ogólne reguły 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów 2309, 2309 90 i 2309 90 51. |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej (Dz.Urz.UE L 130 z 15.05.2013, str. 1). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2013 r.